Klart man hänger mee…

OrdOdlaren känner sig dålig. Otillräcklig. Oinformerad. Som en som inte hänger med i det hon borde hänga i – eller borde hon eller inte… I varje fall, hon har missat totalt som finlandssvensk. I trettio år. Nu, idag, ordnas den Finlandssvenska matkulturdagen. För trettionde gången. OO blev medveten om att en sådan dag finns för fyra dagar sedan.

OO är inte medlem i någon Marthaförening, inte heller har hon någonsin besökt den veckolånga strömmingsmarknaden i Helsingfors. Den har anor sen 1743, så hon borde ju i rimlighetens namn ha hunnit… Årets upplaga avslutas idag, 9 oktober. Dit for den möjligheten. Marknaden blev också årets matkulturpristagare, Finlands svenska Marthaförbund väljer och delar ut utmärkelsen.

Men, men… Hjälp finns! Ungdomskompisen Eva besökte marknaden, tog bilder, la upp på Facebook och svarade positivt på OO:s förfrågan om att få publicera några bilder. Flera fiskförsäljare tycks pryda och pynta sina försäljningsstånd med stil och smak. På strömmingsmarknaden idag kan man köpa all sorts fisk i alla sorters former. Plus skärgårdslimpor, hantverk och garanterat annat. Förr var salutorgets hamn/strand fylld av fiskarnas båtar i långa rader, nuförtiden talas det om ett trettiotal fiskare – varav ungefär hälften kommer med båt. ”Vår semestervecka”, sa ett borgåfiskarpar, som (som så många andra) sover, bor, äter och säljer ombord på sin båt hela veckan.

Lite utsikt över båtaktrarna, alltså försäljningsstånden, som varierar i utformning och kreativitet, tack och lov för det.

De stationära försäljningsstånden på salutorget är – tja som de är. Åtminstone syns de. Den blå byggnaden är Helsingfors stadshus, och domkyrkans torn ses bakom.

Eva och OO är nästan lika gamla/unga, kommer från samma trakter och har samma fisksmak, verkar det som. Rökt strömming, böckling. OO förflyttades med rasande fart till 1970-talets Vasa, där man kunde köpa färsk Sundom-böckling i arla morgonstund. Så det vattnas i munnen…

Ytterligare en smakresa till 70-talet bjuder Eva på. Gravad Kvarken-sik. Sådant fick OO smaka på i skärgården utanför Vasa, och hon fastnade på kroken direkt. Sik som fångas i de vattnen lär vara något speciellt – om det inte är ett marknadsföringstrick. Mörkt bröd och gravad sik…. mmmmm….

En bild lånad av den svenska lokaltidningen i Borgå. Varje år på strömmingsmarknaden utser en jury årets kryddfisk (gjord på vassbuk) och årets strömmingsöverraskning. Karln med kryddfiskdiplomet är borgåfiskare, hon som kryddat sin strömmingsinläggning med en lämplig portion dill är från Töfsala (va? OO var igen okunnig, tills hon kom på att kommunen nordväst om Åbo numera är helfinsk och heter Taivassalo…). Om ni bara visste hur många goda strömmingsinläggningar som skapats genom åren. Chili, ingefära, vitlök, citron…

Finlands svenska måltidsakademi bildades i mars 2020, inte visste OO det heller. Webbplatsen är omfattande och målsättningen är bra mycket bredare än ”uppmärksamma finlandssvenska traditionella maträtter” – om sådana alls finns. Fisk anses vara rätt så typiskt, vi som talar svenska i Finland bor ju vid kusten och i skärgården.

”Lådor” är både finlandssvenskt och finskt. Fisklåda, leverlåda, makaronilåda, morotslåda, kålrotslåda, sötnad (imelletty) potatislåda är lådor som följt OO genom åren. Samt kållåda, där den inte alltför matlagningskunniga OO har modifierat ett recept som via roliga telefonsjälvskrivarprogram fått namnet Märthas makalösa. Närmare utläggningar i framtiden, ”lådor som följt mig i livet”. Kanske.

Tack Eva, för besöket på strömmingsmarknaden! Säger som odlare plägar göra: nästa år lite bättre…

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Okt 09, 2021 @ 12:49:07

  Ja tänk, jag har inte heller nånsin besökt Strömmingsmarknaden i H:fors.
  Borde ju förstås – kanske nån gång!

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Okt 09, 2021 @ 13:07:10

   Ska vi göra gemensamt besök om ett år? Borgås höstmarknad brukar hållas just det här veckoslutet, borgåfiskarna brukar reservera lite produkter för den, där har jag köpt i flera år. Nu får man kolla en vanlig torgdag. Om man hittar, staden jag bor i har för vana att försöka planera om och lite hit och dit för torghandeln..

   Gilla

   Svara

 2. Thalassa
  Okt 09, 2021 @ 13:54:26

  Snälla OO, man/du kan inte förväntas vara uppdaterad på precis allt 😁.
  Trevlig matmarknad i alla fall. Fisk äter jag gärna. Strömming – gott – går inte att få tag på nu, varken färsk eller fryst, i mina butiker. Kanske i saluhallarna. Den godaste inhemska firren enligt mig är harren. Sik är också jättegott – har dock svårt för den gravade. Kanske färgen, eller avsaknaden av färg, som bidrar till det.
  Trevlig helg!

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Okt 09, 2021 @ 16:54:59

   Nää, men det känns lite snopet när två-tre personer jag känner har fått matkulturpriset under tidigare år, och jag har varit ovetande… Strömming har också utgått ur min kost, färsk strömming är omöjlig att få tag på och den maskinellt rensade och urbenade har mist all smak. de lokala fiskarna har däremot supergoda inläggningar med strömming! Harr tror jag att jag aldrig smakat. Gravad sik skall ha grön dill och röd peppar på… Trevlig helg till dig också!

   Gilla

   Svara

 3. Anita
  Okt 12, 2021 @ 10:16:30

  Du kan inte vara informerad om allt … men ”bättre sent än aldrig heter det ju” och det här inlägget var väl ett väldigt bra reportage i synnerhet som du inte ens var där. Men vet du … oj vad jag fick längtan efter ”riktig” böckling. Vet inte ens om det går att köpa längre. Minns när vi åkte till Trosa och köpte böckling. Den var så god, bara smälte i munnen. Gravad sig känns dock inte igen men det såg gott ut på bilden.
  Mulet här idag och vinden har vridit sig och kommer nu norrifrån. Hoppas dock på uppehåll inför lunchens promenad.
  Ha det gott!

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Okt 12, 2021 @ 12:45:41

   Den första gravade siken jag smakade var tunt, tunt skivad, och brödet var mörkt, mörkt… Visst har jag ätit senare också, men inte lika gott… Och inget går upp mot den färskrökta böcklingen, ännu varm… Sik förkommer här nästan alltid i fiskdiskarna, en mycket dyr fisk. Och jag vet fiskare som har frysarna fulla… Tack för den positiva recensionen! Hoppas också på uppehåll, måste hinna med lite löv och blomlådor före kvällens lektion i italienska…

   Gilla

   Svara

 4. Anita
  Okt 12, 2021 @ 10:18:39

  Hm, gravad sik ska det naturligtvis vara … stavningkontrollen försökte återigen ändra till sig … det tyder kanske på att det inte är en alltför vanlig fisk nu för tiden, i varje fall inte i ordlistornas värld.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggstatistik

 • 68 187 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: