Vill ha kvar!

Det är med våren som med kattungar (hundvalpar, kalvar, föl…). I ett visst skede vill man trycka på stoppknappen, bevara ögonblicket. OrdOdlaren måste bara gå omkring på ägorna idag och trycka på ”fotoknappen” i stället. Vem vill inte behålla lönnen så här:

Då skulle man ju få njuta av skirgrönskan hela sommaren, och slippa de där våta bladansamlingarna på hösten…

Behövs en golfklubba? Nja, det går kanske inte så bra att drämma till bollen med en uppförstorad uppsprickande lindknopp. Men visst är det spännande att se utvecklingen?

Sorbus. Den kommer att blomma ordentligt i år, trädet visar upp många såna här kompositioner. Det är inte vilken rönn som helst, utan en som genomgått lite namnförändringar på sistone. Här får den allt fortfarande heta gonggong – nej, alltså Dodong, Ullungrönn. De lärde får stava som de gör. OO förvånas över att vattnet i dammen blänker klart…

Alldeles bredvid är blomningen i full gång. Forsythian står i ett skuggigt läge, och har fått växa alldeles orörd av människohand, den är något spretig.Varför den heter Onnenpensas, ”Lyckobuske” på finska begriper inte OO. Färgen gör sig bra mot den gröna hemlocken – som växer som om den inte hade annat att göra. Runda Rabattkryparen har inte ännu hunnit hit i sin våriver.

‘Beauty of Moscow’, världens vackraste syren. Startar som mjukt rosa, blir vit. Fylliga, dubbla blommor. Syrenerna har flyttats i vår, orkar knoppen?

Bär den bär i år? Den självsådda svartvinbörsbusken laddar. En gammal sort som har placerats här, långt från de andra buskarna. Troligen med vingförsedda hjälpredor. Hoppas…

Magnolian kastar sina ullvantar och slår ut i blom. Verkligt sköna knoppar. Vinterns snö gjorde att en stor gren brast, och den serverade de flesta av sina blommor i vas inomhus. Nu kommer resten.

Bärtrybuskarna blommar, humlorna är flitiga. (Och idag anlände medhjälparna, två bisamhällen!) Bären mognar vid midsommar. OO glömmer dem nästan, bärplockarsinnet har inte riktigt vaknat då ännu.

Dagens blomma är ändå bergkörsbäret. Det rosa började visa sig igår vid tolvtiden. Japanska Hanami är en fest som visar oss på förgängligheten (helt i buddhistisk anda), blomningen varar en kort tid, ta vara på den! Facebook översvämmas nu av ljusröd körsbärsblom. OO nöjer sig med sina egna. Har faktiskt inte alls åkt in till ”stan” för att titta på parkernas träd med tätare blomställningar. Bättre en fågel i handen…

Dagens jobb. Rabatten ”njuren” med rosor kring stenen, kullar av aklejor (som själva bestämmer sin plats) och pioner är putsad från tallbarr och ogräs. Fler rabatter står i kö…

”Gå in och sätt på kokvattnet, jag tar sparrisen”. Årets första. Inte många, men vad smakar bättre än superfärsk sparris? Inga krångligheter. Koks, äts med smör. Mmmmmm…

Må dessa dagar vara länge… Alltid kan man önska…

8 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Ulla-Britt
    Maj 15, 2021 @ 08:22:40

    Mycket liv, att följa med, i er trädgård!
    Fina bilder!

    Gilla

    • Märtha
      Maj 15, 2021 @ 09:54:01

      Jo, minsann… Det är bara att ta sig tid, gå runt med öppna ögon (och inte enbart stirra på ogräset i rabatterna…). Tack för att du läser och ”hör av dig”!

      Gilla

  2. Thalassa
    Maj 15, 2021 @ 12:58:04

    Vilken rik trädgård du har! Du verkar bo i en riktig park. Och att kunna äta pinfärsk, egenodlad sparris – mums!
    En av våra grannar har en magnolia som jag beundrat och fotograferat varje år. För ett tag sedan stod tyvärr en älg precis utanför hennes entré och mumsade på knopparna- inne i villaområdet. Hon bor inte ens i ytterkant, men älgarna har blivit alldeles för urbaniserade för att det ska kännas helt OK.l

    Gilla

    • Märtha
      Maj 15, 2021 @ 13:55:24

      Tack för det! Tomten är nästan 1,5 hektar, en knapp hektar sköts om på ett eller annat sätt… Ingen älg har besökt oss, men vitsvanshjortarna är en plåga, hittills har de bara gått över vår tomt. Få se… Sparris är vårens läckerhet!

      Gilla

  3. Lena i Wales
    Maj 15, 2021 @ 13:26:55

    Oh, vad glad jag blir av din vårrapport. Äntligen har våren och dess skönhet kommit
    till dig. Det har varit en lång väntan, men nu är den här.
    Sparris, så gott! Brukar ofta köpa dem hos min frukt- och grönsakshandlare i Spanien.
    Älskar sparris. Brukade också alltid köpa med mig från Holland, vid gränsen mellan
    Holland och Tyskland där vi alltid stannade för lunch på mina resor som reseledare. Vid de stora sparrisodlingarna.
    Trevlig helg!

    Gilla

    • Märtha
      Maj 15, 2021 @ 13:58:46

      Våren kom med besked, nu hinner man inte med! Äter sällan annan sparris än egen, försöker nu sköta om den lite bättre. Skönt smått regn idag gör att allt bara exploderar mera… Ha det gott!!

      Gilla

  4. Ingrid
    Maj 15, 2021 @ 17:39:38

    Vilken underbar hyllning till våren!
    Jag instämmer helt.

    Gilla

    • Märtha
      Maj 15, 2021 @ 23:55:45

      TACK för de vackra orden, Ingrid! Våren är definitivt min årstid, trots att det är mycket jobb i trädgården. Som lärare hade jag fullt upp med skoljobb hela maj och ända in i juni, så jag NJUTER av att få vara ute och jobba, syssla, fotografera, förundras….

      Gillad av 1 person

Bloggstatistik

  • 101 753 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
HANNAS KRYPIN

Hälsa, träningsglädje och tänkvärt

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Anna Forsberg

| Lever bättre, enklare, lugnare & roligare, i Portugal

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner & bornholmuppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på öarna året runt, kommer dit med jämna mellanrum eller aldrig varit där... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland & Bornholm, att åka dit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.