Femtedag Pärla idag!

Idag, 20 juli, infaller Stora Pärldagen. Fram med pärlorna, oberoende av var du vistas och vad du gör! Helst skulle ju OrdOdlaren se pärlor i form av regndroppar, men vad kan man göra åt vädret. Torrt, torrt – men något svalare.

Dagens namn har varit Margareta ”hur länge som helst”, till minne av Margareta av Antiochia, som enligt uppgift levde 289 – 304, under de stora förföljelserna av de kristna. Ett kort liv som ändade i martyrskap. Historien är alltför vanlig: en man blir besatt av hennes skönhet, när hon avvisar honom anger han henne som kristen (vilket hon var). Hon fängslades, torterades och – tja. Hur som helst, hon är skyddshelgon för barnafödande (blev 15 år gammal…?)

Dagens Margareta är kvinnan på bilden ovan, hon som ”alltid” bar pärlhalsband – men hennes ”symbol” blev margeriter. Blomman som liknar prästkrage och egentligen är en flerårig halvbuske som hör hemma på Kanarieöarna, ettårig här. OO vill tro att hon kände till sitt namns ursprung och därför bar pärlor!

Kronprinsessan Margareta, född 15 januari 1882 i England, nära Windsor. Drottning Viktoria var hennes farmor. På en resa i Egypten i januari 1905 träffar hon prins Gustav Adolf av Sverige, förälskelsen är ett faktum och bröllopet äger rum 15 juni. Samma år. Kungligt världsrekord vad gäller eget val av partner?

Sen kom barnen i rask takt, 1906, 1907, 1910, 1912 och sladdbarnet – skrapabullon – 1916. Tyvärr tog hennes liv slut som älskad kronprinsessa i hela landet 1 maj 1920. Kort sagt, till följd av sjukdom.

Locket lär ha lagts på. Både i den kungliga familjen och i media. Den lilla flickan som började intressera sig för kungligheter fick inte ihop det. Vem var farmor till den söta kronprinsen på 1950-talet, till ”sessorna på Haga”? Kungens drottning hette ju Louise? Prinsessan Christina fru Magnusson började forska för några år sedan, gjorde upptäckt efter upptäckt, på jakt efter sin farmor. Drottning Margrethe av Danmark bidrog och bistod, kvinnan det gällde är hennes mormor, på bilden ovan. Boken ”Hon kallades Daisy” utkom 2020. Bilderna här är från den boken.

Dessa två kvinnliga kungligheter var länge tonårsflickans favoriter. De verkade jordnära och rejäla med en lagom portion av humor och en viss självdistans. Deras uppväxt var ju minsann annorlunda än en bondedotters, men hon hade gärna velat träffa någon av dem. Båda två firar ju namnsdag i veckan, Grattis! Även om de knappast läser bloggar, och garanterat inte OrdOdlaren…

Däremot kunde kanske kronprinsessan Margareta ha läst bloggar, kanske till och med skrivit själv (om etiketten tillåtit). Hon var flitig brevskrivare – förstås, sådan aktivitet var vanligare och nästan livsnödvändig dåförtiden. Hon fotade och dokumenterade, här med prins Bertil och prinsessan Ingrid på Sofiero.

Sofiero i Skåne var bröllopsgåva. Kronprinsessan lär ha skrivit hem till föräldrarna att allt där i slottet var chokladfärgat och så fult att det nästan var roligt! Efter något år var hela byggnaden ommöblerad, ljust, lätt och somrigt ville hon ha det. Hon hade dessutom redan som liten flicka lärt sig en hel del om natur, växter och trädgård. Hon fick sin man intresserad av trädgård – och så blev Sofiero den park den idag är. Kronprinsessan planerade och ritade och gav ut två böcker:

På något litet sätt känner OO en viss gemenskap, trots att hon inte ritar eller målar. Planerar endast lite smått i rabatterna, men fotograferar och dokumenterar. Sofiero har hon inte besökt, även om längtans håg finns. Vore mest intressant tidig vår, när rhododendronen blommar. Men då är OO RR till 115% och reser inte. Jo, hon vet att det finns annat att se på där, under andra årstider…

Margaretadagen firas här med pärlhalsband, bevattning, bärplockning och eventuella små uppputsningar. Och dokumentation. Trädgården fotograferas den femte och den tjugonde i varje månad. Jovisst, skriverier finns också på programmet. Om rölleka.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Jul 20, 2021 @ 09:38:23

  Anade att det skulle komma ett inlägg från dig idag och visst gjorde det, till min stora glädje. Alltid lika intressant att läsa inläggen från dig. Kronprinsessan Margareta har alltid fascinerat mig. Och jag har besökt Sofiero i rhododendronblomningens tid och det var precis så vackert som jag trodde det skulle vara. Efter besöket där åkte vi vidare till Monets trädgård i Giverny och lyckades hitta ett hotellrum på ett slott. Ljuva minnen som återkommer.
  Idag har jag namnsdag och fick redan imorse ett grattis via sms från min bästa vän som också har namnsdag idag. Hon hann först med namnsdagsgratulationen den här gången …
  Inga pärlor i form av regn här heller … växtligheten slokar. Det har varit ett par dagar med lite friskare luft men snart är den dallrande värmen tillbaka … Pust!
  Ha nu en riktigt fin dag på Stora Pärldagen!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 20, 2021 @ 10:32:04

   Grattis på namnsdagen, Anita Margareta! Firar dig och alla andra med att sitta här med pärlhalsbandet på! Skulle verkligen ha lust att göra en bilrundresa i södra Sverige, men i dagens läge vet man inte om sådant kan bli möjligt. Idag skal li varje fall rhododendronen här få en superordentlig vattendos.

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Jul 20, 2021 @ 14:39:14

  Pärlhalsbandet är på, liksom örhängena.
  Jag har sedan barnsben varit fascinerad av kungafamiljer, trots att jag nog inte kan kalla mig rojalist, så är det spännande historia. Kanske också p g a min mamma som hade bra kol på dem.
  Så hemskt med alla dessa lock som läggs på när det inte passar in. Finns gott om exempel på detta inom det brittiska kungahuset, tyvärr.
  Trevlig dag!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 20, 2021 @ 17:42:08

   Tack! Åtminstone en person har hörsammat firandet av Pärldag! Om lite över en månad kommer följande Stora Dag! Jag tycker också det är intressant med släkthistorier vad gäller så kallade högreståndsfamiljer – samtidigt som jag är glad att jag härstammar från små släkter som alltid funnits lågt nere i samhällsskiktet, utan förpliktelser och arvegods att förvalta. Och här kom lite regn!!! Det första sen 23 juni! Vattenpärlor! Skall just gå ut och kolla mängden. Ha det gott!

   Gilla

 3. Carita Liljendahl
  Jul 20, 2021 @ 20:14:24

  I Lovisa city fick vi regn i dag, mer än i söndags.
  Har ingen mätare så jag kan inte säga hur många mm. Men skönt var det och nu ska vi njuta av svalkan då det åter ska bli varmt till helgen.

  Gilla

  • Märtha
   Jul 21, 2021 @ 00:02:17

   Faktiskt skönt med lite svalka och vatten, även om dessa fyra millimeter som vi fick innebär att jag sover inne, tredje natten i rad. Skall jag mana fram regn i varje blogginlägg….

   Gilla

 4. Paula Merio
  Jul 22, 2021 @ 18:41:39

  RR???? betyder? Vilka underbara foton till dina betraktelser! Tänk så vackra de gamla svartvita ändå var, den stämningen är svårfångad i färg. Jag är mycket okunnig angående kungalängder och deras släkt och familjer så jag kan bara läsa och ta till mig…inte opponera mig eller kommentera på annat vis.
  Trevlig helg kan jag dock önska dig, bland pärlhalsband och juveler…

  Gilla

  • Märtha
   Jul 22, 2021 @ 21:59:49

   Ha Ha, Paula, jag har några Alter Egon, och RR är ett – Runda Rabattkryparen. Har en spalt i en tidning som utkommer en gång i veckan, och spalten heter just så. En kort liten ruta om nån växt, nåt tips… Självutnämnda Växtologen är jag också, då i vår svenskspråkiga trädgårdstidning här i Finland, där halvkåserar jag om nån växt tio gånger per år. Igår lämnade jag in en artikel om röllika/rölleka, till exempel. Juveler blir det inte under veckoslutet, skall tömma våra torra vinbärsbuskar på torra bär…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 534 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: