Finlands skottar – om uttrycket tillåts

OrdOdlaren gjorde i somras ett inköp som var nödvändigt för det här inlägget, men som på sätt och vis strider mot andan i detsamma. Idén till inlägget kom redan i juli, inköpet gjordes på en liten loppis men först nu kommer OO till skott. Orsakerna är oräkneliga.

Dessutom köpte OO hela två likadana små plastskålar, och det hade varit helt nog med en. Slösaktigt. Men det saknades något med blommor på i de annars överfulla skåpen! Och detta föreställer… padampampam paa – – Laihialainen kesäkeitto. Sommarsoppa från Laihela. Kokt vatten på en blommig tallrik.

OO har vuxit upp 30 – 40 kilometer från denna finska kommun nära Vasa. Laihia på finska. Det svenska Laihela har OO svårt att vänja sig vid, orten omnämndes alltid med sitt finska namn, få svenskar, om ens någon, bor där. Kommunen arbetar en hel del på den image den lär ha fått under hungeråren på 1860-talet, om inte tidigare. Nuukuus. En laihiabo är nuuka. Hur översätta? Noga, sparsam, snål, tar allt tillvara… Nånstans mellan de orden.

Kommunens vapen, en ekorre som minsann samlar åt sig, men – tja. Å andra sidan, säg OO en annan kommun som har en så glad variant av sitt kommunvapen på sin webbplats?

På 1970-talet, när OO tillbringade några somrar i Vasa, rådde en verklig boom i historier från Laihia. Hur gödslar man sina åkrar? Man står på var sin sida av åkern och pratar skit. Laihiabon lämnade in reklamation på tepåsen, snöret höll inte för fler än 50 koppar. När laihiabon önskar sig ett bubbelbad äter han en stor portion ärtsoppa först. Och så vidare. En del historier går inte att översätta utan en massa förklaringar, tyvärr.

Då, på 1970-talet, hade den stora mat(och annat)-affären i Vasa några kampanjer med nedsatta priser –

Laihian markan päivät – laihelamarkens dagar. Det sägs att den ovala slanten kom till när en säljare ville ha betalt medan köparen från Laihia tvekade och höll i sin slant. Eller

Jovisst, det finns förstås euro också, man hänger ju mee…

En kommundirektör fick annars sparken för att han hade varit för slösaktig – han sa ”tusen tack” till kommunens gäster. Katterna i kommunen har ingen svans, så att de skall slinka snabbare in genom dörren och inte släppa ut så mycket värme. När det blir kallt värmer sig laihiaborna kring ett ljus. När det blir ännu kallare tänder de ljuset. Men kylskåp har de inte, eftersom de inte vet om lampan slocknar när man stänger dörren…

På 1980-talet fanns en restaurang i Laihia. Mamma och pappa besökte den då och då, den serverade ytterst god och vällagad mat. Den hette Kitupiikki, Snåljåpen. Nu finns det en pub i Vasa med samma namn. Undrar om det ordnades/ordnas dans där. I så fall dansas det i strumpfötterna, så att musiken från grannen skall höras… Hur gick det med simhallen då? Invånarna ombads komma med bidrag, och åtminstone en karl kom med två ämbar vatten. – ”Int ids man komma med småsmulor till ett så gott ändamål”. Ungefär så sade han.

Idag finns också Nuukuuren museo i Laihia, denna grå backstuga vid hembygdsmuséet. OO vill inte översätta namnet, hon gillar den dialektala böjningen av ordet. Nuukuus, nuukuuden blir det på standardfinska. Nuukuuren är genitivform. Och på bilder från Österbotten skall det finnas mycket himmel! Tyvärr har OO inte besökt muséet.

Idag har tre unga laihiamän startat ett hållbart klädtillverkningsföretag, det heter förstås Nuuka. Stämningen på bilden är så sommarkvällsösterbottnisk som den bara kan…

Visst är kommunen ”inne” idag, den som har hyllat energisparande, återanvändning och ekologi långt innan det blev aktuellt för var och en. Man har firat/firar Nuukuuren viikko (vecka), man har utsett årets Skitru (snåljåp) och man diskar pappersmuggar bara för att det verkligen går att dricka kaffe flera gånger ur samma mugg… När Alko (motsvarar Systembolaget i Sverige) öppnade en ny affär i Laihia kom ”kunder” i långa banor, eftersom butiken betalade mera för tomflaskor den dagen. Men man hade mixtrat med ytterdörren på laihiavis: den öppnades endast till hälften så att gångjärnen inte skulle slitas. Allt med glimten i ögat och ibland med ett leende på läpparna. Man tar sin humor på allvar och skrattar när någon går på historierna.

Och ni som kan finska förstår det här. Medge att det kräver en hel del förklaringar om ni berättar det här i Sverige, eller på något annat språk: Laihialainen saunalenkki: sinappi kainaloon ja kierros saunan ympäri.

Hur har ni det med kokkolahumorn då? Bekant? Kokkolaornitologer? Den går på svenska. Karlebymål. Inte så lätt det heller.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Okt 22, 2021 @ 10:18:10

  Alltså … jag hade inte tid just nu att läsa ditt inlägg men började och kunde inte sluta. Tack för ett gott skratt … läste upp en hel del för maken som skrattade gott han också. Hade jag läst upp det för Lucy hade säkert hon också skrattat, i synnerhet om hon fått höra det om katterna. Men hon sover gott i sin korg och jag ville inte väcka henne.
  Det där med ärtsoppa innan man badar hade jag hört i något sammanhang. Sommarsoppan ser delikat ut. Det där med kylskåpet är en klassiker men då mest av ren nyfikenhet, hur ska jag veta att lampan slocknar. Att gå så långt att inte ens ha något kylskåp var nytt. Och nu vet jag hur jag ska göra när jag gödslar rabatterna. Stå vid staketet och prata skit med grannen …
  Nu måste jag rusa …. sol här idag men blåsigt!
  Ha det gott och återigen … tack för dina alltid lika härliga inlägg!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 22, 2021 @ 12:23:06

   Tack! Så glad jag blir när jag fått folk att dra på smilbanden, skratta och berätta vidare! För ri världen kunde jag hur många historier som helst, men de har lite minskat i mitt minne med åren, trots att nya garanterat produceras. Här byts det luft idag, det blåser ordentligt. Plus fem grader, det har varit varmare…

   Gilla

 2. Thalassa
  Okt 22, 2021 @ 10:20:20

  Vilket inlägg! Så otroligt underhållande. Min vana (hm … Ovana) trogen har jag snabbläst. Snart ska jag läsa ordentligt och ta till mig ALLA skämt och kolla att jag rätt förstått alla språkliga underfundigheter. Återkommer säkert – kanske med frågor.

  Gilla

 3. Thalassa
  Okt 23, 2021 @ 16:59:40

  Eftersom jag inte vill bli betraktad som snål säger jag: tusen tack för ett roligt inlägg! Dina inlägg tar mig ofta till min barndoms Tornedalen, och till min glädje konstaterar jag att jag fortfarande förstår rätt mycket finska. Jag är så glad över min meänkieli – ett språk som många i min ålder i storstaden Kiruna gömde, glömde, skämdes över.

  MEN bastulenkki (länk??) förstår jag inte. Ordet kierros var jag förresten tvungen att slå upp. Ska man kuta runt bastun med senap i armhålan? Hmmm. I stället för att värma upp bastun? Nej, här erkänner jag min okunskap.
  Trevlig fortsättning på helgen!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 23, 2021 @ 19:01:52

   Kräver förklaringar… ”länk” betyder joggingrunda, men också ”länkkorv”, alltså en rundad inte så värst kryddad korv, liknande falukorv. ”Bastulänk” betyder främst att man grillar korven i bastuugnen och äter den efter att man badat. Följaktligen sparar man en hel del när man inte köper korv utan endast senap som man sätter i armhålan (eller nånstans på kroppen) och ”gör en länk”, kutar ett varv runt bastubyggnaden. Korta historier blir så långdragna när man skall förklara dem från språk till språk, därför tog jag det inte med i själva inlägget… jag sparar inte på ord nu, precis…

   Gilla

 4. Thalassa
  Okt 24, 2021 @ 10:41:28

  Den var bra 😂😂! Tack för – nödvändig – förklaring!

  Gillad av 1 person

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: