Filmarbetarfödelsedag 28 oktober

OrdOdlaren filmfreak, som varje år tittar på Oscar-galan från början till slut? Näädå. Ibland fastnar hon ändå. En handling, skådespeleriet, scenerna, kläderna… Blir det pangpang, bilkrossande och grymheter tröttnar hon. Snabbt bytande av sekvenser gör ögonen sjuka. Nyfikenheten vinner ofta om de övriga omständigheterna inte är frånstötande. Till exempel Hitchcockfilmer. Så hände nyligen.

Fönstret åt gården, 1954. OO missade de första minuterna, men upplägget verkade roligt: en fotograf har brutit benet och får finna sig i att sitta inomhus under en tryckande het vecka. Med fönster åt gården. Han ”spionerar”, fotograferar, misstänker och drar slutsatser. Den ampra vårdaren från försäkringsbolaget och flickvännen (som pratar typiskt pletut, förstå det ordet om ni vill, vågar och kan…Okay, så talade skönheterna i filmer på den tiden…) är först föraktande, sen dras de med med full iver. James Stewarts ögon kan man ju se på, och visst var Grace Kelly bildskön.

Och Edith. Edith Head. Född 28 oktober 1897. Observera bakgrunden på bilden: Åtta Oscars-statyetter. Hennes egna erövrade. Ingen annan kvinna har fått motta så många statyetter av det slaget, sägs det. Den första fick hon 1950, den sista 1974. Plus många andra utmärkelser tidigare. Hon började i branschen 1933. Hon skapade filmkläderna. I 700 filmer. För kläderna i den här filmen var hon nominerad, men vann inte.

Den ”berömda” scenen när flickvännen tänker övernatta – den här dressen kan man knappast kalla nattLINNE. James Stewarts replik: ”Preview of coming attractions…”. Design Edith.

En annan kreation, synnerligen opraktisk. Hur kom hon dit till pojkvännen? Knappast i en fullsatt buss. OO har varit med om många ”De gamlas dans-tillställningar” då hon fått plocka upp tyllbitar från golvet. Och en gång på ett bröllop dansade en av gästerna för nära bruden – nästan halva kjolen slets loss. OO rekommenderar inte, men allt är ju möjligt på film…

Edith H gjorde kläder åt de stora stjärnorna, hon blev vän med dem och lyssnade på deras önskemål. Bilden ovan förälskade sig OO omedelbart i, ur ”Prinsessa på vift” med Audrey Hepburn. Gregory Peck dög också att se på! Elisabeth Taylor, Betty Davies och Olivia de Havilland var andra giganter som Edith Head skapade kläder åt – och vann Oscars.

Audrey ”i hatten”, samma film – skapade Edith det här hattmodet? Man kan ju tänka sig att en sådan hatt hålls på huvudet när vindarna viner och håret är kort. OO skulle vilja prova en sådan hattmodell!

Alfred Hitchcock verkade i filmbranschen i 51 år, från 1925 – 76. Han levde 1899 – 1980. Han fick hela en Oscar för bästa film – det sägs att kritikerna på hans tid inte riktigt förstod hans storhet. Han var en föregångare i mångt och mycket. OO tror ändå att ”dagens ungdom” ser hans filmer som långdragna och tråkiga, det finns ju ingen action! När ögonen inte klarar snabba klipp och öronen blir tokiga av pangpang och ”grov” musik, när hela hjärnan inte begriper sig på bilskrotande i oändliga biljakter, då är Hitchcocks filmer som bomull, trots att spänningen byggs upp av små, nästan sataniska medel och överraskningar. Små stänk av humor finns här och där, filmerna fängslar.

Hitchcocks speciella signatur, att synas i en snabb sekvens som nån helt undviklig bifigur är också genial. Ofta i början av filmen, så att tittarna inte skall sitta och spana och undra när han skall dyka upp… I denna nämnda film förekommer han som ”klockuppdragare” i en av lägenheterna som ”granskas”.

”Fönster åt gården” slutar med att fotografen använder kamerablixten på ett kreativt sätt, han ”vinner” – men i slutscenen är han fortfarande invalidiserad. Båda benen brutna. Bra, lugn och fängslande underhållning som slutar med att tittaren får gapskratta.

Grattis, Edith, 124 år fyllda (men hon e döö – för att travestera på en finlandssvensk mysterieroman som OO köpte idag, som present). Edith var en av filmvärldens giganter.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Okt 29, 2021 @ 10:28:33

  Fönstret åt gården och Prinsessa på vift har jag sett många gånger. Prinsessa på vift fick vi förresten gå på en biograf i Visby och se otextad som ett led i engelskaundervisningen när jag gick på läroverket.
  Du väcker trevliga minnen till liv!
  Ha en fin fredag!

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Okt 29, 2021 @ 10:34:03

   Så trevligt! Filmerna passar ju i språkundervisning, replikerna viskas inte fram i rasande fart med bakgrundsljud… Hitchcock-filmer dubbade till italienska skulle passa mig… Ha en bra dag!

   Gillad av 1 person

   Svara

 2. Anita
  Okt 29, 2021 @ 11:06:52

  Jag skäms men jag hade inte hört talas om Edith Head. Men nu har jag fått veta mer om henne tack vare dig.
  Fönstret åt gården såg jag återigen under pandemiåret 2020. Håller med om Hitchcocks storhet. Och alla har vi väl suttit och väntat på att han ska dyka upp för att sedan helt kunna ägna oss åt filmen. Psycho med duschscenen och Fåglarna … minns att jag tittade lite misstänksamt på min undulat efter att jag sett den. Men min favoritfilm är ”I sista minuten” och framför allt scenen där Gary Grant blir jagad av flygplan … det sägs att den scenen varit förebild för många liknande i filmer inspelade långt senare.
  Men åter till Edith … 124 år fyllda … Kanske skulle leta upp Prinsessa på vift, bara för att studera kläderna.
  Mulet men milt här idag och ännu inget regn! Vi har hamnat i en mild luftström inför inträdet i november.
  Ha det gott!

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Okt 29, 2021 @ 18:12:26

   Knappast behöver man skämmas för att inte känna till Edith Head… Jag snavade henne när jag sökte på vad som kan ha hänt just 28 oktober, och där hade jag kopplingen! Jag har inte sett ”I sista minuten”, vad jag minns… Här också ganska skönt väder, fick äntligen gräsklipparna putsade, snart är sommaren ”inpackad”! Trevligt veckoslut!

   Gilla

   Svara

 3. Thalassa
  Okt 30, 2021 @ 13:24:40

  Inte heller jag hade hört talas om Edith Head, så ditt inlägg var som vanligt lärorikt. Och underhållande. Vilka kreationer. Undrar om de kunde röra sig något så när naturligt alls. Men Lill Lindfors tappade ju kjolen i svensk TV …
  Trevlig helg!

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Okt 30, 2021 @ 17:04:19

   Vetdu, inte jag heller! Jag söker då och då på nån dags datum för att hitta inspiration och ”något att koppla ihop något med”. Och då blir det som det blir! Edith Heads kreationer i Samson and Delilah är ännu häftigare, om jag inte minns fel… Ett av mina minnesrika ögonblick i TV är ju när min storfavorit Lill Lindfors tappade kjolen – så effektfullt, snyggt och välplanerat! Mera sådant – men kräver övning… Just hemkommen från en konsert – har många bilder, så…. Nu står blogguppslagen i kö och väntar i höger hjärnhalva! Att få över dem till vänster hemisfär och ut i fingrarna tar tid…

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: