Dagen D som i diabetes

Vi är inte ”vänner”. Vi har aldrig träffats fysiskt. Men hon har en sida på Facebook, och OrdOdlaren är en ivrig följare. Hon är en vardagshjälte, hon kommer med kloka ord, hon har bestämda åsikter och hon är en snödrottning.

Namnet är Ariel – Kavamel Lumikuningatar. En labradortik, sex år gammal. Ariel är ett gammalt hebreiskt namn som betyder Guds lejon, hos Shakespeare en luftande som hjälper trollkarlen Prospero och Lumikuningatar betyder just snödrottning. Kavamel är eventuellt kennelnamnet. Ariel har vuxit upp på Axxell (en sammanslutning av yrkesskolor) och var tänkt till ”vanlig” assistenthund. Hon visade sig vara extremt bra på dofter, och så fick hon komma till familjen LK år 2019, i familjen finns en son med komplicerad diabetes. Efter en långsam och framgångsrik skolning som förstås pågår och upprätthålls ständigt fick hon sitt diplom, arbetsvästen, för ett år sedan. Hon är en hypohund.

Blott hon är vaken (hon tycks sova djupt nattetid, en nosarbetsdag är jobbig) markerar hon direkt när husses blodsocker är för lågt. Med tassen, som på bilden ovan. Även andra svängningar i blodsockret noterar hon. Eftersom hon också tränats för att plocka upp och hämta saker, stänga och öppna dörrar hålls även de verksamheterna vid liv, till nytta för familjen. Speciellt viktigt är att hon på ett visst kommando kan hämta söt saft (plockar själv fram ur skåpet!) eller blodsockermätaren, i akuta situationer. Eller en vuxen, om diabetikern själv inte reagerar.

Hon har sina bestämda åsikter om hur sovplatsen skall vara bäddad och hur hon skall fräscha upp sin kropp, som av bilderna synes. Hon älskar också att bada i kallt vatten, vilket kanske inte alltid uppskattas av familjemedlemmarna. En helt vanlig, småbusig och småenvis hund, alltså.

Mamma i familjen dokumenterar och gör uppföljningar, också till nytta för skolning av andra hundar. Hittills har det inte uppfunnits någon apparat som reagerar och larmar snabbare än en hundnos. Nattetid behövs ändå teknik och/eller utomstående hjälp för den tonåriga diabetikern, som numera går i samma skola som Ariel började sin bana i – Axxell. Han skall ändå inte bli hypohund…

Måndagen den 14 november 2022 firar vi världsdiabetesdagen. Logon för dagen är enkel,

och ett vanligt sätt att visa omvärlden att det är en speciell dag är att belysa byggnader med blått ljus. OO har inget sådant hemma, och den här boken verkar finnas på något annat ställe också:

Boken är skriven av deckardrottningen i svenska Österbotten, pseudonymen Nilla Kjellsdotter. Hon bor i andra ändan av OO:s hemkommun Oravais. I Nillas ända finns en stenpark, även om OO har svaga minnen av att det skulle göras något åt den, men hur, hmmm. Den finns/fanns vid ”Fjäälsändan”, vid den havsvik som skär in i kommunen, vid huvudstråket riksåttan. Här står författaren i stenparken, havet i bakgrunden:

Den här boken kan ni börja läsa i morgon, den handlar om diabetes på två sätt, och författaren vet vad hon skriver om. Den är dessutom utgiven på svenskt förlag, i Sverige, så det finns ingen ursäkt för undanflykter. Om ni fastnar på hennes deckarkrok kan OO meddela att följande bok med den något excentriska kvinnliga polisen kommer i slutet av januari 2023. OO skulle bara hoppas att hon skulle placera en del av handlingen lite österut, på såna exotiska platser som (skrivna på dialekt) Sveidas, Brännona, Tjeschis, Gambäkväänin, Acknosin, Kaujä…

Nej, nu spårade det ur med diabetesdagen. Se här en som inte ”spårar ur”:

Diabetesdagen idag, ägna några tankar åt personer som får dras med den livskamraten. En livskamrat som ständigt måste skötas. En hypohund underlättar, men forskning och ny teknik behövs också. Heja, Perra & co! Groop, alltså.

Luftandens nos är viktig. Guds lejon gör vardagen lättare, ger glädje. Även om inställningen till regnkappan är något vacklande. Hoppas ni får en bra dag, alla diabetiker.

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Nov 14, 2022 @ 10:18:44

  Fina duktiga Ariel. Dom är fantastiska dessa hundar. Så fin bild där hon tittar på husse och lägger tassen på hans arm. Jag kan nästan läsa i hennes blick vad hon vill säga … ”nu husse är det dags”.
  Här firas husets husse idag som fyller år men absolut kommer jag även att tänka på de diabetessjuka denna dag. Undrar hur många byggnader som kommer att lysa i blått idag.
  För övrigt är det inte blått på himlen här idag utan grått och mer normala novembertemperaturer.
  Ha en bra dag!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 14, 2022 @ 10:25:26

   Anita, du är oftast så snabb med att läsa och kommentera, tack för det! Ariels Facebook-sida är trevlig, hon har fina kommentarer till ett och annat, berättar förstås också om sitt liv som hypohund. Här är också gråare idag, -1,0 i natt. Bör frisera bort blommorna på en hortensia, kosta vad det kosta vill! +2 nu, så mycket mer verkar det inte att bli. Ha det gott!

   Gilla

 2. Ingrid
  Nov 14, 2022 @ 10:34:06

  Diabetes är svårt! Min Åke och likadant min äldste son hade/har diabetes typ 2 och det får väl gå an, men jag hade en liten granntjej för några år sedan som hade den svårare varianten. Föräldrar fick t o m väcka henne på nätterna och kolla värdena. Så hemskt!!
  Tack för boktipset!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 14, 2022 @ 10:41:05

   Ja, boken är verkligen intressant, ganska obehaglig i sin huvudhandling, men ”diabetesspåren” är lärorika, och den kvinnliga polisen och hennes kolleger har roliga poänger. Ariels husses blodsockervärden mäts också varannan timme nattetid, även om en sensorinsulinpump underlättar. Det är länge sen jag har tackat dig för att du läser och kommenterar: TACK!

   Gillad av 1 person

 3. Äventyret framtiden
  Nov 14, 2022 @ 15:55:55

  Mycket intressant att läsa det här.
  En sådan Ariel borde alla svåra diabetesfall ha möjlighet att ha. Fantastiskt !
  Ha en bra dag!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 14, 2022 @ 17:24:51

   Jag har sett att det finns en hel del hypohundar i Finland, men vilken hund som helst duger inte. Familjen LK hade verkligt tur, från mitt perspektiv bor de inte särdeles långt från Axxells enhet, men måste kolla…

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Nov 19, 2022 @ 14:22:37

  Otroligt vad man kan träna en hund att göra. Och vissa kan inte ens träna dem till att inte ständigt skälla.
  Lite sent skänker jag en tanke till de i min omgivning som har diabetes.
  Skön helg!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 19, 2022 @ 14:28:57

   Jovisst, jag har hört om många diabeteshundar som hjälper i vardagen bättre än alla teknik som hittills uppfunnits. Ariel känner jag bäst, även om jag inte har träffat henne.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 85 931 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: