Just så. Ibland si.

Bakett. Det är just jämt och precis vad OrdOdlaren är. Ganska ofta, faktiskt. Hon tänder sällan på det nyaste nya, men kan acceptera det när andra gått vidare till nya trender. Men nu gäller det Dagen idag – ursäkta, i förrgår.

Världens mest kända namnteckning. 4 juli 1776. Det visste inte OO förrän 22 januari 2023. Höjden av att vara sen… 246 år, plus ungefär ett halvt. Vet ni? Kanske OO inte är ensam… Den första som undertecknade självständighetsförklaringen i Amerika, 13 stater/kolonier som deklarerade sitt oberoende av England. John Hancock levde 23 januari 1737 – 8 oktober 1793.

”John Hancock” är nästan synonym till namnunderskrift i USA. Redan 1977 utnämndes 23 januari till Handskriftens Dag i USA.

Sånt lär man sig i korsord! OO löste korsord i söndags, 22.1. Men en massa skriverier skulle klaras av innan hon kom till skott med det här. Nu. Sent omsider. Fira med att skriva – jo, det gör OO varje dag…

Hur lär man sig att skriva? Idag, alltså. Korsordets bild ger lite antydningar. I årskurs tre skall man kunna skriva läsligt i Sverige. Kraven i Finland har OO inte grävt fram. Några modeller för hur man skall skriva lär inte finnas. Det hade man förr. Sida upp och sida ner med bokstavsmodeller som skulle kopieras. Tråkigt? Jovisst, men bläckhornet, stålpennan, pennskaftet, penntorkaren och plumppapperet var spännande ceremonier. Dem minns OO. Sen kom reservoarpennan som sög upp bläck i sin behållare, sen kom bläckpatronerna – och så anlände kulspetspennan som inte alls är kul mera.

Vi lärde oss också det rätta penngreppet. Det sitter i. Fastgjutet.

Namnteckning, underskrift, autograf… Numera tar man selfie med kändisar. Hur sparar man dem? (Lägger ut på Facebook: se vem jag träffat!). En bok med författarens namnteckning, det är någo de! Leif Blomqvist, Blomqvists plantskola, har skrivit böcker om äpplen, andra frukter, bär och rosor. Böcker värda att äga för en odlare.

Exempel på namnteckning med nästan 50 års mellanrum. Lite vildare och mera självsäker med åren, eller…?

OO skriver sina översättningar och ”artiklar” med blyertspenna på papper. Inget förslag raderas, allt skall bli kvar tills granskningsgenomläsningen görs. Då blir det nya krumelurer, ibland med kulspetspenna för att skribenten i nedknackningsstadiet skall ha ett tidsperspektiv. Jobbigt? Njaääee… OO skriver snabbt som tusan med penna. Kan läsa sina bokstäver. Om man arbetar enbart på dator ser man inte de tidigare kreativa ordplaceringsidéerna. Marita Lindqvist, barnboksförfattare, började med att vässa alla pennor, sen skrev hon. För hand. Hur gör Nilla Kjellsdotter? På datorer med många skärmar?

som lärare skrev OO på svarta tavlan, som var grön. Det gnisslade, händerna blev torra av kriteländet, att putsa tavlan var en konst som vaktmästaren Ruth lärde ut. Skolan invaderades av overheadprojektorer, sen datorer – men då var inte OO så värst aktiv i klassrummet mera. Så här kan det se ut idag. Datorn startas, läraren har en special”penna”, trycker med den på panelen nertill: skriva, radera, tömma… Texten finns inte på den vita tavlan, den finns i datorn… Det som här har skrivits med ”datorskrift” är resultatet av italienskagruppens irriga och skrattiga associationer för en tid sen!

En hel del tecken (HA!) tyder på att vi går tillbaks till bomärken för att intyga något på papper. Här några från OO:s hemtrakter. Storkäskis är hembyn, så stavade man förr.

Aktuellt: idag har det varit bokrelease i Stockholm! Oravaisförfattaren Nilla Kjellsdotters tredje (andra på Norstedts) utkom. Den har inte hunnit till bokhandeln här ännu, men endera dagen, så… Lästips, Himmelsgården heter den. Den förra, Flickan i stenparken, är också läsvärd, om du till äventyrs inte har läst den. OO har ännu inte författarens namn i nån av hennes böcker. Arbetar på det.

Bakett, baaket, bakefter.

6 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Ingrid
    Jan 25, 2023 @ 23:18:08

    Jag glömmer aldrig hur mallig jag var, det år jag kom tillbaka till skolan efter jullovet, medförande en reservoarpenna som jag fått i julklapp av pappa. De andra kunde sitta där och doppa sina stålpennor i bläckhornet. Vilket år? Har inte den blekaste aning!

    Gilla

    • Märtha
      Jan 25, 2023 @ 23:59:17

      Jag minns också stoltheten över min reservoarpenna, men hur jag fick den, när jag använde – nä, minns inte alls! Det där skruvandet för att få upp bläcket var roligt!

      Gillad av 1 person

  2. Anita
    Jan 26, 2023 @ 15:25:51

    Jag fick läsa en bit in i inlägget innan jag förstod vad ordet bakett betydde. Och jag kan säga att jag är lika sen jag. Först nu har jag, via dig, fått lära mig om John Hancock. Vilket namnteckning!
    Jag minns när vi skulle lära oss att skriva med reservoarpenna i skolan. Som jag avskydde det. Det var omöjligt som vänsterhänt för jag la bara handen i bläcket och suddade ut allt och fick dessutom bläck på kläderna. Det gick bättre med blyerts och senare kulspets men visst blev jag blyerts/bläck -färgad ändå på handen. Men texten suddades i varje fall inte ut.
    Jag måste säga att jag är imponerad att läsa att du skriver dina översättningar och artiklar för hand! Din namnteckning i grönt är verkligen jättesnygg!
    Sol från en klarblå himmel här idag. Plusgrader just nu men senare minus och risk för halka.
    Ha det gott!

    Gilla

    • Märtha
      Jan 26, 2023 @ 15:35:51

      Aj, du är vänsterhänt, trevligt – men inte när man skall skriva. Min mamma var också mycket vänsterhänt, jag har alltså erfarenheter och har läst en hel del om fenomenet. Min tandläkare hade en tvåhänt studiekamrat som alla var avundsjuk på, hon kunde borra med båda händerna… En klasskamrat som jag gärna satt i närheten av var också vänsterhänt, och när vi kallades upp till svarta tavlan för att skriva meningar enligt hur vi satt i klassen krockade våra armar rätt ofta, och vi var lite fnittriga av oss… Roliga tider. Det är lättare för oss högerhänta att skriva med penna. Min skrivkreativitet hämmas av att arbeta direkt på dator. Förstås en vana/ovana. Jag ids inte ändra mig… Cirka plus två grader, moln, slask och halka. Gick en halvtimmes trask idag, kanske konditionen nu är endast på minus 30. Hur mår blåklockan?

      Gilla

      • Anita
        Jan 26, 2023 @ 15:47:12

        Ja jag har egentligen aldrig lidit av att vara vänsterhänt, förutom då när vi skulle skriva med reservoarpenna. Jag hade faktiskt en naturlig fallenhet för att skriva spegelskrift. Kunde skriva långa meningar snabbt i spegelskrift utan att träna, det bara kom. Måste testa om jag fortfarande klarar det.
        Blåklockans status är densamma. Väldigt öm i pannan och dessvärre också en lite skärande smärta i vänster knä. Men … det går förhoppningsvis över. Måste ju ut i skogsbackarna om ett par månader och kräla omkring och leta blåsippor. Har opererat båda meniskerna för att kunna krypa omkring på knä så inga nya skador tack.

        Gilla

      • Märtha
        Jan 26, 2023 @ 20:48:00

        Jag har lärt mig att det finns olika grader av ”vänstervridning”. En fd elev som var rätt jobbig i skolan (bl.a. hålla tider var svårt, läsa, koncentration…) berättade att hon fick en aha-upplevelse när hon såg en klocka för vänsterhänta! Hon hade sen en nätbutik med vänsterhänta prylar, men var hon finns nu har jag ingen aning om. Kände också en sånglärare som skrev ”vanligt” med högra handen samtidigt som hon skrev spegelskrift med den vänstra. Man kunde lägga det skrivna på varandra, skillnaden var minimal! Jag tror att ditt knä bara vill visa att det finns, inte skadat…:-)

        Gilla

Bloggstatistik

  • 85 931 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: