Helgfröjder – en julsaga (?)

Julegranen vår, den är så fin i år… Den är köpt, odlad, klippt och formad av odlaren, jämn, snygg – och dricker som bara den. Här står den och förgyller tillvaron. För cirkus två personer i cirkus två veckor. Eller tre.

Förr i världen hade man julfrämmande, främmand med klart ä på barndomsspråket. Man gästade sina bästa bekanta, kände varandra väl… Inbjudningarna skedde enligt ett visst mönster. På något sätt. ”De bjöd först förra julen, nu är det vår tur”, och så vidare. Kaffe, te, kakor, småbrö (småkakor) och fyllkako (tårta). Allt hembakt. Julgran, julklappar och eventuella nyförvärv inspekterades och diskuterades, nya recept likaså. Föräldrarna umgicks i ett rum, barnen lekte, spelade Svarte Petter och brädspel, gjorde anagram, frågesporter och annat till diverse åldrar hörande skoj.

En gång kom en familj med häst och släde, familjens döttrar i vita pälsar (äkta eller fusk okänt, oomdebatterat på den tiden) och muffar! Den lilla flickan blev överförtjust. En muff, det vore något det, vill ha, vill ha… År 2021 läste hon i pensionärstidningen om en kvinna som stickar muffar som är bra för folk som t.ex. sitter i rullstol. OO började med ett eget projekt. Utan beskrivning, utan att veta hur långt garnet räcker, utan att veta om det finns mer av samma sort, utan att minnas från vilken butik nystanet är köpt, utan att veta om det blir något som kan användas överhuvudtaget. Roligt. Lek…

En ung och glad marknadsförsäljare/glasblåsare har gjort snurror av glas En av mänsklighetens äldsta leksaker. Den här är dessutom vacker. Snurrar bra. Heter hyrrä på finska. Den kan OO snurra om och om igen, titta, ta tid, snurra på nytt, om och om igen på en tallrik. Roar. Lek…

Äntligen, efter årtionden av väntan, har OO ett eget fortunaspel. Spelet som sådant är ungefär 200 år gammalt. Inspirerad av Tour de ski har OO hittat på egna ensamspelvarianter: Masstart = alla kulor körs iväg på samma gång. Jaktstart: kulorna skjuts iväg en och en, med cirka tre sekunders mellanrum – det var kreativt lite knepigt att få ihop en jaktstart på basen av intervallstart som innebär att hon låter en kula landa i ett bo (eller missa totalt) innan följande kula får sig en knuff. OO har funderat på att försöka få ihop tio olikfärgade kulor, men vet inte hur. Tips? Btw, intervallstart har hittills gett bäst resultat. Med hälsning till FIS. Roligt.

OO kan stirra på stjärnor även under dygnets ljusa tid – de är nästan vita, men via kameralinsen blir de gulare. Föremål för fysiskt filosoferande. Inga fåglar ville ha förplägnad i fotograferingsstunden. Men snö finns. Skottdag idag, säsongens andra.

Och undret har skett! Tydligen hjälpte nothäftet med basarior. De har fått till det på pianot, tomtepojken och tomteflickan! Vi ska gå hand i hand… OO lovade att icke-jultiden i påsen får tillbringas på tumanhand, hand i hand eller mer. Spännande att se vad som har hänt julen 2022…

Till och med stjärnorna rodnade av tanken mot kvällen, den ena blev till och med lite darrig…

Aphelenchoididae, Pratylenchus, Meloidygne, arbuskulär mykorrhiza, mycel, Yggdrasil och andra askar – det finns mycket man kan roa sig med i helg- och efterhelgtider. Om nu rundmaskar och svamprötter och trädkåserier räknas till sådant. Det blir roligare om man tänker så: lek som roar… God fortsättning på 2022, alla läsare!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Jan 04, 2022 @ 10:21:35

  Det var en riktigt fin gran. Ser att du har flaggor i granen, det minns jag sedan barndomen. Mattan ser likadan ut som vår och bockarna likaså. Dom står där troget varje jul och vaktar granen. Spännande med muffprojektet.
  Fortunaspel, ett annat barndomsminne. Kul spelformer du hittat på.
  Men dom sötaste var allt tomtepojken och tomteflickan. Så förälskade dom ser ut. Spännande att se vad som hänt när du plockar fram påsen till nästa jul …

  Ingen snö här, den har smält bort. Men däremot isgata på många ställen, bland annat i skogen. Lucy tyckte vi skulle gå där imorse i mörkret. Det blev en försiktig promenad men den slutade väl. Lucy sprang på i mörkret på isunderlaget som det var den naturligaste saken i världen. Så är det när man har fyrhjulsdrift!

  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 04, 2022 @ 10:41:43

   Jag ville bjuda på ett halvgalet inlägg… Jag har alltid haft flaggor nertill i julgranen, det hör bara till! Här snöar sakta, -0,4 grader. Idag gör jag inget snöarbete, eftersom jag saknar fyrhjulsdrift och dieselmotorn behöver ”service”. Fortsätter med översättningar från finska till svenska, även det roar en tokig. Njut av tillvaron!

   Gilla

 2. Thalassa
  Jan 06, 2022 @ 15:52:09

  Vilket härligt inlägg med fina bilder! Likadan julbock finns hos oss, men vi hade vårt livs fulaste julgran i år. Kom ut till stugan på onsdagen och åkte in till stan (Nyköping) på torsdag morgon. Tomt o stängt på varenda granförsäljningsställe! Granen är ju så viktig att maken gick ut och högg en ful och spretig ruska på vår tomt. Nåja, den doftade och drack.
  God fortsättning på året!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 06, 2022 @ 17:42:01

   Tack för det! Jag kände mig bara så slö… Jag fick se ett foto av ”världens fulaste julgran” strax före jul, de som hade haft den granen sa att de grät när de måste kasta ut den! Egentligen är det väl så att det som är perfekt väcker inte känslor, men det lilla udda… God fortsättning till dej med!

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Jan 08, 2022 @ 10:32:05

  När jag var liten använde man också ordet främmande. Ett ord som är borta, vilket är bra, gäster låter trevligare.
  Vacker snurra.
  Vacker stjärna mot den vita bakgrunden.
  Skön lördag!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 09, 2022 @ 10:03:03

   Jag har förstått att ”främmande” används i flera dialekter, både i Finland och i Sverige. Nu har jag inga helgfröjder, jobbar nästan heltid med översättningar – har inte varit inne här på två dagar… Det lättar snart!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 85 931 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: