Visor, fars och spännande små hus

Sex och en halv kilometer från denna skrivplats. Rutten går längs en väg som slingrat sig fram på samma ställen som den gjort nästan hur länge som helst. Vägrenar utan lupiner och vresrosor, endast ”genuina” växter som älggräs, rölleka, renfana och en massa gräsväxter. OrdOdlaren åker där alltför sällan. Tyvärr. Målet är hur intressant som helst. Postbacken.

Den gamla Kungsvägen/Stora Strandvägen från Åbo till Viborg, använd sen 1300-talet av hög som låg, budbärare och arméer, gick och går precis vid den ovala backens södra kant. När ett postväsende utvecklades i det svenska riket 1638 blev Nikus hemman vid backen ett posthemman, med skyldighet att omedelbart föra postväskan vidare till följande ”station” så fort som den uppenbarade sig. Så uppkom backens namn, sägs det.

Stora (ca 1710 – 21) och Lilla (1742 – 43) Ofreden förstörde området, hela landsdelen fick lida under allsköns härjningar, plundringar och eldsvådor. Efter freden i Åbo 1743 byggdes backen upp på nytt. Hemmanen var troligen tre: Krauvas på backens högsta punkt, Jontas nere vid vägen och Ehrs ”nånstans”. I mitten av 1850-talet bodde cirka 50 människor här; familjer, pigor, drängar och inhysingar/backstugusittare/hantverkare. De sistnämnda ”tog över” och blev fler när hemmanen (och de flesta ”bondehusen”) flyttades ut i och med storskiftesregleringen 1889.

En backstugusittare hade sin stuga på en annans mark, med rätt till några kvadratmeter för bärbuskar och grönsaksland. Stugan var liten, backstugusittarna var ofta ”tillfällighetsarbetare” eller hantverkare – på Postbacken fanns smed, skräddare, skomakare, sömmerskor och väverskor. Samt halmfläterskor för Borgå hattfabrik som verkade 1892 -. ca 1925. Dessa fingerflinka kvinnor anpassade sig till den nya situationen när fabriken gick omkull, började tillverka bland annat korgar och prydnader av halm. OO betraktar i skrivande stund nummer tre från höger på bilden ovan, det gick bara inte att låta bli att inhandla den. Hänger numera granne med mobiler från Peru.

Jo, den är förstås av nutida tillverkning. Det lär inte finnas många som behärskar konsten – det lär vara lätt, men man måste få tag i lämplig halm och bearbeta den först. Dagens bönder vill inte odla halm, strået skall vara kortkort.

Hopp i historien: OO lockades till backen av hatt- och kakfest i den utblommade syrenbersån, BJR av artisten. trubadurinnan Cara Hjelt, som han känt i sisådär 50 år.

Cara skulle sjunga några visor, skyddad för solen av ett parasoll, men… Ett lokalt regnmoln dök upp. Verkligt lokalt, 6,5 kilometer söderöver var det kruttorrt. Snabbt samlade vi ihop servis och duk, och kalaset fortsatte i kaffestugan, som troligtvis är det förra boningshuset på Jontas.

Cara vid den stora spisen – den mer moderna cafédisken finns till höger, borklippt. Hon har samlat på sig en stor visskatt med åren, speciella låtar med knorr och klurighet, svåra att hitta på annat håll. En om en person som körde bil och spelade dragspel samtidigt, för att en älg sprang taktfast bredvid, eller hur det nu var. En samlingsvisa om alla kvinnor och flickor i alla visor, ”den evigt väntande”. Cara kan ta sin publik, efter år efter år med gitarren i hand.

Högst uppe på backen, där Krauvas mangårdsbyggnad stod före 1889, tronar nu arenateatern som byggdes 1979. Där satt OO och BJR i söndags och roades av farsen ”Ett underbart bröllop” Kameran var då helt plötsligt inte med på noterna. Fortsättning följer.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Jul 07, 2021 @ 10:15:51

  Alltid roligt med lite historia.
  Postvägarna var så viktiga en gång i tiden och är grunden till många väger idag i olika
  länder.
  Intressant om backstugusittare. Vilken skillnad mot idag.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 07, 2021 @ 10:32:49

   Skall om en stund ta mig till Postbacken igen, lyssna på en liten konsert och fotografera i några stugor. Det kommer mera… Hjärnan är bloggproduktiv i hettan, men så mycket annat klarar den inte av… Kanske kroppen bromsar, inte vet jag… 🙂

   Gilla

 2. Anita
  Jul 07, 2021 @ 11:40:51

  Intressant läsning om bakgrunden till Postbackens namn. Tänk att det finns vägrenar utan lupiner och vresrosor … inte ofta dom ses längre. Och så trevligt med kakfest, musik och teater. Precis så ska det var om sommaren … i sköna julis månad. Visst lät det väl poetiskt 🙂
  Här har det under morgonen fallit välbehövligt regn. Naturen levde med ens upp och det gjorde jag också.
  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 07, 2021 @ 14:57:56

   Jovisst, det bor en poet inne i dig… Jag väntar fortfarande på REGNET. 29,7 grader och mulet just nu, men tyvärr inte regnmoln. Brukar göra ett litet ”ryck” i trädgården varje dag, men just nu ser utsikterna för sådant ganska dåliga ut…

   Gilla

 3. Ingrid
  Jul 09, 2021 @ 10:55:19

  Tur att ni kunde komma under tak när regnet kom. Här ska det bli åska och regn i dag och det har redan börjat stänka lite.
  Ha en fin fredag!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 09, 2021 @ 11:34:49

   Tack, Ingrid att du läser även om du har skrivpaus! Och sänd åska och regn hitåt så fort som du bara kan! Det regn som utlovades här till i går torkade in eller delade på sig när det närmade sig vår plats på jorden… Torrt så det knastrar har vi. Tack och lov lite mera moln idag också.

   Gillad av 1 person

 4. Paula Merio
  Jul 13, 2021 @ 00:17:17

  Ett ord räcker här: gemyt!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 68 519 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: