Sovit länge? Sjusovare idag?

Och det hände sig vid den tiden, då kejsar Decius regerade (249-51) att det från honom utgick ett budskap om att alla i Romarriket måste tillbe ”hedniska gudar” för att undgå avrättning. Så ock i Efesos, där sju kristna män därför gömde sig i en grotta.

Grottans öppning murades på kejsarens befallning fast, så att de sju måtte döden dö. Någon lyckades klämma dit en papperslapp (?) med männens historia. Kejsar Theodosius I (379-95) eller Theodosius II (408-50) beslöt sig för att låta uppföra ett stall på platsen, muren bröts upp och ut vandrade en av männen för att proviantera i staden. Han väckte uppmärksamhet med sitt språk, sina kläder och sina pengar. Ryktet nådde kejsaren, som ”rusade” till byggplatsen. Han och de övriga i sällskapet såg männen, såg ”papperslappen” och pratade med dem. När de bytt några ord med kejsaren föll de döda ned. Enligt legenden sov de i 200 år.

Sjusovarna, de sju som sov i grottan, som en ortodox ikon. Med karta för Efesos läge. I flera länder ”firas” sjusovarnas dag 27 juni, medan dagen för deras uppvaknande anses vara 27 juli i Finland, Sverige och Norge. Almanackor och tideräkning ändras… Och traditioner och folktro utvecklades. Sover man länge 27 juli, då är man trött i ett år. Den i huset som steg upp sist fick finna sig i att kallas lätting, unikeko, fick en mindre populär arbetsuppgift som straff och fick finna sig i att behandlas som allmänt lat och arbetsskygg under det kommande året. Sjusovardagens väder, speciellt om det var regn, skulle fortgå i sju veckor.

En utländsk familj som med glädje deltagit i sjusovardagen, utstyrelsen är tänkt som nattlinne. I mitten av 1800-talet utvecklades många idylliska städer i Storfurstendömet till badorter, man hittade källor med ”hälsosamt vatten” lite här och där, och den inhemska societeten lika väl som den österifrån fyllde badhotell och pensionat, främst sommartid. Underhållning behövdes, och något ljushuvud kom tydligen på att göra ett jippo med att utse en sjusovare. Först med det hela anses Nådendal ha varit, på 1880-talet. Traditionen återupptogs 1959 och har pågått sen dess. Republikens officiella sjusovare utses i största hemlighet och avslöjas när han/hon slängs i vattnet. Det finska unikeko är ursprungligen ett öknamn på en person som hellre sover och drar sig än arbetar – har inget med sju och sovare att göra.

Den för publiken okända sjusovaren rullas väl övertäckt i en säng tidigt på morgonen genom stadens gator, åtföljd av stojande och glammande människor i pyjamas, morgonrock, maskeradkostym – och vanliga kläder. Verkligt stora folkfester som tyvärr krympte redan innan coronan slog till.

Den behandling som sjusovaren får är inte precis försiktig… Hoppas att sånt som simförmåga, dykförmåga och eventuella sjukdomar kollas upp ordentligt på förhand… Sjusovaren skall vara en person som har/har haft betydelse för både staden och republiken. 2002 var årets sjusovare Pentti Arajärvi. Bekant? En unik person i Finlands historia, president Tarja Halonens make. Presidentens sommarresidens Gullranda finns i Nådendal.

Hangö, sydligast i Finland, med sandstränder och livligt badortsliv när det bekom sig, utser också sin sjusovare. Här är man snällare, sjusovarens morgondopp sker i fontänen vid det ärevördiga badhotellet Casino. Här ser ni också nattdräkter och morgonrockar.

Städerna Salo, Heinola och Kristinestad har också lokala jippon med sjusovare. OO skall kolla och återkommer med tillägg eller kommentarer, hur det nu görs i dessa tider.

Sååå… Vem i din boendegemenskap blir/blev sjusovare? Inte OrdOdlaren, det är givet på förhand. Hon sover i skogen, 50 steg från ytterdörren.

FOTNOT: Nådendal har blivit förfinskat till Naantali (jämför Borgå, på finska Porvoo). Namnet kommer från birgittinerklostret som grundades i en dal – Nådens dal, Vallis Gratiae. Efter en kort tid i den ”icke hälsosamma” dalen flyttades klostret (som knappat hade grundats) med namn och allt till den bergiga udde där nu staden och speciellt stadens kyrka finns. Av klosterbyggnaderna finns inget kvar. Skulle bli Armonlaakso på finska. Både det namnet och VG (som finns i stadens vapen) används av olika sällskap i staden.

15 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jul 27, 2021 @ 11:18:08

  Jag tänkte också skriva om ”Sjau såvare”, men du har ju i stort sett uttömt ämnet, så jag avstår. Och vi väntar regn i dag…..
  Ha det så gott!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 27, 2021 @ 11:24:55

   Nånej, Ingrid! Dina läsare/följare är andra än mina! Ordnas sjusovarjippon i Sverige? Jag hittade ingen sådan information i mina sökningar. Idag har personer stjälpts i vattnet, åtminstone i Nådendal och i Hangö. Och jag har vattnat… Hoppas på regn i morgon, men ändå… Ha det gott!

   Gillad av 1 person

   • Ingrid
    Jul 27, 2021 @ 11:35:56

    Nej några sjusovarejippon har jag aldrig hört talas om. Ha det så gott själv Märtha!
    Nu har det börjat stänka lite här…..

    Gilla

   • Märtha
    Jul 27, 2021 @ 11:54:57

    Då tycks vi igen ha något unikt i Finland. Jag har alltid tyckt att sjusovardagens morgonfestligheter är ett fräscht inslag, har tyvärr aldrig lyft mig i kragen och varit på plats…

    Gillad av 1 person

 2. Trackback: Sjau såvaredagen – Livet efter 80
 3. Lena i Wales
  Jul 27, 2021 @ 13:10:30

  Ja, att vara en sjusovare har jag många gånger varit anklagad för av mina föräldrar i mina tonår och de hade nog rätt. Vad uttrycket kom ifrån hade jag ingen aning om.
  Intressant och gillar dessa gamla historier som lever vidare genom åren.
  Har inte heller hört talas om att det firas på detta sättet.
  Jag vaknad vis 7-tiden i morse, så jag klarade mig.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 27, 2021 @ 13:21:49

   Vi tycks ha ett och annat i Finland som kunde exporteras… Att bli Republikens Officiella Sjusovare (Valtakunnan Virallinen Unikeko) är annars en äretitel, och det anses också mycket hedrande i de andra städerna där man har ett sjusovardagsjippo. I Nådendal klockan 7 på morgonen, i Hangö klockan nio.

   Gilla

 4. Paula Merio
  Jul 27, 2021 @ 22:47:00

  Du är ju ett levande uppslagsverk, mycket informativt och trevligt skrivet! Tyckte det var lite kul att årets sjusovare heter Mutanen, men skrev inte att muta betyder lera…han kunde ju hamnat i en sjö med lerbotten…
  Jag gillar skarpt gamla traditioner som helt urartat från ursprunget. Mera kul åt folket! Helst utan kardborrar!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 27, 2021 @ 23:13:23

   Jo, vi hade också roligt åt Mutanen… Folk tänker ju sällan på vad deras efternamn betyder. När jag kämpade för att få deltidspension 2007 hade jag först en handläggare, sen en annan som jag fick upprepa allt för. Det visade sig att inrättningen (KeVa) hade svårt att få in info från alla mina små arbetsplatser. Jag ringde en tredje gång, och då svarade en person med ett tredje namn. Då suckade jag högt över deras konstiga system, kan man inte få ha EN människa som kontaktperson? Hon lugnade ner mig: ”Jag är samma person som du talade först med, men nu har jag gift mig och heter Leskinen”. Jag brast ut i ett gapskratt. Hon fattade inget, men sen när jag undrade om man blir en liten änka när man gifter sig, då höll samtalet på att spåra ur helt och hållet!

   Gilla

 5. Anita
  Jul 30, 2021 @ 07:14:17

  Jag är en riktigt sjusovare tror jag för det här inlägget har gått mig förbi. Men sov längst på sjusovardagen, det gjorde jag inte. Jag är alltid tidigt uppe och igång.
  Däremot blev jag nyfiken och läste lite ytterligare om sjusovardagen här i Sverige. Det här hittade jag i svenska Wikipedia:

  ”Sju sovares dag, den 27 juli, infördes i svenska almanackan 1680 och fanns där fram till 1901 då den utgick. I en almanacka från 1658 står namnet Märtha på den 27 juli, och 7 Sofvare på den 28 juni en månad tidigare.”

  Just det där med Märtha stavat med h tyckte jag var extra kul. För övrigt fick jag som vanligt lära mig något nytt. Nu börjar det bli dags att väcka sjusovarna i huset!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 30, 2021 @ 11:05:34

   Haha, jag läste också det där med Märtha (med h!), men beslöt att inte nämna det, eftersom min finlandssvenska namnsdag är 26 augusti, en pärldag. Det där med sjusovardag har hängt med mig sen barndomen, en helt levande tradition. Men kastad i vatten har jag aldrig blivit. Bodde vid en å 1979 – 2010, och då var det frivilligt morgondopp som gällde från början av maj till början av oktober, oberoende av datum…

   Gilla

 6. Carita Liljendahl
  Aug 01, 2021 @ 15:47:08

  Jag är minsann en evig unikeko 🙂 Efter andra vaccinet sov jag två nätter, först elva timmar, sedan tio timmar. Men jag sover annars också gärna mycket.
  Och du kan som vanligt din historia!

  Gilla

  • Märtha
   Aug 01, 2021 @ 16:59:29

   … och jag sover lite. Det handlar om ett släktfel, och det blir värre ju äldre man blir… Minns inte när jag senast sovit mera än fem timmar i ett kör – utomhus. Sover bäst ute… Var glad åt att du kan sova, och länge!

   Gillad av 1 person

   • Carita Liljendahl
    Aug 01, 2021 @ 17:56:59

    Jag tänkte ibland att många i våra trakter tycker att det är en dygd att vara i farten tidig morgon och sen kväll, och inte sova bort livet 🤣 Nu då jag blivit äldre gör jag såsom det känns bäst för mig själv.

    Gilla

   • Märtha
    Aug 01, 2021 @ 19:20:04

    Samma här! Är uppfostrad med tidiga uppstigningar, tonårsflickan skulle vara i ladugården senast klockan sex sommartid… I utesängen kan jag ligga och dra mig och bara njuta av luften och utsikten. Lyckas sämre med det inomhus.

    Gilla

Bloggstatistik

 • 71 214 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: