Musikhjältinnor, del ett

Årets årliga augustihöjdpunkt har gått av stapeln. OrdOdlaren och BJR har fått insupa härligt starkt kryddade sång- och musikmåltider i dagarna tre. Pellinge musikdagar. Små konserter, högklassiga så det kryper i skinnet och hudhåren – ja, ståpäls.

Det började på fredag med strålande (jo, hennes ögon strålar när hon gör det hon gillar, sjunger) Erika Back, aningen försiktigare Tuuli Lindeberg på scenen och skickliga Emil Holmström vid flygeln. Konsertens namn var ”Musikens bortglömda hjältinnor”. Här läser Erica ett brev från en av dem, Cécile Charminade (1857 – 1944). Brevet innehöll historiska fakta, men Erica hade skrivit det själv, på basen av sina efterforskningar. Sångaren har verbala talanger också, som hela halva hennes släkt…

Egentligen skulle konsertserien ha börjat på torsdag med en konsert med Tove Janssons visor, men pandemin satte käpp i hjulet… Tove Jansson har vistats inne i och i ytterkanten av Pellinge i princip hela sitt liv, och 1991 donerade hon sin utskärsstuga Klovharun till hembygdsföreningen. Föreningen har uppmärksammat detta med en ”klovharumugg” och varje artist avtackades med en mugg. En värdefull gåva, muggen är slutsåld. Den pryds av en bild

som är något romantiserad av en japansk konstnär, men det gör ju inget. OO haffade bilden av muggbilden från föreningens hemsida – hon har inte sett muggen i verkligheten, alla var förstås inneslutna i sina lådor vid överräckandet.

Serveringen under pausen var också Tove-inspirerad. Vridibulla skulle det bli på OO:s dialekt. Varianten av bostonkaka smakade himmelskt, bagaren är känd för att tillverka sånt som smälter i munnen (leipoja = bagare). Tove Jansson föddes 9 augusti 1914, och numera är dagen rekommenderad flaggningsdag, den finländska konstens dag.

Erica fyller lätt salen med sin klingande mezzostämma och hon sparar inte på de fysiska uttrycken. Alla i publiken stornjöt. Att dessa två sångare dessutom suttit vid datorer och sökt fram en massa intressant om dessa hjältinnor och omformat historierna till lämpligt uttryck höjde också njutningsgraden.

Hjältinnorna går minsann inte av för hackor de heller. Ni läsare är kanske lika okunniga som OO var innan konserten, vad säger namnen Josephine Lang, Nadia Boulanger, Elfrida Andrée (född i Visby!), Maria Malibran och Pauline Viardot – de umgicks med och beundrades av bland andra Bizet, Schumann, Mendelsohn, Rossini, Liszt, Chopin… Vänta bara, OO har en hel del på lager, bl.a. sådant som Erica ungdomsväninnedotter vänligen skickat till tanten. Tack, Erica!

Tuuli bredde också på i sina uttryck i sina nummer. Hon är mest känd som tolkare av barockmusik och nutida musik, det finns en hel del kompositioner som är specialskrivna för henne. Hon ”tituleras” sopran, hon går högt – men ibland tror man att hon är alt, eftersom hennes låga toner är verkligt sköna. Hon är alltså allt! Hon undervisar också, i Helsingfors och i Tallinn.

Erica är nu knuten till Staatstheater Oldenburg, Tyskland Hon har två somrar sjungit Dorabella i ”Cosí fan tutte” på Confidencen i Stocholm, och har gjort flera roller på operan i Helsingfors, bl.a. tonårspojken Cherubino i ”Figaros bröllop”. Hennes stämma och dramatiska förmåga måste bara bära henne långt! Har ni nån gång tillfälle att höra henne, sumpa inte bort tillfället!

Ni som bor i närheten av Vasa har chans. Erica sjunger i samband med Konstens natt i staden, i trefaldighetskyrkan 12 augusti. Kyrkan är stor, så avstånd kan hållas. Dit med er!

Extranumret. OO har glömt vilken av hjältinnorna som stod för terzettkompositionen, men här fick då också musikdagarnas skapare och konstnärliga ledare Monica Groop ställa upp med sin mezzostämma (hon har varit Ericas lärare). Och publiken fröjdades. ”En oförglömlig kväll”, sa alla i publiken. Om programmet ges en gång till och vägen inte är för lång, då sitter OO i publiken på nytt. Så he så.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Aug 10, 2021 @ 18:43:20

  Tror minsann inte att det bara var sångerskan Erika Backs ögon som strålade. Kan ana att även dina gjorde det. Och hela ditt inlägg strålar … Vilken årlig augustihöjdpunkt. Roligt med en sopran som kan sjunga alt … ja som är allt 🙂 Det var fyndigt.
  Jag hoppas att programmet ges en gång till så att du får sitta i publiken en gång till!
  Härligt inlägg!

  Gilla

  • Märtha
   Aug 10, 2021 @ 21:37:47

   Kan vara att mina ögon också strålar – men det ser jag ju inte själv! Jag njuter så av musik som framförs ”med förklaringar”, av folk som verkligen kan och brinner för det de gör… Och så gillar jag att formulera och skriva… Kan det bli bättre? Ha det gott!

   Gilla

 2. Carita Liljendahl
  Aug 10, 2021 @ 20:08:08

  Den romantiserade bilden är jättefin!
  Och musik, det får ni inte nog av 🙂
  Sedan heter det att något är inställt och inte inhiberat, men det var ju en skylt så det är inte ditt fel 🙄😂

  Gilla

  • Märtha
   Aug 10, 2021 @ 21:35:26

   Ett liv utan musik går bara inte! Och helst skall den vara ”live”, förstås. Och framförd av personer som KAN. Har ännu en intim konsert på kommande, sen får vi se…

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Aug 11, 2021 @ 12:02:51

  Har varit mycket på resande fot och social med vänner, äntligen. Så har inte hunnit besöka några bloggar, men nu är jag här.
  Verkar vara en fantastisk föreställning. Så roligt att kulturlivet börjat komma igång igen.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Aug 11, 2021 @ 23:38:32

   Hej Lena i Sverige! Det var sååå roligt att vara på några konserter! Och den här beskrivna var verkligt rolig! De andra var musikaliskt berörande, starka, också med om inte världsstjärnor, så nästan. Jag var alldeles matt efter varje konsert!

   Gilla

 4. Paula Merio
  Aug 15, 2021 @ 14:07:25

  Klovharun, stugan, betyder namnet något på en svårtolkad dialekt? Vridubulla förstår jag, lite korvapuusti-stil kan jag tänka, i Sverige en vanlig kanelbulle…
  Vilket otroligt ambitiöst program, lyfte på den imaginära hatten!

  Gilla

  • Märtha
   Aug 15, 2021 @ 15:33:00

   Vet inte om Klovharun betyder något, det är nu bara namnet på det karga skäret i den yttre skärgården. Och vridubulla är inte kanelbulle, det är bostonkaka.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 465 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: