Tredjedag Pärla idag!

Pärldag tre, även kallad Lilla Påhittarpärldagen, kommer nästan direkt på Annandag Pärla. Orsaken är Sveriges namnsdagslängd, där Märta och Märit har huserat denna dag, i 120 år. Allt fortfarande finns de kvar, trots sviktande antal Märtor och Märitor. I svenskfinland firas Kent, på finska Osmo, i Norge Magda.

Kent, ja. 1986 jobbade svenska Kent i hösvängen i Finland. Han kan fira finlandssvensk namnsdag idag, OrdOdlaren firar svensk i Finland! Grattis, Kent! (Han är förvarnad).

Dagens Margareta är Margaret Rutherford, född 11 maj 1892, avled 1972. Här som Agatha Christie-figuren Miss Jane Marple. Hon gestaltade den skarpsinta damen i fyra filmer på 1960-talet, ”löst baserade på A.C:s böcker”.

Annat att fira: Karl XIV Johan kröntes idag 1818. Irving Berlin (Annie Mästarskytten, White Christmas…) föddes 1888 och Salvador Dahli 1904. Alvar Aalto, designern och arkitekten, avled 1976 och året därpå föddes mästarflygaren, bakhopparen Janne Ahonen. Lämplig blandning för pärlor, musikpärlor, målade pärlor i avvikande form, träpärlor och ispärlor!

Före 1901 var dagens namn Mamertus. Vem kan heta så? Den nymornade nyfikenheten resulterade i en intressant upptäckt. Biskopen, Sankt Mamertus avled cirka år 475. Han är den första av de fem ”Eismänner” i mellaneuropeisk tradition. Knappast har han gjort något annat stort för odling än råkat dö på lämplig dag under vårens och sommarens framfart. Han verkade som biskop i Vienne, nära nuvarande Lyon i Frankrike.

Här är hela raden av ishelgon, frosthelgon. Pankratius led martyrdöden ca 304, han anropas bland annat vid huvudvärk. På vår vårdag, Floradagen 13 maj, står Servatius i tur. Som ni ser, biskop, och han anropas om man har problem med fötterna (borde bli husgud för OO:s högra fot, och hos några kära väninnor…). Bonifatius avrättades som martyr ca 306, och sist kommer Kalla Sophie, martyr 304. Hon tillbeds (förstås) för goda skördar, troligtvis vill man också vädja till henne att hon inte skall blåsa sin kalla andedräkt på grödorna.

Efter 15 maj anses faran för frost vara över. OO har googlat och stavat ihop ord enligt sin skoltyska, die Eisheiligen verkar vara mest framträdande i tysk folktro, tysk bondepraktika. Det finns flera rim att ta till, till exempel ”Vor Nachtfrost du nie sicher bist, bis Sophie vorüber ist”.

OO kan bara inte släppa Kent i hösvängen! Visst svänger han bra! En stilig hövirvel!

Tänkte någon ”järnnätter”? Teorin är att man blandat ”Eis” med ”Eisen” och tagit det senare ordet, järn. Bondepraktikan både i Finland och i Sverige pratar om de farliga järnnätterna i vårt nordligare klimat i början av juni, då frosten allt som oftast anses slå till. Men NÄR i juni? Det varierar. 2 juni är ett säkert datum. 10 – 13 juni lär också vara något att akta sig för.

I Norrland är 8 juni ett viktigt datum. Man sätter inte mandelpotatisen före den dagen. Å andra sidan är ju inte potatisen känslig för frost förrän den grott och visar grönt ovanom jordytan. ”De gamla” brukar hålla hårt på järnnätterna, ”Hur vågar du? Före järnnätterna?” OO har inte fört någon egen statistik över frostnätter i juni.

I skrivande stund, när dygnet 11 juni är 30 minuter gammalt, visar termometern +8,1 grader. Mamertus gör inte skäl för sitt namn. Kanske Kent och Märta passar bättre…

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Maj 11, 2021 @ 07:01:05

  Grattis på namnsdagen Märtha!
  Och som vanligt ett fullmatat och intressant inlägg. Jag skulle precis starta mitt morgongympapass men blev fast här. Men det ska startas alldeles strax.
  Järnnätter tycker jag inte är så vanligt i juni längre, nu tycker jag att det är värre strax efter mitten av maj. Men … jag är ändå försiktig och sätter inte ut tomaterna förrän andra veckan i juni, kanske inte så mycket beroende på järnnätterna utan mest för att det har visat sig fungerat bäst.
  Nehej … nu är det dags för gymnastik! Solen har stigit över taket och det verkar bli en fin morgon. Efter gympan, morgonpromenad och därefter frukost!
  Ha det så bra nu på din dag, här i svenska almanackan!

  Gillad av 1 person

  • Märtha
   Maj 11, 2021 @ 10:54:13

   Tack för det! Pärlhalsbandet har åkt på och snart skall jag krypa i rabatterna, +19 grader! Måste bara fundera ut en lämplig klädsel… Och visst är det bättre att vara något försiktig med växter som är känsliga för frost. Fryser dina tomatplantor tionde juni kan det vara svårt att hitta ersättande plantor… Ha en fortsatt bra dag!

   Gillad av 1 person

   • Märtha
    Maj 11, 2021 @ 10:58:47

    Tack, Ingrid, för tankarna direkt på morgonen! Den järnnatten du berättar om var verkligen en av de värsta! Jag har inte upplevt något sådant, men oron i början av juni innan vädret har ”stabiliserat sig” har jag alltid levt med, täckt över sommarblommor, ”eldat på” i växthus, sovit oroligt… Just nu känns nattfrost fjärran, men… Ha det bra!

    Gilla

 2. Ingrid
  Maj 11, 2021 @ 10:31:47

  Grattis Märtha! Jag tänkte på dig redan i morse när jag såg dagens namn i tidningen.
  Järnnätter ja! Jag glömmer aldrig en av dem. Det var den 22 juni 1983 och då hade vi -6º på natten. Alla sommarblommor blev förstörda, men värre var det för grannen som hade nyplanterad skog där plantorna dog. Järnnätterna är inte att leka med minsann.
  Ha en fin dag!

  Gillad av 1 person

Bloggstatistik

 • 68 187 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: