Himmel i halmen – halm i himmeln?

Jag vill ha en egen himmel… OrdOdlaren har under en dryg veckas tid travesterat Ted Gärdestad. Nu kan hon konsten, hon har varit på kurs. Övningsmaterialet var (för) tjocka sugrör och (för) tjock metalltråd, men det fungerade till belåtenhet:

Onekligen något konfunderad – ska dehär bli ti någå? Jo, det blev. Faktiskt. Det här blir himmeli-grundfiguren Onni, Lycka. Ger lycka eller håller lyckan kvar när den rör på sig. OO hoppas att knixen med det hela är inpräntad i hjärnan och hålls där tills det finns råghalm. Äntligen ett litet hum om det hon redan som liten flicka beundrade i ett hus i byn. Kursen var på Postbacken, förstås.

Här sitter tre kursdeltagare och pynjar. OO i sin solblekta sommarhatt, inte av halm, inköpt på Korcula i Kroatien för en tid och några år sedan.

Hurra! OO lyckades med halm och bomullsband också. Kände sig allt lite stolt… Idag kom den intressanta boken på posten, ”Himmeli”, skriven av världens enda himmelist, Eija Koski. Hon är bosatt nära Vasa och reser runt i världen och lär ut konsten, riktit redit finskt hantverk.

På Postbacken finns kanske världens enda halmmuseum, i den här lilla röda stugan. Av någon anledning verkar halmarbete ha varit populärt i trakten, i Illby (det är bara så roligt att skriva ordet: I-L-L-B-Y som blivit Ilola på finska, ilo betyder glädje. Minns busskonduktören som alltid kommenterade ”Ai, sinne Riemukylään”, när någon köpte biljett dit. Riemu betyder fröjd, ungefär. Alltså ”Aj jaha, dit till byn där man fröjdar sig”). Den här parentesen var liksom en liten avvikelse från ämnet, som ni kanske förstår… 🙂

I varje fall, 1888 grundades en handarbetsskola i Borgå, och där var ett obligatoriskt ämne halmflätning. Läraren bodde på Postbacken, förstås. Fyra år senare grundade Milma Schildt (igen ett trevligt namn) en halmhattsfabrik i staden. Halmhattar tillverkades av cirka 50 kvinnor, som bäst 20 000 hattar per år! De populära hattarna såldes i hela landet, också i St. Petersburg. Materialet i hattarna var halmflätor som både gammal och ung flätade ihop, många flätare bodde just på Postbacken. Tyvärr tog sagan slut 1925, då var det inte pop med halmhatt på skulten mera.

Ett foto i halmmuseet visar hantverket. ”Precis som att fläta en bullalängd”, skulle Storasyster ha sagt. Minst femton meter per dag kunde till och med 7 – 8-åringar fläta ihop. Man samlades i någon stuga och berättade spökhistorier medan fingrarna jobbade, sägs det… De skickliga kvinnorna flätade nästan dubbelt längre, och kunde få ihop en dagsförtjänst på 70 – 80 penni. I dagens valuta blir det ungefär tre euro, men kostnadsnivån var ju en helt annan för över 100 år sedan. Stor inkomst för en kvinna! (Och för en karl också).

Flätorna manglades släta, och hattmakerskorna sydde remsorna till hattar. När fabriken upphörde fanns ju skickligheten kvar, men ingen lätt tillgänglig historia berättar om halmfläterskorna då började ägna sig åt annat halmhantverk. Dock, kurser hölls och både himlar, bockar, stjärnor, prydnadsföremål och väskor (!) tillverkades. Alla halmflätor var inte så här ”enkla”, verkligt sinnrika flätor finns på en tavla i halmmuseet, men tavlan är omöjlig att fota på grund av det skyddande glaset och ljusreflexerna i det. Varsågoda, res till Postbacken och titta själva!

En himmeli i den här stilen borde OO kunna åstadkomma, med lite funderande och med hjälp av boken som kom idag. Men halm… Råghalm, skall skördas vid midsommar, skall torka i solen. Tamme sjutton, OO skall så en kvadratmeter råg i höst, måste få tag i utsäde av någon gammal sort.

I den här himmelin finns nybörjarutmaningar av ett annat slag. OO har annars länge undrat varför halmhantverket endast är museivara i trakten med sådana halmtraditioner. Det borde ju finnas hantverkare, halmodlare, kurser, en ”halmstuga” där man har regelbundna möten, hantverkar, lär sig av varandra, utvecklar sin skicklighet och sin kreativitet, där man tillverkar allsköns föremål under historiens vingslag…

OO skall försöka göra de geometriska figurerna en och en – när hon får tag i material. Sugrör låter så simpelt, dessutom är ju de av plast borttagna. Vass kan användas, och himmelisten Eija tipsar också om att rulla sidor ur en uttjänt bok kring grillpinnar. OO vill ha halm! Och de här ”takkronorna” heter numera även internationellt himmeli, det har Eija Koski sett till. Enda tillverkaren i Borgå säljer sina alster på Postbacken, förresten.

Men nu är vattning, bärplockning, infrysning, syltning med mera på gång. OO drömmer. Om halm…

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Jul 24, 2021 @ 12:31:21

  Fantastiskt att ni har ett halmmuseum.
  Vad roligt att få se lokala halmarbeten. Gillar saker gjorda av halm, inte bara till jul, utan till hela året.
  Vad bra att det var obligatoriskt med halmarbete på handarbetsskolan. Så traditionen hålls vid liv.
  Otroligt så många hattar som tillverkades.
  Kul att se vad du gör också.
  Skön lördag!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 24, 2021 @ 13:28:21

   Halmarbeten har alltid fascinerat mig, även om jag inte förstått det alla gånger. Synd att hantverket fallit i glömska! Om jag tjatar tillräckligt länge kanske det börjar hända något! Hon som behärskar konsten har en kronisk lungsjukdom och är beroende av syretillskott – hon håller inga kurser i dessa tider, det kan man förstå. Känner inte henne, tyvärr. Tror att det är bristen på halm som gjort att hantverket inte lever aktivt.

   Gilla

 2. Anita
  Jul 24, 2021 @ 15:18:06

  Halmprydnader tycker jag mycket om, har flera stycken som jag fått i present och som sitter uppe på väggen i uterummet året om. Däremot har jag ingen hängande himmeli … och det ordet fick stavningskontrollen problem med. Och så klart ska du så en kvadratmeter råg i höst …
  Igår var det lite friskare luft här, idag är det återigen varmt och lunchpromenaden var het så det förslår. Ikväll blir det picknick vid ett kungligt slott, diverse delikatesser har inhandlats.
  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 24, 2021 @ 17:00:28

   Himmeli verkar kallas halmkrona eller oro på svenska, men en halmkrona kan se helt annorlunda ut. Den jag köpte i sommar hänger så att den kan röra sig i vinddraget från varmluftspumpen när den kär igång och värmer. Jag vill också lära mig göra stjärnor och annat att hänga i julgranen, men sakta i backarna, säger mitt bättre jag. Halm känns på något sätt ”äkta”, inhemskt (även om det vi kan köpa ofta är tillverkat på annat håll, tror jag). Idag har vi haft skön temperatur, natten kommer att bli utenatt – jag sover oftast synnerligen bra under mitt myggnät i skogen! Bärplockning och -kokning är främst på vår agenda just nu. Vi plockar det som växer på den egna tomten. Ha det gott!

   Gilla

 3. Carita Liljendahl
  Jul 25, 2021 @ 15:49:18

  Beundrar alla som orkar hålla på att knåpa och pilla med dylikt!
  Jag gillar ju pussel, vilket alla andra inte har tålamod med, men det är nog också vitt skilda saker – för det här med himmeli behövs lite fingerfärdighet!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 25, 2021 @ 21:50:02

   Jag vet såna som inte kan tänka sig att sticka en tröja, att sy en jacka går snabbare. Samma person kan sen sitta och måla pedantiskt på en tavla, medan den som stickar hellre tar foton – det går snabbare. Det tycks vara något med – ja, vad? Har alltid funderat över vad som får motivationen, ivern att vakna, byggas upp för att sen hålla till målet. Min fingerfärdighet är inte stor, men tror ändå att jag skall få ihop nånting, bara för att jag så gärna vill ha en himmeli jag gjort själv. Få se…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 75 685 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: