Annandag Pärla idag!

På med pärlhalsbandet! Idag, 7 maj, är det Pärldag två, även kallad Mamma-pärla. Och pärla på riktigt, Helmi och Kastehelmi har namnsdag. Helmi = pärla, och Kastehelmi är snäppet vackrare, Daggpärla. Huruvida namnet tänkts ut från Margareta eller Vilhemiina är däremot oklart. I ärlighetens namn bör nämnas att Tua har namnsdag i svenskfinland, Carina och Carita i Sverige och Mai och Maiken i Norge.

OrdOdlarens mamma hette Helmi Lempi Heinola (1920 – 2006). Lempi betyder kärlek, ”mest gillad”, favorit. Förekommer oftast i sammansättningar, till exempel lempijuoma = favoritdryck. Elli var 14 månader yngre, Ester 16 månader yngre än Elli. Tripp trapp trull på en planka! Knappt fyra år senare kom Laina, två år efter henne Enok.

Morfar Kaarlo kom från staden Heinola och hette Hurri i efternamn, gifte sig med Ida Johanna Simonsdotter Österblad och fick snart veta att ”hurri” är ett öknamn på finlandssvenskar på finskt håll. Därför blev det det vackra efternamnet Heinola i stället. Tyvärr blev det senare också något så ovanligt som skilsmässa mellan de två, på 1930-talet.

Ida Johanna, hennes far och de fem barnen levde vidare på torpet i Alikärri, sex kilometer från OO:s barndomshem. Platsen var blott och bart en beteshage när OO var liten, inte ett spår av ”torpet” kunde skönjas. Nu vet också OO varför mamma varken visade eller berättade. Det håller hon för sig själv. Torpet såg inte ut som man föreställer sig ett torp:

Mamma till höger, Ester till vänster framför barndomshemmet på en och en halv våning, med hörnfönster på farstuutbyggnaden. OO såg många sådana i sin barndom, och ville ha – med hennes barndomshem var av 1950-talssnitt…

När bilden togs hade mamma troligen inlett sin kära bana, sy kläder. Hon gick i lära i Vasa, blev skräddare under kriget och några år senare småbrukarhustru. När den yngre dottern var på gång var Etel i sylära i stugan och var med vid födseln, 17 år ung. Hon och hennes man återkom ofta som kära ”lekkamrater”. Terttu som troligen senare var i sylära fick springa efter den lilla flickan som lär ha varit förvånansvärt bra på att kuta iväg på egna äventyr.

De flesta foton av mamma som äldre finns i hennes egna samlingar, nu nånstans i Storasysters (1946 – 2019) gömmor. Stolen och bordet på bilden lever vidare hos systerdottern! Mamma var inte precis den som stortrivdes framför kameran (släktdrag?), här poserande och ”stylad” till max på sin femtioårsdag 1970 inför yngre dotterns kamera.

Helmi var ett populärt namn för 100 år sedan. I det stora klassrum där mamma inhämtade sin grundläggande lärdom på 1930-talet fanns sju Helmi. Läraren Kattelus använde uttrycken ”Sinnepäin Helmi, tännepäin Helmi” (Ditåt-Helmi, hitåt-Helmi).

Helmi idag? Känner du någon, ung eller gammal? Säg Helmi till en borgåbo, och svaret blir något i stil med ”caféet, ja!” Kaffe- och tehuset Helmi är ett underbart café i ett gammalt hus i gamla stan i Borgå. Gottigottiga bakverk, härlig miljö… OO har upplevt ett viktigt möte där!

Om det här inte räcker för att plocka fram pärlhalsbandet så kan ni kanske hylla några av dagens födelsedagsbarn med att pärlbepryda er. Dagens Margaretha är onekligen skådespelaren med Rösten, Margaretha Krook (1925 – 2001). Men också Johannes Brahms, Gary Cooper, Tore Vretman, Eva Perón, Elisabeth Söderström samt Ewert Ljusberg, president i Republiken Jamtland inte att förglömma! Och så finns ju den roterande restaurangen Perlan i Reykjavik…

Fram med pärlorna! Och redan på tisdag är det Tredjedag Pärla!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Tapio Heinola
  Maj 07, 2021 @ 10:06:33

  Kummityttöni tyttären nimi on Helmi-Lilja. Täyttää kesällä 3 vuotta 😀

  Gilla

 2. Lena i Wales
  Maj 07, 2021 @ 11:32:25

  Intressant familjehistoria.
  Översta bilden så fina av de tre flickorna. Älskar dessa gamla bilder.
  Även rolig läsning om namnen och dess betydelse.
  Ha en fin pärldag!

  Gilla

  • Märtha
   Maj 07, 2021 @ 11:53:38

   Tack för det! Jag är glad att jag har några av de gamla bilderna – det togs inte så många bilder på 1920-talet, precis. Skall just bege mig ut och jobba i trädgården – med pärlhalsbandet på! Mulet, +8,4 grader.

   Gilla

 3. Anita
  Maj 07, 2021 @ 13:01:27

  Håller med Lena, så intressant att läsa och roligt att se bilderna. Tycker om tripp, trapp, trull-bilden. Jag måste säga att din mor ser väldigt stilig ut på bilden när hon fyller 50 och … jag tycker allt att du är lik henne. Intressant också med dessa pärlnamn.
  Fortfarande uppehåll efter två dagars regnande men blåsigt. Ett litet regn lurar i öster så vi styr nog kosan västerut när det är dags för dagens promenad.
  Ha en bra helg!

  Gilla

  • Märtha
   Maj 07, 2021 @ 15:13:27

   Tack för det! Jo, på ett sätt liknar jag mamma, på ett annat sätt är jag lik pappa – och framför allt Faster. Skall skriva något om henne (med bilder) framöver. Trädgårdsjobbar med pärlhalsbandet på! Nu på tepausen 11,3 grader, mulet. Inget regn igår, även om utlovats, men f-n så kallt… Det lär bli bättre… Helgen går i arbetets tecken, rosariet skall skötas i morgon…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 459 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: