Mera bröllop!

Finland har fått en ny kulturminister. Sådant brukar inte OrdOdlaren gå igång på, men nu gjorde nyheten att hon åkte med expressfart i tidsmaskin till 1950-talet, till grannkommunen Ylihärmä, den nyutnämnda amatörteateraktiva ministerns barndomstrakter. Den lilla nyfikna flickan, då föga finskkunnig, besökte ”Kruunuhäät”. Rakt översatt blir det ”Kronbröllop”, på svenska talas oftast om bondbröllop. Spännande var också att Terttu, mammas syelev, deltog.

”Häijyt tulevat!” skrek folk (dessa häijyt är från en betydligt senare föreställning, på en annan ort). Lillflickan hade just fått syn på Terttu, hon bar en bricka med drycker. Ungkarlarna häijyt kom, ropade, bröstade upp sig, stampade, helavyöt (bälten, se på bilden) glimmade och klingade – lillflickan beundrade männens synkroniserade rörelser. De hoppade och sparkade allt högre, och plötsligt sparkade en av dem ner Terttus bricka! Varför? ”Det är inte på riktigt, de spelar, Terttu visste om det på förhand”, tröstade mamma. Lillflickan var dock sårad i själen. Terttus bricka…

Den finska ungdomsföreningen hade gjort ett enormt arbete. Det var mat, det var dans, scener och tablåer som etsades in i lillflickans hjärna. Folkfest. Har önskat delta i något liknande senare, det ordnas då och då i barndomstrakterna. Lyfta sig själv i kragen, ta reda på, få ändan ur vagnen…

Häijyt var 1800-talets ungdomsbrottslingar, slagsbultar, gäng – – kallades också puukkojunkkarit, knivjunkrar. Mera om dem en annan gång.

Kruunuhäät utvecklades från slutet av 1700-talet. Bönderna i trakten blev rikare, tog intryck från högreståndsmiljöer. Bröllopen kunde vara i fyra dagar. Byns folk och släktingar skänkte matvaror, kalaskockarna jobbade, gästerna åkte i kortege med hästar och kärror från kyrkan till festplatsen, spelmännen trakterade instrumenten oupphörligt. Alla bjudna gäster fick en specialdesignad pappersblomma att bära på bröstet. De som kom som kuokkavieraat (snyltgäster, objudna) fick lov att betala för maten. På många håll måste alla betala för att få dansa med bruden.

Bruden var första dagen klädd i vitt, med en silverkrona (ofta kyrkans) på huvudet, en hederskrona. Den utstyrseln symboliserade hennes rena oskuld. Kronan på bilden är en släktkrona, tillverkad i Vasa 1877, och den har hållits i samma släkt, förvaltas nu av Ulla. Tyvärr är det inte så populärt med brudkrona nuförtiden, berättar hon. En brud föredrog att ha den som bordsdekoration på brudparets bord. Synd. En verklig släktklenod! Unga flickan OO var allt lite avundsjuk på den, så vacker…

Ullas mamma och moster var både brudkläderskor och kalaskockar. Dag två kläddes bruden i svart och silverkronan täcktes av storkronan, och den var en verklig skapelse. Stommen utgjordes av järntråd, och den pryddes av blommor av tyg och papper, smycken, pärlor, metallbitar, glas… Hela härligheten hölls på en del håll på plats med ett band under hakan, ofta inte. Mysterium.

Ett bondbröllop (svenskt, alltså) hölls 1968 i både kronans och OO:s hemtrakter. Tyvärr är bilden av storkronan ovanpå släktsilverkronan för otydlig för publicering. OO mjölkade från nätet:

Verkar den stora bilden bekant? Från TV-serien Stormskärs-Maja, verkligt populär på1970-talet. Följaktligen en storkrona av åländsk typ. Den första bilden är från ett ”äkta” bröllop i Kaustby för några år sedan. Storkronan på bild tre är en rekonstruktion på ett museum 2010. Brudkläderskan var mästare, hon hade alltid en yngre kvinna som hjälpreda som tog över när den den äldre ansåg sig ”för gammal”.

Nu hoppas alla, både kulturarbetare av alla slag och vi vanliga människor på öppning av denna superviktiga beståndsdel i samhället. Fram för fester, konserter, teater, opera med mera i sommar!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Thalassa
  Maj 28, 2021 @ 00:07:23

  Hejsan! Här var det tjo och tjim och klackarna i taket! Festligt inlägg, men intressant också. Hur brudarna kunde balansera skapelserna på sina huvuden är en gåta. Undrar hur många dörrposter de slog i. Jodå, Stormskärs-Maja är en gammal bekant till mig också.
  Ja, visst hoppas vi på lite festligheter i sommar, men för tillfället hoppas vi i första hand på SOMMAR. Sju grader här – dock plus.

  Gilla

  • Märtha
   Maj 28, 2021 @ 00:33:36

   33 millimeter regn på ett dygn gör inte heller någon glad i maj… Vi har ändå +10 grader… Roligt att du gillade inlägget! Jag borde försöka ta reda på när det där kruunuhäät gick av stapeln. Det sägs ju att händelser förknippade med starka känslor hålls bäst kvar (psykologiläraren talar…), och jag kommer så väl ihåg dessa häijyt – men det mesta är totalt utraderat. Mammas irritation kommer jag också väl ihåg, lilla jag for ju som ett jehu i folkmassorna, ville se och uppleva allt… Och hon måste ju hänga med… Var nog allt lite tröttsam som nyfiken, snabb och liten.

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Maj 29, 2021 @ 15:45:08

  Intressant och mycket jag inte kände till.
  Hoppas verkligen att vi snart kan få det lite roligt igen.

  Gilla

  • Märtha
   Maj 29, 2021 @ 19:25:22

   Hej, Lena! Det är inte många som känner till de gamla bondbröllopssederna, det förekommer dessutom både lokala skillnader och skillnader mellan språkgrupperna. Men visst var det mäktigt! Vår första/tidigaste rhododendron blommar (‘Cunningham’s White), tre andra har svällande knoppar, precis som de två azaleorna. Förändringar varje dag, hälsar Runda Rabattkryparen!

   Gilla

 3. Paula Merio
  Maj 31, 2021 @ 22:22:28

  Stormskärs Maja var en av de serier som lagt sig som bomull kring mitt hjärta, jag älskade den. Och musiken, den lyssnar jag på nu och då när jag kommer ihåg, så mäktig och pampig, jag får ståpäls (Gunde Svans uttryck) när jag hör den.
  Jag kände inte alls till denna typ av kronobröllop. Tänkte att du kanske har några bra boktips, historiska romaner som handlar om livet på finska landsbygden lite förr-i-tia, som vi säger här. Vid förra seklets början eller rentav på 1800-talet. Läser mycket historiska romaner, men de är alltsom oftast svenska.

  Gilla

  • Märtha
   Maj 31, 2021 @ 23:59:19

   Jo, Lasse Mårtensons musik till serien var fenomenal! Behöver bara tänka lite så har jag många av melodierna i huvudet. Men boktips… Måste tänka till, litet. I själva verket har jag läst ganska litet finsk litteratur. Det finns en hel del finlandssvensk, förstås, men det är inte riktigt samma sak. Återkommer! Just nu läser jag mest deckare, fick cirka 80 stycken (60-70-tal plus 27 Agatha Christie) i slutet av november och har snart tröskat genom hälften. Läser endast på kvällstid, i sängen, så det går inte så fort. Lycka till med flytten!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 520 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: