Trädgårdsdags!

Första lördagen i maj är en viktig trädgårdsdag. Det är dags att knycka, klippa och ta bort döda växtdelar, gambäföönon på grundspråk. Idag dock på ett speciellt sätt, det är ju WNGD – World Naked Gardening Day, Nakna Trädgårdsdagen. Nu är det då bara att gå ut i bara mässingen och krafsa på!

Mark Storey, konsultredaktör (bra titel…) för Nude & Natural Magazine, introducerade dagen 2005, då i september. Flera andra organisationer som vill främja en hälsosam syn på människokroppen anslöt sig, men ingen ”äger” dagen. 2007 flyttades den till sin nuvarande plats, troligen för att lite hänga ihop med Permakulturens dag, som firas dagen efter. Den lanseras som en dag för ogräsrensning, blomplantering och klippning av häckar. Den är ingalunda en ren ”plojdag”, den skall vara rolig, befriande och ge en reflektion om att ha en mer avslappad syn på våra kroppar. Man blir mera ett med naturen, vinden känns i hela kroppen, grässtråna kittlar lite överallt – allt på ett annat sätt än med kläder på. Det handlar inte om att exponera sig, helst sysslar man någorlunda väl skyddad för insyn i den egna täppan. Ovanstående skrev tidningen Allt om Trädgård förra året.

Men nu, femte maj?

Tja, väderprognosen ger ju vissa löften… Tidningen Expressen serverade några råd/varningar: Svenskt (finskt) väder, grannar, vassa redskap, stickiga växter, insekter, solen. En D-vitamindos på hela kroppen – men inte för länge.

Runda Rabattkryparen föredrar ändå Blåa Skogsbrytarens/Blåa Trädgårdsspökets klädsel. Ärmarna är redan perforerade av diverse rostaggar, knävecken minns angrepp av myror…

2013 ombads WNGD-deltagare twittra in bilder. En hel del kreativa kompositioner med förkläden, stora blad, spadar m.m. inkom. Intresserade ombedes googla. Då inföll dagen 4 maj, och anspelningar på Star Wars gjordes: ”May the fourth be with you”. (Star Wars Day 4 maj, ”May the Force be with you” – OrdOdlaren tilltalas av ordleken, men vet noll och ingenting om Star Wars…).

OO – naturist? Skönt att sitta ute helt näck en stund efter bastun, har verkligen bökat i växthuset (nästan) naken några gånger. Använder en droppe mindre nattdräkt än Marilyn Monroe gjorde, har praktiserat nakensimning i över 25 år… Att simma med baddräkt känns numera som att ha kappa på i vattnet. Gå barfota – jo, men inte i grovt grus, på het asfalt eller bland enbarr. Men vill ”leva i naturen” så mycket som möjligt. Älgflugor, myror och fästingar och större odågor skall dock inte föraktas, ”väl klädd” gäller, åtminstone nära/i skogen. Kryper definitivt inte i rabatterna utan skyddade ben.

Och tänker på Evert Taube och Cornelis Vreeswijk. ”Hoppsan sa, se upp i svängarna”, här kommer tre glada typer dansandes polka naturell med ordentligt finskt sting! Det vore en syn för gudar, kan inte låta bli att le åt hur det kunde se ut…

Trevlig Trädgårdsdag till er alla!

6 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Nancy Lökfors
    Maj 05, 2018 @ 08:35:46

    6,7 grader visade min termometer i morse. Inget väder att vara näck i, tycker jag. Även om det lovats varmare och soligare väder mot eftermiddagen.

    Gilla

  2. Ingrid
    Maj 11, 2018 @ 17:15:52

    Grattis på namnsdagen Märta!
    Kram, Ingrid

    Gilla

    • Märtha
      Maj 11, 2018 @ 18:52:38

      Tack, Ingrid! Kommer sällan ihåg min ”svenska” namnsdag. Lite oftare minns jag den finlandssvenska, 26 augusti. Egentligen borde man fira alla på något helt tokigt sätt. Idag har jag firat med att representera Borgå Trädgårdsförening på en liten trädgårdsmarknad.

      Gilla

  3. Lena i Wales
    Maj 12, 2018 @ 11:17:09

    Denna dag passar utmärkt för de som bebor huset några hus bort från oss. Fast å andra sidan firar de denna dag varje dag!
    Ha en skön helg!

    Gilla

Bloggstatistik

  • 101 822 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
HANNAS KRYPIN

Hälsa, träningsglädje och tänkvärt

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Anna Forsberg

| Lever bättre, enklare, lugnare & roligare, i Portugal

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner & bornholmuppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på öarna året runt, kommer dit med jämna mellanrum eller aldrig varit där... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland & Bornholm, att åka dit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.