Kyrkokonsert med lotteri

Ikväll, torsdagen den 10 juni 2021, vill OrdOdlaren flyga. Till en viss byggnad och hovra över den en stund, mellan halv sju och sju. Hit, alltså:

Eftersom OO inte är en kamerautrustad fågel och inte äger en dron/drönare så – – blir det en bild lånad av Lauri Leino, ivrig drönarfotograf (kan man säga så?) i Borgå. OO har tillstånd. Observera den lilla plutten till höger på kyrktaket: en människa. Taket har fått en omgång tjära i maj.

Egen bild från i höstas: här går man in i kyrkan. Hur många går in där ikväll för en orgel-cembalokonsert? Bland besökarna lottas sju flaskor kökstvål av ett renommerat märke ut. Kommer folk av längtan efter musik eller tvål? Högst 150 personer tillåts. Blir det fullsatt?

Annonsen om konserten blev berömd i ett nafs. Flera tusen gillanden på Twitter, Facebook, nyhetssidan Reddit. Flera delningar, kommentarer. Omskriven i lokaltidningarna och i en finsk eftermiddagstidning, omtalad i en finsk TV-kanal.

Här är den, annonsen. Den lila ringen är ditritad i efterhand. Församlingens kantor Anne Hätönen och organisten/cembalisten Markku Mäkinen framträder – men vad spelar de? Nya kompositioner för kantorer?

3581, hudbalanserande gelkräm. Jovisst, en kantor behöver balans på alla sätt där han/hon glider frampå orgelpallen, likaså 3066, ansiktskräm. Mycket inomhusarbete, dessutom går ju kantorn nästan in i den dammiga orgeln emellanåt. För att inte tala om notarkivet.

Ett intressant perspektiv på orgeln i Borgå domkyrka. Här är det kantor Mikael som sitter på pallen. Det krävs ju fotarbete i orgelspelandet också, hälarna bör vara i skick. 3689, karbamidstick speciellt för torra nariga hälar är bra att ha!

Inga kantorsfötter här i gröngräset, inga nariga hälar heller. Höger fot avviker i utseende, det är den som lite krånglar i OO:s framfart per fot. Däremot skulle ni ha sett OO:s armbågar innan hon botade dem – med en salva gjord på grankåda! Ojdå – det blev en avvikelse från ämnet. Händerna tar också stryk, både hos en kantor, hos en rabattkrypare, ja, hos alla handarbetare. 9781, vitamin E handkräm måste bara vara bra. För alla.

3595 som på finska heter kökshandtvål, kökstvål på flaska, lär ta bort alla kökslukter från händerna. Tänk er en dirigerande kantor spridande fisklukt…

Här fick OO med Jonas Rannila, en närapå demondirigent, sin ungdom till trots. Han är inte kantor, en mycket trevlig typ. Som de flesta multimusiker, kantorer.

Nä. Det handlar inte om en komposition i fem delar som beskriver kantorernas vedermödor. Tyvärr. Även om det verkligen vore på plats med lite mer kreativa musikverkstitlar. Lite finns, mera önskas. Det var församlingens informationssekreterare som tydligen hade för många dokument i urklippsarkivet på datorskärmen, plus en mycket överhängande deadline för annonsen. Så listan som en kollega skulle ha för församlingskansliets gemensamma ”smörjbeställning” hamnade i annonsen i stället.

En massa PR fick både konsert och församling, och företag, som donerar handtvålsflaskorna i utlottningen. Alla gillar, skrattar och är glada – även informationssekreteraren. Och garanterat kyrkoherden, domprosten, också. Han har humor han med.

OO tar ännu en flygtur tillsammans med Lauri Leino, från motsatt håll och i vårvintrigt landskap. OO har tydligen varit fågel i sitt tidigare liv, eftersom hon vill se allt ”lite grann från ovan”.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jun 10, 2021 @ 15:17:37

  3595 skulle Åke ha behövt när han valde att rensa en slambrunn utan att ha handskar på sig, ett par timmar innan vi skulle på en begravning. Trots diverse försök att få bort stanken från händerna fick han sitta med handskar på sig i kyrkan.
  Ha en fin dag!
  /Ingrid

  Gilla

  Svara

 2. Thalassa
  Jun 10, 2021 @ 22:10:03

  Spännande konsertprogram 😂. Så det kan bli! Kul inlägg!

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Jun 11, 2021 @ 09:25:55

   Tack för det! Såg/lyssnade på den strömmade konserten via datorn, informationssekreteraren presenterade, men tyvärr fick jag inte igång ljudet i tid så jag hörde vad hon sa. Artisterna fick var sin flaska tvål, men utlottningen (och publiken) visades inte.

   Gilla

   Svara

 3. Anita
  Jun 12, 2021 @ 07:52:32

  ”När man ser det lite grann så här från ovan” … var en textrad som dök upp hos mig. Visst vore det väl skönt att kunna vara en fågel ibland. Det lät som en mycket ovanlig och intressant konsert må jag säga. Förstår att den blev vida känd. 9781 lät bra, händer i jord blir torra. Grankåda fick jag så det. räckte av igår när jag skulle gömma mig bakom en kraftig granstam (lek med hunden). Den kådan var inte lätt att få bort kan jag säga.
  Vaknat till ett skönt regn här idag som strax dragit förbi. Perfekt med regn på nätterna och vattnet behövs.
  Nu vidare mot dagens bestyr … Ha det gott!

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Jun 12, 2021 @ 10:39:53

   Så trevligt att ”höra” av dig, Anita! Ja, det var verkligen en annons som ”bet” om den konserten! Grankåda direkt från träd är inte trevligt, men den här finska salvan är otrolig. Snart har jag krupit första varvet i trädgården, i morgon har vi årsmöte här. Ha det gott!

   Gilla

   Svara

 4. Lena i Wales
  Jun 12, 2021 @ 15:16:57

  Fint att få se lite från ovan.
  Så det kan bli.
  Trevlig helg!

  Gilla

  Svara

  • Märtha
   Jun 12, 2021 @ 15:29:46

   Jag är så glad att Lauri Leino gett mig tillstånd att använda hans bilder! Felet är bara att jag glömmer att spara dem när han publicerar dem… Här kom en regnskur, en hel millimeter, men nu skall jag snart ut igen!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggstatistik

 • 62 656 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: