Flaggfunderingar

Finlands flaggas dag. EM i fotboll med Finland som ett av lagen (utsparkat). Flagcounter i bloggen. En del landsflaggor diskuteras fram i åratal, andra kommer som – ja, som en blixt från en klar himmel. Flaggor och deras medvetna – ibland omedvetna – symbolik är intressant!

Doris i Såka flaggade som man bör på Finlands flaggas dag: Den blåvita hissas på midsommarafton klockan sex, halas på midsommardagens kväll klockan nio. Tack för den snygga och somriga bilden, Doris!

Från OrdOdlarens besöksstatistik, maj 2021. Vände den 90 grader, korsflaggorna dominerar. Äldst av flaggorna i våra nordiska länder är Dannebrogen, Danmarks flagga, som damp ner från skyn vid slaget i Lindanäs 15 juni 1219. Platsen låg i landskapet Rebälä/Rävala, varför stadsnamnet senare blev Reval – eller Räffle, som det står i några äldre svenska skrifter. Nu har man återgått till det danska – staden heter Tallinn. Det ordet kan komma från Taani Linn, danskborgen. Lindanäs är vackrast, kanske inte på estniska (lind = pärm, udde eller näs = neem).

Knyck i den obefintliga flätan! Tillbaks till huvudfåran (njaä, sidobenan på huvudet är också obefintligt krokig och flyttbar. Korsordsmakarnas ordassociationer…)

De nordiska länderna har korsflaggor, skall symbolisera samhörighet. Åtminstone var det ett av argumenten när Finlands flagga diskuterades fram. Det förvånade OO att proportionerna varierar så pass mycket. Här en bild där alla flaggors höjder är lika stora:

Av av OO oavhängiga orsaker rymdes inte Finlands flagga med, men klart är att den blåvita är längst, tätt följd av den blågula. Flaggans storlek är ju beroende av flaggstångens längd, men proportionerna är fastslagna. Finlands flaggas ”mått” är 11:18 (korsets bredd 3), Sveriges 10:16 (korsets bredd 2). Dannebrogens mått fastställdes 1893, 28:37.

Sveriges flagga har anor från 1550-talet, färgerna från det lilla riksvapnet som utformades på 12-1300-talen. Sin slutliga utformning fick den ändå först efter unionsupplösningen med Norge. 1906 höggs färgnyanser och proportioner i sten. Svenska flaggans dag, 6 juni – numera nationaldag – kommer sig av att Gustav Vasa valdes till konung 6.6 1523 och en ny, mera demokratisk regeringsform undertecknades 6.6 1809. Nationaldagarna i andra länder är mer känslosamma, handlar om befrielse, självständighetsförklaringar…

Norges flagga (från 1821) bygger på Dannebrogen, proportionerna 16:22, korset 4 enheter. Någon ”Norges flaggas dag” finns veterligen inte, men det räcker gott och väl med 17 maj. Bilden i hjärnan av den dagen är rödvitblå, rödvitblå…

Island hade i början av 1900-talet en inofficiell flagga, ett vitt kors på blå botten. Det landets blåvitröda fastställdes 1944, och på självständighetsdagen 17 juni fladdrar flaggorna i den isländska blåsten. Proportionerna är 18:25.

Och så har vi ju Åland! Ingen nation, men dock en flagga (se i besöksstatistiken ovan)! Den fastslogs i november 1953. Proportionerna 17:26. OO måste alltid tänka till för de här tre flaggorna, vilken är vilken? Minnesreglerna minns hon aldrig. Så nu försöker hon igen: Åland liknar Sverige, Norge liknar Danmark och Islands ursprung är is i det blåa havet. Rött, blått vitt och lite gult. Återstår att se om hon lyckas och lär sig.

Storfurstendömet ville ha en egen handelsflagga i mitten av 1800-talet, och diskussionerna drog igång. Redan 1854 hade Zacharias Topelius skrivit, i barntidningen Eos: ”Finlands färger är blått och vitt”. 1863 publicerade han dikten ”Finlands flagga” i tidningen med det plurala namnet Helsingfors tidningar. Dikten börjar: ”Blås högt och fladdra fritt, vår glada duk i blått och vitt, vår sköna framtidsflagga…”. Topelius var mycket mer än en rar sagofarbror.

Färggrälen var häftiga. Rött och guld som i Finlands vapen, känt från 1580-talet (Vasa-ätten, hertig Johan i Åbo) eller blått och vitt, eller… I stridens hetta lär en debattör ha föreslagit att man blandar alla föreslagna färger, resultatet används. Torde kanske ha blivit en nyans av brunt… Lejonflaggan (ovan) användes från och till, men den var inte bra. I varje fall inte i aktern på en ångbåt. Röken svärtade det gula så pass att det blev oigenkännligt.

Kejsaren satte stopp för grälen 1896. Endast Rysslands vitblåröda fick användas.

Flaggdiskussionerna fortsatte ändå. Akseli Gallen-Kallela föreslog ett vitt kors på blå botten, men den kunde förväxlas med Sveriges (och dessutom fanns Islands inofficiella). En ”lärling” till honom vände på steken, och vips, där var det. I maj 1918 stadfästes Finlands blåvita, som Topelius förutspått (han avled 1898).

Finlands fotbollslandslags snygga och stiliga spelskjortor kan troligen ses på nytt sommaren 2022, i juli. Då deltar damerna i EM, spelar garanterat fler än två matcher. Utan coronarisker. Säger relativt fotbollsointresserade OrdOdlaren.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jun 29, 2021 @ 19:40:32

  Det är mycket det där med flaggor. Gotland har två landskapflaggor som används på lite olika sätt, men så finns det en tredje som ser ut som reklam för Löfbergs Lila.
  den är gul- och lilarandig och är från 1300-talet. På ett ställe här i Klintehamn har ägarna valt att ha den flaggan som fasadflagga och det är många som undrar från vilket land de kommer.

  Gilla

  • Märtha
   Jun 29, 2021 @ 20:25:27

   Jag beslöt att lämna bort alla regionala flaggor, då hade inlägget blivit lite väl långt… Men de där gotländska måste jag kolla upp, låter intressant. Ni har ju så lång kultur-handelshistoria där! Det där med fasadflaggor räknar jag som ”typiskt Sverige”. Mycket sällan ses sådant i Finland. Många som har flaggstång brukar ha en husbondevimpel där, men inte mer. Jag har aldrig haft flaggstång, även om det finns en flagga nånstans i gömmorna.

   Gillad av 1 person

 2. Lena i Wales
  Jun 30, 2021 @ 10:44:14

  Det är så intressant med olika länders flaggor, varför de ser ut som de gör och
  när de uppkommit.
  Kände till att Danmarks flagga är gammal. Jag tror att den t o m är den äldsta
  fortfarande fungerande flaggan i världen, men är inte 100% säker.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Jun 30, 2021 @ 11:48:21

   Jovisst – mycket som verkar ”självklart” kan ha en nästan rolig bakgrund. Det sägs faktiskt att Danmarks flagga är den äldsta i bruk varande. Den gotländska som Ingrid berättar om i sin kommentar är rolig! +26,4 i skuggan. Klockan är snart 12 mitt på dagen.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: