Hedersutmärkelse och födelsedag

1656. Det svenska rikets östgräns var fortfarande osäker, och ryska trupper passade på att belägra Olofsborg ytterligare en gång under borgens då knappt 200-åriga historia. Kungen Karl X Gustav var upptagen med krig i Polen. Det var sommar, hett, åska, blixt och dunder. Tjäran som lagrats i borgen för byggarbeten antändes.

Baggen, gumsen, bässen, hanfåret som föddes upp på borgen för att bli mat på Olofsdagen hade sökt sig upp på ett av tornen för att beta. I natten, röken och elden ställde den sig på bakbenen för att få luft. Belägrarna såg en hemsk svart dansande varelse med horn och klövar, med eld sprutande ur munnen som avtecknade sig mot en kuslig gulrödbrun bakgrund – blev rädda och tog till sjappen, alltså flydde.

Det är historien om Musta Pässi – den svarta baggen. En av hjältarna på Olofsborg i Nyslott. Sen 1964 har statyn stått på Tallisaari, Stallholmen, bredvid borgen. Den får också en studentmössa på Valborg varje år. Från och med 1993 är Musta Pässi dessutom en hedersutmärkelse som årligen delas ut på Sankt Olofs dag, 29 juli.

Svårt att få svart på bild – även om bilden är ”stulen”. Borgens tre torn överst, bässen nedtill. Den som får utmärkelsen har jobbat för staden Nyslott, bidragit till att sätta staden ”på kartan”, göra staden känd. Äntligen var mottagaren den välförtjänta (trumvirvel):

Aarno Cronvall. Ni kan se att han bär utmärkelsen, ovanpå slipsen. Bilden från datorskärmen idag (OO gratulerade, hennes Facebook-profilbild syns nederst till höger…). Denna gentleman leder programmet ”Oopperapäivän avaus” varje operafestivaldag sen 2003. Operadagsöppningen, klockan 10 – 11. Det är ingalunda hans enda merit, han har varit radioprofil med mera inom musikbranschen sen 1970-talet. I sommar heter programmet Savonlinnan aamu – morgon i Nyslott, eftersom operafestspelen är inhiberade även detta år. Programmet på bistro Waahto streamas, OO har kunnat fira morgon vid köksbordet i sällskap av musik (årets parkpianist är suveräne Jukka Nykänen) och intressanta gäster. Allt ihopsatt och presenterat av sammetsrösten Aarno, med glimten i ögat och elegant humor.

Orienteringskarta. Bistro Waahto uppe till vänster. Vaahto betyder skum, ett substantiv. Nere till höger syns borgen, Stallholmen, där Musta Pässi-statyn finns. Pontonbron är bortsvängd för att något fartyg skall kunna passera i den strida strömmen i sundet.

Olofsborg är en av det svenska rikets bäst bevarade borgar. 2011 utkom Martin Hanssons bok Medeltida borgar – maktens hus i Norden, med Olofsborg på pärmbilden. Den här bilden, från visitsavonlinna, visar taket som finns över borggården under operafestspelen. Det taket sätts på och tas bort varje sommar.

Det svenska rikets första östgräns drogs upp i och med freden i Nöteborg 1323, men osäkerheten om var den egentligen gick var stor, olika folkstammar härjade i trakterna i hundratals år. Man (= Kalmarunionen, som då styrdes från Danmark) beslöt 1442 att bygga en försvarsborg i kraftigt strömmande Kyrönsalmi, där bildades och bildas inte is under vintern. Arbetena påbörjades 1475, och byggherren på plats, Erik Axelsson Tott (ca 1415 – 1481) gav namnet för att hedra Olaf den helige (995 – 1030), viking, kung av Norge. Han deltar också varje år i operadagsöppningen, så också i år:

Länge fanns endast borgen och lite bosättning runtom och här och där. Stad blev Nyslott på greve Per Brahes inrådan 1639, i februari, men födelsedag firas på Olofsdagen. 382 år i år. Savonlinna/Nyslott satsar mer än många andra städer på sin födelsedag: sång, musik, dans, marknad – något för envar. Det traditionella fyrverkeriet, som OO upplevt på plats två gånger, uteblir i år. Men i borgen framförs syndiga sånger ikväll, 29 juli! OO är på en annan konsert i ett annat väderstreck, men den har också anknytning till Nyslott. Blir blogg? Få se.

Grattis, Aarno Cronvall! OrdOdlaren har länge väntat på att du skulle bli årets Musta Pässi! Äntligen hände det!

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ulla-Britt
  Jul 29, 2021 @ 19:48:40

  Intressant och lärorikt! Jag besökt Olofsborg flera gånger. Tack, för det!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 29, 2021 @ 23:39:17

   Tack för responsen, Ulla-Britt! Jag har bara en gång gått på guidad rundvandring där, för lääänge sedan! Men alltsedan 2010 varje sommar på opera, några gånger i mitt tidigare liv. Hoppas på operafestspel 2022…

   Gilla

 2. Anita
  Jul 30, 2021 @ 06:59:13

  Intressant och lärorik läsning (som vanligt hos dig) en tidig morgon när molnen utanför fönstren är mörka och vi äntligen fått efterlängtat regn.
  Hoppas gårdagens konsert utföll till belåtenhet.
  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 30, 2021 @ 11:00:15

   Trevligt att du får veta något nytt i mina inlägg! Gårdagens konsert var helt otroligt njutningsfull, Esbo medeltida domkyrka full enligt corona-avstånd. Här är småmulet och blåsigt, dock 20,7 grader. Ha en skön dag!

   Gilla

 3. Thalassa
  Jul 30, 2021 @ 16:51:49

  Intressant läsning om Olofsborg och om hjälten Musta Pässi. Gav även mig helt ny kunskap. Trevlig helg!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 30, 2021 @ 17:41:09

   Musta Pässi var nästan ny för mig också! Tycker om att söka och ”forska” och tycker det är härligt med såna utmärkelser! H trevlig helg du också!

   Gilla

 4. Carita Liljendahl
  Jul 31, 2021 @ 10:35:30

  Du kan mycket om historia du, varit närvarande på lektionerna i skolan 🙂
  Trist att operafestivalen blev inställd också i år, men så sker troligen nu med mycket annat också.

  Gilla

  • Märtha
   Jul 31, 2021 @ 13:07:41

   Tack för de orden! Tschombe var min hissalärare i mellanskolan, hade han inte flyttat bort skulle här ha suttit en historiker – ”här”, hm. Var som helst i världen. Grundkunskaperna i Europas historia sitter stadigt, lätt att bygga på med detaljer och sätta in i helheten. Har biljetter till några konserter, få se…

   Gilla

 5. Lena i Wales
  Jul 31, 2021 @ 14:20:22

  Mycket intressant historia.
  Ju mer jag lär mig av dig, ju mer inser jag hur lite jag egentligen kan.
  Dessutom blir jag mer och mer nyfiken på din del av Norden, som jag varken sett så mycket av eller vet så mycket om. Du berikar mig!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 31, 2021 @ 14:47:19

   Tack för det, Lena! Jag har fått för mig att försöka folks medvetenhet om Finland och att mycket av Nordens gemensamma historia har skett i denna nutida republik. Både i Finland och i Sverige finns tendenser till att man vill radera bort hundratals år av det svenska rikets historia i öster. Dessutom finns det intressanta ”specialiteter” i Finland! Välkommen hit! Nu har vi 23 grader i solen, med en skön vind. Sitter ändå inne och ser på OS…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 67 427 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: