Konserter, konserter…

Hela sex gånger har Ordodlaren åhört Timo Mustakallio-sångtävlingen på plats i Nyslott. Så även i år (den ordnas nuförtiden vartannat år). Vinnarbilden är inte precis ett telefonkamerapraktskott, knäppt på låångt håll:

Längst till höger ena domaren Karita Mattila (som vann den första BBC Cardiff singer of the World 1983), därefter vinnarna Johan Krogius och Jere Hölttä, till vänster musikgiganten Erkki Korhonen.

Tävlingen handlar om att vaska fram en ung ”utvecklingsduglig” sångare, en med potential. I år skulle deltagarna vara födda 1994 eller senare. Prisen är två stipendier, 15 000 och 10 000 euro. Ytterligare ett hederspris är att sjunga i det streamade morgonprogrammet på bistro Waahto i staden.

Johan Krogius, varm tenor, född 1998, som fick det större stipendiet ”behövde” stöd av tre pianister tolv timmar efter segern. En något skrattig stund som Johan, som för övrigt börjar studera i Stockholm i höst, knappt var medveten om. Telefonbild av dataskärmen, därav ränderna.

Pianisterna in action. Tuula Hällström, kanske mest anlitade tävlingsackompanjatör i republiken spelar, årets parkpianist, fenomenale Jukka Nykänen och pianisten/musikgiganten Erkki Korhonen till höger fungerade som notbladshållare och -vändare (ja, först ramlade den förstnämnde av stolen också…). Den senarenämnde är primus motor för Finlands längsta festival, Orgelnatt och Aria i Esbo domkyrka. Konsert varje torsdag under tre sommarmånader. Segrarnas andra hederspris är en konsert i serien.

Konserten inleds med en pratstund med artisterna. Fnittrande medgavs att konsertprogrammet snickrades ihop på nolltid.

Kolla Tuulas örhängen! Stora, eleganta och passande, tycker OO. Här med Jere Hölttä, född 1995, bariton. Studerar vid Konstuniverstitetet, Sibeliusakademin, i Helsingfors. OO är annars inte en person med öra för exakta toner och tonbildning, nä. Sådant är BJR:s avdelning. Helheten, fysiskt uppträdande och beteende gentemot publiken fastnar OO mera för. Roligt ändå!

OO:s position under konserten i Esbo domkyrka var inte precis fotograferingsvänlig. Alla i publiken med avstånd och andningsskydd. Johan Krogius sjunger mot en delvis guldfärgad bakgrund. Tuula Hällström trakterar förstås pianot och den grå frisyren vid sidan och framom hennes självlockiga hårkrull tillhör hennes pappa. Och över alltihopa lyser ”stjärnkronan”.

Timo Mustakallio (1929 – 1984), finsländsk tenor på tyska scener 1965- 1976, är tyvärr rätt så okänd i Finland. Han avslutade karriären 1976, utvecklade familjeföretagen och grundade stiftelsen som står för större delen av prispengarna 1974. Han ledde också operafestspelen i Nyslott från 1981.

Jovisst, till OO:s utstyrsel hör också andningsskydd, tillverkat av Saga Ö-H, tack än en gång! Selfie som ser tokig ut på grund av spegelvändheten – när OO kollade bilden var hon först helt förvirrad; ”var stod jag, egentligen?” Utanför kyrkan som varit i bruk i över 500 år.

OO:s och BJR:s konsertserie fortsätter, med hela utstyrelsen med avstånd och andningsskydd. Torsdag, fredag, lördag, söndag… Abstinensen måste botas medan tid är!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Aug 03, 2021 @ 16:10:04

  Nyslottfestivalen är ju inställd, men ger dom konserter på distans? Strömmar dom nåt? Eller ska ni på andra konserter i sommar hemmavid?

  Gillad av 1 person

  • Märtha
   Aug 03, 2021 @ 16:35:40

   Pellinge musikdagar ordnas nu 5 – 8 augusti. Små högklassiga konserter med begränsat antal i publiken, precis som senaste år. Det enda som strömmats från Nyslott är Aarno Kronvalls populära morgonsändningar. Strömningen har skötts av två gymnasieelever. Ja, Timo Mustakalliotävlingen strömmades också, men bättre att vara där. Östra Savolax har idag noll smittade (och har legat lågt i smittsiffror hela sommaren), så trots en massa små konserter och massor med folk i Nyslott under juli månad så har det inte varit någon smittspridning att tala om där.

   Gilla

 2. Ingrid
  Aug 03, 2021 @ 18:54:28

  Tack för selfin. Visst blir man förvirrad över att få se sig själv spegelvänd.
  Ha en fin fortsättning på veckan!

  Gillad av 1 person

  • Märtha
   Aug 04, 2021 @ 00:43:23

   På den här bilden kände jag inte igen kyrkan och min position! Tog bilden för jag ville visa Saga att jag använder ”rosandningsskydden” som hon sydde åt mig. Tredubbla och täta som sjutton…

   Gillad av 2 personer

 3. Anita
  Aug 04, 2021 @ 18:43:18

  Förstår att du är i ditt esse … vet att du gillar att gå på konsert och nu blir det dessutom i plural då jag förstått att fler väntar!
  Mycket snygg selfie och ett väldigt elegant andningsskydd.

  Ha det nu så trevligt på kommande konsertserie!

  PS! Äntligen lite friskare och skönare luft här och jag njuter …

  Gillad av 1 person

  • Märtha
   Aug 04, 2021 @ 20:38:58

   Ja, fyra konserter ”väntar” – små, intima. Sen en något större en vecka senare. Sen blir det lite trädgårdshändelser på olika sätt. ”Bokningar” t.o.m. 10 september! Andningsskyddet är tätt som sjutton, myndigheterna säger att tygskydd inte är lika bra som de kirurgiska, men jag tänker använda de två jag fått av kära Saga ändå! Och jag kommer att njuuuta av levande sång och musik! Ha det gott!

   Gillad av 1 person

Bloggstatistik

 • 67 429 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: