Blandade karameller

OrdOdlaren snavade över två godispåsar och plockar ut några karameller att suga på. Idag, 4 september är det många ”dagar”!

Mattan OO trampar på vid spisen. Vävd av Faster för länge sedan. Det är Hantverkets Dag i Svea rike idag, dock inte i republiken. Temat är ull och lin, demonstrationer av att tova, karda och spinna ordnas på många ställen. Sånt har OO inte provat på. En liten karamell berättar också om demonstration av vävsättet rosengång. OO tror, bara tror, att Faster vävt en variant, hon tyckte om egna krumelurer på alla sätt.

Några studenter i Colorado instiftade Baconets Dag år 2004. Bacon i skivor i förpackning började säljas 1924, berättar en karamell. OO försökte komma ihåg när hon senast använde bacon. I maj 2021, funkiaskott inlindade i bacon skulle avsmakas. Smakade – bacon. Funkiaskott äts bäst med smör. Därmed inte sagt att bacon förkastas helt och hållet. Näädå!

Ostronets Dag instiftades också 2004, när Ostronakademien bildades i Grebbestad. Akademiens mollusker inköps i Sannäs, norr om Grebbestad, som i sin tur ligger norr om Göteborg. Dessa rader skrivs i Sannäs, som ligger norr om Ylike. Så nu vet ni exakt var.

Bilden är från Bruny Island, Tasmanien, där BJR och OO på utflykt delade bord med ett par från Tyskland när ostron provsmakades. Icke-ostronälskare, som av bilden synes. OO åt två, sitt första och sitt sista i sitt liv. Ingen karamell, precis.

Skäggets Dag idag! Varför är något oklart och synnerligen höljt i dunkel, men det lär finnas starka indicier på att danska vikingar ”firade” sina skägg redan på 800-talet, i augusti. Tro det den som vill! OO publicerar dagen till ära en bild av det käraste skägget. Gulligt och mjukt. En verklig karamell.

Påsen ”Fem en Fredag” har OO flera gånger skakat om, men den är svår! Många bloggvänner deltar i den, OO beundrar ”påhittarens” kreativitet. 3 september gällde frågorna musik. Svårare än vanligt!

Fråga ett: vilket band/vilken artist skulle jag se göra comeback? Ojdå. En tid i livet gillade OO CCR. Tills hon såg John Fogerty. Sen såg hon honom som vuxen. Då passade rösten och utseendet ihop. Comeback? Njaåä. Varje tid, varje ålder har sitt.

Fråga två: Vilken artist/vilket band kunde du lyssna på i ett år? Kära hjärtanes, redan en LP med en och samma artist blir lätt enformig… Men en kompositör! Verdi, till exempel. OO kunde gärna ”umgås” med hans operor i ett år. I dem finns karameller av alla de slag.

Alexandrs Antonenko från Lettland och Sonya Yoncheva från Bulgarien på Metropolitanscenen i Othello, en häftig Verdi-opera. Längtar till opera och konserter, live och på bio! En liten tröst att Sveriges television bjuder på Lohengrin från Bayreuth ikväll, 5 september. Wagner är inte den godaste karamellen – och Lohengrin får OO att tänka på gurka! De egna gurkorna är goda – nä nu spårar OO lite ur.

Fråga tre: vad spelar du för typ av musik? Obehagligt sällan, trots en stor uppsättning fantastiska CD-skivor. Lättja. Radion får välja, OO väljer kanal och tid, och det kan bli bra. Många instrument som dyker upp då och då. Arrangerad musik. Dominerande trummor undvikes å det bestämdaste. Då faller en hel del musik bort, inget att sörja över.

Fråga fyra: Speciellt musikminne från barndomen? När är man ”barn”? Dansmusik i radion, dans med pappa på köksgolvet, före sju års ålder. Den lilla flickan lärde sig ETT-två-tre (tretakt, vals), ETT två-tre (lång, kort, kort – foxtrot och liknande) och ett-o-två, ett-o-två (som enkelt nog kallades samba) och schottis och lite till. Flera år senare hade hon sparat ihop till en egen radio med bandspelare och ”hängde” på Sveriges radios P2 på nätterna. Missade banda början av Haydns trumpetkonsert, men lyssnade om och om igen…

Fråga fem: Vilken artist/vilket band gjorde det största intrycket när du var barn? Hjälp. En bondedotter på landet på 50-talet brydde sig inte om ”band”. Herp Alpert and the Tijuana Brass – men då var hon ung tonåring och ”diggade” dansorkestern med två duktiga blåsare: saxofon och trumpet om varandra. Morayah, minns du?

PS Det är också den Finländska Matens Dag idag. Inget speciellt, den firas här varje dag. Med så mycket närmat och egenmat som möjligt.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Sep 04, 2021 @ 13:40:46

  Trodde det var sparrisinlindade bacon! Ser gott ut i alla fall.
  Och tack för hjälpen med burk-öppnandet! Njuter nu nästan dagligen av Hot Jelly!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 04, 2021 @ 15:17:16

   Måste ju prova på när jag skrev om funkia i Trädgårdsnytt. Våra funkior brer ut sig som bara den, så det blir tydligen en hel del ”mat” av dem inkommande vår!

   Gilla

  • Märtha
   Sep 04, 2021 @ 15:18:59

   Och trevligt att du gillar rödvinbärsgelén med chili! Ibland blir det bättre gelé, ibland sämre. Beror på bärens mogenhetsgrad. Övermogna har inte så mycket pektin som behövs.

   Gilla

 2. Ingrid
  Sep 04, 2021 @ 14:20:39

  Många temadagar finns det! Baconets dag borde jag fira, för bacon finns alltid i mitt kylskåp.
  Ha en skön helg!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 04, 2021 @ 15:12:40

   Jovisst, bacon kan blandas i det mesta, bra att ha i ”reserv” för alla eventualiteters skull. Vintertid finns det oftast ett paket i kylskåpet här också.

   Gillad av 1 person

 3. Anita
  Sep 06, 2021 @ 15:32:28

  Oj, så många dagar på samma dag. Och som vanligt fick jag lära mig massor om massor, bland annat bacon och att man inte ska linda in funkiaskott i dom för då smakar det bara bacon. Har annars hört att funkiaskott är en delikatess och det verkar du smakat … med smör. Det är nog också lämpligt att använda namnet funkia, skulle inte låta lika delikat med hosta med smör.
  Efter ett par nätter med temperaturer runt nollan (-0,5 igår morse) är det nu på väg sensommarvärme. Hoppas samma gäller hos dig!
  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 06, 2021 @ 15:59:55

   OrdOdlarens flitigaste ”kommentator”! Speciellt i dagens läge kan det bli roligt att använda ordet hosta… Ni har haft kallare än vi! Som lägst har jag sett lite på +3 här.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 84 210 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: