Lådor på bordet i OrdOdlarens liv

Låda. Pudding. Kaka. Gratäng. Pie. Piirakka. Laatikko. På finlandssvenska äter vi lådor, andra traditioner använder andra namn. Kan man säga ”Shepherds box” och förstå att det handlar om mat?

OrdOdlaren rådfrågade tummade trotjänaren, inköpt som skolbok hösten 1966. Började av nån anledning med strömmingslåda.

Den maträtten stod ofta på matbordet i barndomen. Troligtvis var det den kringresande fiskförsäljaren utan tidtabell som mammorna köpte kilovis med strömming av och sen saltade de in fisken för kommande lådbehov. Ingen större smaksensation, men att vara kinkig eller klaga fanns inte på kartan då. ”Tig och häv i dig!” Att blanda i tomater eller skinka var inte heller aktuellt. Och stötbröd? Konsistensen var inte alltid så behaglig. Och vad ser OO i färskaste Allers-tidningen?

Uppdaterat recept i nutid, liksom… Pudding. Lax. Laxlåda. Lyxlåda? Vore gott med strömming, men OO är inte förtjust i maskinrensad och urbenad fisk där mycket av smaken har sköljts bort.

OO skall gräva upp lite potatis endera dagen. En ny sort som befanns vara synnerligen mjölig. Skall förvaras för kommande behov som vitlökspotatis. Googlar på svenska och ser ugnsstekta potatisklyftor eller krossade kokta potatisar som ugnsbakats en stund. Finska googlingsresultat (valkosipuliperuna) ger det som på svenska kallas potatisgratäng med vitlök. Men potatislåda, det är något annat i OO:s och många finländares värld!

Mera låda! Numera ytterst sällsynt på OO:s bord. Orsaken är enkel. Hon lovade sig själv våren 1976 att hon kan stryka den maträtten från sin meny, hon hade fått ”tillfällig lärartjänst” (det blev 38 år), skulle få lön! Som rätt fattig studerande jagade hon billig mat, och leverlåda fanns ofta till specialpris/extrapris, ”på special”, till ett bra pris – inget uttryckssätt sitter i OO:s mun. Inte korvkaka heller, som leverlåda lär kallas i Sverige. Den stora diskussionsfrågan är – russin i eller ej? Har aldrig ens försökt tillverka.

Så säger den ljusblå trotjänaren. Men – nä. Ett löfte är ett löfte!

Makaronilåda då? Konstigt nog åts den inte i studielyan lika ofta som föregående, trots allt mera smakrika låda. Av någon anledning började OO tillverka den maträtten, kanske på 1980-talet, och hon ”förbättrade2 receptet så pass att när hon efter en längre paus provade på att tillverka den för någon månad sen blev den inte alls som det var tänkt. Jo. Makaronipudding. Men med malet kött, alltså köttfärs. Inte korv eller bacon. Det är kryddorna som gör den smaskens!

Det hände sig en vår för något år sedan att OO och BJR yrde runt i plantskolebutiken, och när kålplantkorgen vittjades befanns där finnas alltför många vitkåls-huvudkålsplantor. Till råga på allt blev det ett helt perfekt kålår. Runda, stora huvuden stod tätt, tätt i kållådan – alltså odlingslådan för kål. Kållåda! Googlade och hittade summa ett recept utan ris och andra konstigheter. Succé!

Skall förstås ätas med chilispetsad svartvinbärssylt (egen produktion). Sände receptet till en väninna som via sin nya mobiltelefon tackade för mållösa. OO blev mållös – va? Förklaring kom, det svenska skrivprogrammet hade inte ordet kållåda inprogrammerat, det heter ju kålpudding! OO:s hjärna ändrade namnet en vacker natt eller dag. Den heter nu Märthas Makalösa. Och blandningen har avvikit en hel del från det googlade receptet. Det bar blir så.

Inlägget är skrivet av en kvinna som inte precis är berömd för sin kokkonst (och inte berömd för något annat heller…). Hon har fler lådor på repertoaren…

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Okt 15, 2021 @ 15:56:36

  Ha, ha … ”mållösa” … ja tänk så det kan bli. Men Märthas Makalösa är ju ett mycket bra namn. Strömmingslåda har jag aldrig ätit. Däremot gör jag laxpudding ganska ofta. Leverlåda fick det att vända sig i magen … är det något jag inte kan äta så är det lever. Jag minns när det serverades stuvad lever i lunchmatsalen på jobbet. Då kunde jag inte gå dit för jag mådde illa bara jag kände lukten. Däremot kan jag av någon konstig anledning äta leverpastej, tycker till och med att det är gott med min inlagda gurka till.
  Makaronipudding gör jag varje jul av resterna efter julskinkan. Kållåda har jag heller aldrig ätit men inser att jag borde göra det.
  Rester hamnar ofta i matlåda … räknas det in bland lådorna tro?

  Trodde det skulle bli uppehåll idag men vaknade till regn. Skurar har kommit och gått hela dagen. Dessutom blåser det kraftigt. Skulle tömt de sista tomatlådorna idag men det får anstå till imorgon!
  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 15, 2021 @ 17:57:09

   Jobbade på mentalsjukhus en sommar på 1970-talet. Vår avdelningsskötare klarade inte av ens lukten av lever. Orsak: hon hade varit med om en obduktion av en alkis. När levern togs ut svimmade hon. Jag gillar också leverpastej med gurka! Funderade faktiskt på att också ta upp ”matlåda”, inte något som jag har erfarenhet av själv. Idag blev det enkelt: kokt potatis och stekt gösfilé. Egna gurkor, tomater, paprika. Sista växthuset stängdes idag, nu får grovarbetaren slänga ut plantorna, herrn i huset har körläger hela veckoslutet. Småregnigt ute…

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Okt 16, 2021 @ 10:35:25

  Strömminglådan verkar intressant.
  Laxpudding har har gjort några gånger.
  Leverlådan kan jag hoppa över, tack.
  Makaronilåda har jag också gjort många, fast det var längesedan nu. Bra påminnelse.
  Kållåda, mums vad gott!
  Trevlig lördag!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 16, 2021 @ 10:42:17

   Skillnaden mellan strömming och lax i lådan är enbart fisken, förstås uppdaterade ingredienser. Leverlåda är inte egentligen sååå illa, äter gärna lever i andra former, men studietidens maträtter får förbli historia. Nuförtiden är det kål och någon gång makaroner som gäller. Förutom till jul!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: