Utomlands och hemma

Det lilla kapitalet av basiviruskor som OrdOdlaren tog med sig söderut förräntade sig kapitalt. Sakteliga. Hon brydde sig inte så mycket, det milda klimatet gjorde att lite ont i halsen och lite hosta inte inverkade så mycket. Sömnen fungerade någorlunda. En dag satt hon på en servering vid en pool vid Atlantkanten och – nä, inte drömde, men närapå.

Drömmen, Marinen och Soluppgången. OO satt längst till vänster, MT som inmundigade Marinen fotograferade. Luften var i rörelse den dagen, fuktigheten hög hela veckan – vilket ingalunda betyder regn varje dag och hela tiden. Håret var mjukt och OO mådde bra, läste, traskade, träffade trevliga människor, åt och drack gott.

Hon borde ha provat på poncha, drycken som botar allt, även om ”blandningarna” lär variera. Flygfältsflaskan har provsmakats, känns skönt när den gula drycken rinner ned. En hutt varje kväll som hoppeligen hutar åt hostan hör nu till dagordningen. Verkar bra (ta de orden som ni vill…).

Ytterlighetsmiljöer, minsann. Jovisst, simmaren/badaren till vänster är OO i egen hög (haha) person, plåtad från vistelsebalkongen. Den permanenta altanen inbjuder till en testund. Kanske. Imponerad av snökristallernas förmåga att hålla ihop, jo, men varför så mycket på en kort tid? Inget har ramlat ner från solpanelerna på taket, skulle ju gärna få åtminstone lite hjälp av sådana nu, men solen står lågt och syns sällan, så lika så bra. Elda, elda…

Utsikten från en annan balkong/terrass, kanske bekant för några läsare. OO är stolt nog över att ha letat upp adressen på kartan och traskat dit, även om en hel del små gator var namnlösa både i verkligheten och på kartan. Erkänner också med lika illa dold stolthet att det finns ett och annat liknande orienterande i den personliga livshistorien. Tack för allt KoU, säger MoB!

Samma Atlantkant som på inläggets första bild, samma båtkaj i bakgrunden som på föregående bild. Hotellen på området är stora och pompösa, det hotell som OO och BJR föredrar är mindre och äldre – och mindre blåsigt. Funchal är inte någon större storstad tycker man – men ack när man börjar gå… Ingen österbottnisk slätt, precis om man säger så (man, man , man – har OO drabbats av man-sjukan också?).

OO var delvis på jakt efter rosor, levande sådana. Så såg hon bara helt plötsligt ”äkta konstgjorda” sådana, på väggen mellan hotellets lobby och restaurang. Inget måttband i fickan, men ett verkligt stort stramaljarbete, som synes. Vilket jobb! Vackert, dessutom.

Utflykten till rosariet på öns norra sida, rosariet som OO av en händelse läste om i Norges Rosenblad, var intressant på många sätt. Ingalunda blommade allt, men en hel del ändå. Snart stängs portarna och de cirka 14500 rosplantorna/buskarna på det 8000 kvadratmeter stora området får vila – för att klippas i februari och börja blomma på nytt i april. Ungefär.

Rosariet sattes igång och planterades i årtusendets början av Miguel Albuquerque och hans dåvarande hustru Elisabete Andrade. Och: hela härligheten är dedikerad till Isabel de Herédia, hertiginna av Braganza, stormästare i den heliga drottning Isabels orden, en portugisisk högadlig (av börd) affärskvinna, förr 1965, som ingick äktenskap 1995 med Duarte Pio de Herédia, portugisisk prins, nuvarande pretendenten till den nedlagda portugisiska tronen… Puh, visst är det skönt att inte tyngas av traditioner, anor och titlar… Undrar hur stort rosintresse hon har?

Planteraren, Miguel Albuquerque, är däremot dokumenterat roshängiven. Han är jurist och numera Madeiras president – ön med några vidhängande holmar är politiskt självstyrande under Portugal. Passande plats för utflyttade ålänningar, eller hur? (Oder was, som vi till tyskalärarens förtret (hon hade humor…) envisades med att säga så fort vi hade möjlighet…).

Albuquerque (snart kan OO stava ordet automatiskt…) är annars också en stad i New Mexico, tonårsväninnan bor i närheten. Den husansamlingen har cirka 550 000 invånare, boarna på Madeira är ungefär 255 000. Huruvida släktskap mellan stad och president råder får andra grubbla över, rätt så intressant i varje fall.

Nog med dessa upplysningar och spekulationer. Snön ligger tjock på fur och gran, på mark och tak. Hyggliga snöröjaren hade sett till att semesterfirarna lätt kunde köra in på sin tomt efter två och en halv timmes nattväntan (kl 00.30 – ca 03.00) på resväskorna i Helsingfors. Luckorna (eller låsen) på flygplanens lastrum hade tydligen frusit fast. OO ville gå och ge ett råd: ta till finjusteraren, d.v.s storsläggan, men tyvärr är ju bagageutlämningssalen (sal?) ett nästan hermetiskt tillslutet utrymme och väskpersonalen synnerligen osynlig, precis som informationen.

Konstig bild? BJR:s arm plockar in talgbollar i fågelmataren. I skrivande stund är fågeltrafiken minst sagt livlig.

Hur som helst, ordningen börjar vara återställd. Även de isländska filurerna dyker upp, en ny varje dag.

Skål i poncha! Hostan ger sig. Sakteliga.

8 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Äventyret framtiden
    Dec 15, 2022 @ 16:37:57

    Ett stort och innerligt tack själva, M och B!
    Då var det så som jag anade att vår nuvarande president hade ett finger med i spelet vad gäller Rosariet! Så roligt att du har tagit reda på Märtha! Tack för det!
    Jodå, vyerna känns igen, även den vid julstjärnan :).
    Oj, så lång väntan det blev för er på flygfältet för att få ta hem era väskor med er. Nå, nu är ni hemma igen, snön faller vit på taken och maken är vaken eller hur det nu är ? Poncha på dig Märtha!

    Gilla

    • Märtha
      Dec 15, 2022 @ 20:34:23

      Presidenten har inte bara ett finger, utan båda händerna i rosariet! Enligt vad jag läst så äger han det ännu, Pestana sköter och upprätthåller. Men sånt kan ju ändras snabbt, om man vill. Vi höll faktiskt på att ”gå åt” på flygfältet, man är ju inte världens piggaste och vänligaste den tiden på dygnet. Madeiraboken kommer till mig från ett antikvariat i Umeå, Anna Jansson-boken var tio sidor för lång för att klaras av under resan, men det blev ju tilläggstid. Redan bortgiven till följande läsare. Närbilder på julstjärna önskas… Maken vaken? Jo, men han är och sjunger… Poncha är blää, kommenterade någon på Facebook…

      Gilla

  2. Ingrid
    Dec 15, 2022 @ 23:01:58

    Så fint att du tänker på småfåglarna. Jag började mata fåglar när vi flyttade hit, men det är inte populärt för det drar hit möss och råttor, så jag slutade med det.
    ”Hemma på Stenstugu” var det dock fritt fram och fågelboken låg i ständig beredskap på kökssoffan.

    Gilla

    • Märtha
      Dec 16, 2022 @ 00:34:17

      Har alltid matat fåglarna, nu är det svårt att få tag i solrosfrön – de kom till största delen från Ukraina ”förr i världen”. Jordnötter i stora partier är också sällsynta. Visst kommer en del icke-önskvärda djur och äter rester från marken, dock sällsynt.

      Gilla

  3. Anita
    Dec 16, 2022 @ 15:00:55

    Aha, det var Madeira som var orsaken till ditt blogguppehåll Otur med bacillerna men jag hoppas dom flugit sin kos nu. Madeira har jag besökt två gånger, ganska så behagligt resmål denna tid på året … fast jag har nog varit där lite tidigare, första delen av november.
    Passande bild, den med de röda julstjärnorna.
    Tur att vägen var plogad när ni kom hem efter den långa nattväntan på flygplatsen.
    Här ligger också snön … ett par dagar ytterligare. Sedan drar regn och temperaturer runt 7 plus in. Men jul blir det ändå! Imorse hade vi minus 19,3 … lite väl kallt för mig.
    Ha det gott!

    Gilla

    • Märtha
      Dec 16, 2022 @ 20:04:30

      Hosta finns kvar, bara att ta det lugnt och låta kroppen sköta sitt! Här har nu varit kallt, så det går liksom inte att vistas ute, den lilla astman tycker inte om det. Grader kring -7 är sköna. Nu skall det också bli varmare här, Hoppas att grenar och buskar klarar sig utan att brista! I morse hade vi -17, men nu endast -8. Eldar, eldar… Ha det gott!

      Gilla

  4. Lena i Wales
    Dec 17, 2022 @ 11:03:38

    Vad skönt att ni haft det bra på Madeira. Behövligt med lite värme så här års.
    Verkliga ytterlighetsmiljöer. Var och en har sin tjusning.
    Ja, den utsikten känner jag igen. Roligt!
    Vilken trevlig utflykt till rosariet, verkligen något för dig.
    Kul tomtar och ängel.
    Trevlig fjärde advent!

    Gilla

    • Märtha
      Dec 17, 2022 @ 11:25:52

      Trevlig fjärde advent till dig också! Jag som har stort behov av färger i allt njöt av blomstren på Madeira! Den milda fuktiga luften mådde också min lungor superbra av. En extra stor krydda var att hälsa på Karin, t.o.m två gånger! Tyvärr hade jag en liten felinställning på kameran, som gjorde att många bilder inte blev det jag ville, kan leva med det…

      Gillad av 1 person

Bloggstatistik

  • 102 636 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
HANNAS KRYPIN

Hälsa, träningsglädje och tänkvärt

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Anna Forsberg

| Lever bättre, enklare, lugnare & roligare, i Portugal

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner & bornholmuppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på öarna året runt, kommer dit med jämna mellanrum eller aldrig varit där... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland & Bornholm, att åka dit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.