Dagen idag (tja, igår…)

19 timmar, en minut och 26 sekunder. Så lång tid har vi haft på oss idag, 21 juni vid Borgås horisont, för att högtidlighålla Långsamhetens Dag, att göra en manifestation mot snabbheten och effektiviteten i samhället. Solen gick upp klockan 03.48, sommarsolståndet inträffade klockan 06.33 och solen gick ner 22.49. En stund därefter började OrdOdlaren skissa upp den här skriften.

Inga problem med att fira Långsamhetens Dag i över 30 plusgrader och med gårdagen, nästan lika het, tyngande i huvud och kropp. Öppen Trädgård.

Den käre maken vandrade runt med sammanlagt ett hundratal gäster i en jämn ström under nästan nio timmars tid. Här i ”arboretet”, inramad av rosen ‘Poppius’, klätterhortensian och en buske vars vardagsnamn må förbli onämnt. Asken nästan mitt i bilden verkar trivas bra, av tillväxten per år att döma. OO bjöd på äppelsaft, sålde produkter och plantor och var lite ”jokapaikanhöylä” – ett verkligt användbart uttryck. Lite här och där och överallt.

En programpunkt fanns inskriven sedan länge i denna långa långsamma dag. Spruta två av Pfizers vaccin, med 15 minuters ”övervakning” efteråt, med underhållning av två finska trubadurer på storskärm. Vaccineringen sker i Konstfabriken, en gammal fabrik som nu formats om och innehåller konsertsalar, biograf, restaurang, utställningslokaler, med mera. Just nu pågår en konsttriennal i staden. OO har inte fördjupat sig i den ännu, men de två plåtfigurerna utanför Konstfabriken illustrerar Långsamhetens Dag på sina sätt:

Den ena går och går och kommer aldrig till dörren, den andra siktar och siktar men kommer aldrig till skott…

Med allvar eller inte, Långsamhetens Dag instiftades 2001 i Quebec, utlösande orsak vet OO inte. Italien, med Slow Food-rörelsen (sen 1989), lär inte ha varit sen med att haka på. En dag då du skall andas djupt, ligga på rygg och se på ”molnens tåg” – kan ni Runebergs ”Källan”, då sitter ni vid källans rand och gör så… För en stund hotade några åskmoln, faktiskt. OO vill gärna ha regn – och inte. Natten i utesängen vill hon inte avstå ifrån:

En manifestation mot snabbheten… Den kan göras 22 juni också, hettan fortsätter. Låt telefonen och datorn vila mer än vanligt – men läs bloggar… Gå på en promenad. Nä. För hett. Ta en tupplur:

OO var tvungen att ”låna” bilden från gladakossan.se. Två kort har inhandlats av konstnären själv med det här motivet, men de har sänts iväg till personer som hoppeligen fått sig ett gott skratt.

Läs en bok. Jo, avklarat. Tillred och njut av din mat. Självklart, enkelt med det, nypotatis och fisk. Lokalt, förstås. Kontakta gamla vänner. Två telefonsamtal idag, torde vara tillräckligt. Skriv ett pappersbrev – nää, det blev inte…

Se dig omkring. Jo. Efter vaccineringen (inget känns nånstans) körde OO till rosariet vid sjukhuset. Många rosor blommar, en del är klara för i år. Torrt på torra området. Den röda är ‘Rose de Rescht’, den vita ‘Nevada’. Åskan efterlämnade noll droppar och drog förbi. Det blir utenatt, den sjätte i obruten följd denna sommar. Ny långsamhetsdag 22 juni. Troligen med vattenslang, enligt hur skuggan rör sig.

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Jun 22, 2021 @ 10:03:13

  Långsamhetens dag … den passar ju bra när det är dryga 30 grader varmt och man inte orkar vara annat än långsam. Och spruta nummer två avklarad också. Själv fick jag min i torsdags. Den här gången kände jag i princip inte av den, lite seg i kroppen bara men det kan ju å andra sidan bero på värmen. Ser att den fina himmelssängen kommit fram igen. Måste vara ljuvligt att sova ute när det är värmebölja.
  Idag är det tryckande varmt här och jag väntar på en urladdning. Imorgon ska det bli 7-8 grader svalare och förhoppningsvis lite friskare luft.
  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Jun 22, 2021 @ 11:25:31

   För en småbrukardotter är värme och hetta alltid förknippad med jobb, så för mig är det fortfarande konstigt att ”bara vara” i hettan. Här utlovas inte så mycket svalare under de kommande dagarna, däremot finns det risk för åska mot eftermiddagen, jag tar gärna emot! Även om en uteliggarnatt kan äventyras. Många av trädgårdsgästerna i söndags fick min utesäng ”på hjärnan”. Tänk, att så få människor har provat på att sova under ”nästan” bar himmel! Och otroligt många frågade ”hur vågar du?” So what? Större djur än ekorre har jag inte haft i närheten. Har lite öm överarmsmuskel idag, andra eventuella sprutsymtom existerar inte. Fira långsamhet även du!

   Gilla

 2. Thalassa
  Jun 22, 2021 @ 11:07:53

  Trevligt inlägg, som alltid, med härliga trädgårdsbilder. Långsamhetens dag har jag aldrig hört talas om, men jag är väldigt bra på att praktisera sådana. I den här värmen blir det extra många. Tung värme, som gör en andfådd, redan på morgonen här. Det är roligt när du smyger in finska uttryck i texten. Din ”allt-i-allo” (?) hade jag aldrig hört, och ”höylä” förvirrade lite vid direktöversättning. Men det är ju så bra! Nu ska jag imponera på släkten i Tornedalen!
  Ha det fint!

  Gilla

  • Märtha
   Jun 22, 2021 @ 11:18:17

   Tack för det! Jag har betydligt fler visningar i Sverige än i Finland, så jag måste liksom marknadsföra lite exotik också! ”En som hyvlar lite på en massa ställen” – – vet inte varifrån uttrycket kommer, men det är bra! Här går jag och undrar om min astma har förvärrats, men visst beror mycket flämtande på hettan. Snart blir det säkert svalare…

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Jun 22, 2021 @ 15:47:57

  Långsamhetens dag, aldrig hört talas om.
  30 grader är för varmt, knappt man orkar röra sig.
  Trevligt med öppen trädgård, trots värmen.
  Grattis till andra sprutan!
  Ta det varligt i värmen!

  Gilla

  • Märtha
   Jun 22, 2021 @ 17:11:35

   Ingalunda har jag vetat om Långsamhetens dag heller, men hittar man att det finns en sån dag, då måste man ju lyfta upp den! Nu har vi ännu över 30 i solen och blommorna på altanen – i solen – skriker efter vatten… Skall dock dricka själv först. När det jobbet är gjort blir det väl dags för dusch och tvätt av två genomsvettiga klänningar. Den första står redan i kö…

   Gilla

 4. jossustravelpics
  Jun 23, 2021 @ 23:28:13

  Gladakossan måste jag besöka. Gillade verkligen din bild och antar det fina vykortet jag fick för några år sedan är därifrån. Den hänger på kylskåpsdörren och bilden föreställer kor i pumps, en av dom håller i en finsk flagga och över dom står det ”finskor”.
  Tack för tipset, hoppas du får en härlig midsommar.

  Gilla

  • Märtha
   Jun 24, 2021 @ 00:47:00

   Jovisst! Jag har ett tjugotal olika motiv, träffade Glada Kossans skapare på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö för några år sedan, och trivdes länge med kossans skapare, skrattade och kunde inte låta bli att köpa. Såg på webbplatsen att det finns en hel del nya kort nu… Trevligt att jag kunde hjälpa dig på ko-traven!

   Gilla

 5. Paula Merio
  Jun 24, 2021 @ 02:14:14

  Aha, ni har också öppen trädgård-dagar? Här har tidningen Land hand om evenemanget och tipsar i tidningen om vilka trädgårdar som är med. I fjol hade vi en jättefin trädgård i byn som deltog. Själv är jag beundransvärd, nej jag menar jag beundrar gärna men gör inte ett jota i jorden. Totalt o-gröna fingrar har jag, inget jag är stolt över men medger gärna. Vi har sluppit värmeböljan, istället åskväder ett par dagar o skapliga temperatuer om man som jag gillar kring 20-strecket. Önskar trevlig midsommar med D, inte missommar, absolut inte! Det är totalförbjudet

  Gilla

  • Märtha
   Jun 24, 2021 @ 08:38:47

   Jo, evenemanget öppna trädgårdar har nu ordnats tio gånger i Finland, vi har varit med varje gång. Puutarhaliitto/Trädgårdsförbundet är huvudarrangör, det praktiska samordningsarbetet sköts av verksamhetsledaren på svenska sidan, då blir det tvåspråkighet av det hela. http://www.oppnatradgardar.fi, sök på Nyland och Borgå, så hittar du några bilder av vår trädgård också. Mina fingrar är snarare svarta…

   Gilla

 6. Carita Liljendahl
  Jun 26, 2021 @ 21:10:52

  Långsamhetens dag borde vi ha alla dagar 🙂
  När jag ser första bilden vet jag inte varför jag kom att tänka på ”B försvann – trädgården är stor” 😀

  Gilla

  • Märtha
   Jun 26, 2021 @ 21:26:52

   Och jag fick tänka en stund – vilken bild. Jo, det är ju sant. Man får hojta en hel del. inte hittar han mig heller – men jag brukar ofta berätta om jag går till RAAFen, Eklund, Njuren, Tibastskogen… Jag ska ju ha namn på allt… 🙂

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 534 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: