Aprilrosen

Månadens ros planterade hösten 1998 som ‘Bicolor’, kapucinros. När OrdOdlaren träffade den på allvar i juli 2015 såg den inte så elegant ut. Den hade haft några blommor, men något minne av hur de såg ut har OO inte.

OO grävde på nätet och i böcker, den speciella rosen vars blommor är orangeröda på insidan och guldgula på utsidan lär ha funnits redan på 1500-talet, vissa källor hävdar att morerna i Spanien (1400-talet) odlade en sådan ros. Den lär vara en så kallad knoppmutation av mörkgula Rosa foetida. OO tar sig friheten att publicera en bild som Inger som har ett enormt arkiv med rosbilder vänligen har ställt till OO:s förfogande:

Snygg och speciell, men… Rosen i rosariet stod på en mager och torr plats, utsatt för kall nordanvind mest av alla rosor. OO läste att den vill ha ljus, värme och god jord för att blomma.

Så kom våren 2016, trädgårdsföreningen som äger rosorna fick ett krasst besked: klipp ner alla rosor på halva området, markera vilka som inte lönar sig att hålla kvar. 23 rosplatser. Allt skall förnyas, rosorna kommer att ”lagras” på annan plats medan arbetena pågår. Rosorna klipptes och 10 fick dödsdom. En intensiv kamp följde, OO var nervös inför mötet med konsulten som planerat det hela – tills hon märkte att hans nervositet verkligen var påtagbar, han såg tydligen en argsint kärring med näbbar och klor… Kort sagt, det resulterade i en win-win-situation.

Få rosor flyttades, tack vare den unga långa arbetsledaren på plats. OO hade velat hoppa upp och krama honom, men den gärningen hade troligen klassats som barnarov, så… Mot slutet av sommaren fick alla rosor (hälften av rosorna i rosariet) gotta sig i näringsrik och djup mylla och i september samma år kunde vi plantera nya rosor i stället för de utgångna.

Det fanns dock ett stort men. En stor lucka mellan nyplanterade ‘Cramoisi Picoté’ och gamla ‘Minette’. BJR och OO beslöt sig för en kupp i egenskap av föreningens ordförande med rosdrabbad hustru. En sen eftermiddag grävdes ‘Bicolor’ upp – de underjordiska delarna såg ut som två sämre sortens vedklabbar med några konstiga utskott. De grävdes ändå ned i det befintliga hålet mellan de två ovan nämnda rosorna. OO kröp på knä och arbetade utan handskar i den goa myllan.

Så hördes en röst, på finska, från ovan: ”Aha, här har vi våra flitiga rosarbetare!” OO höjde på huvudet och såg en blond leende kvinna, och utbrast: ”Vem är du då?” ”Leena Koponen, jag är sjukhusdirektör här”. OO flög upp och betraktade sin smutsiga hand. ”Nej, nej, vi behöver inte skaka hand”, sa den blonda, skrattande.

Det första mötet med sjukhusets högsta lokala ledning var kanske inte riktigt… liksom… Nåja, igen förkortas historien. Sjukhusdirektören är synnerligen välvilligt inställd till trädgårdsföreningens arbete, hon missar inget tillfälle att berömma de vackra rosbuskarna, betonar att en vacker miljö är till fördel för sjukas tillfrisknande, hon har bjudit in föreningen till tillställningar… Hon deltog med glädje i rosariets återinvigning 13 maj 2017 – samtidigt 20-årsdag -, höll tal och klippte det symboliska rosbandet:

Den förflyttade rosen visade fräsch tillväxt redan 2017. Tyvärr sviker både minnet och bildarkivet angående 2018, tror ändå att de första, helt gula blommorna visade sig då. Den här buskbilden är från 2020, det börjar bli lite trångt om saligheten:

Rosa foetida blommar i juni och är ett glatt utropstecken på sin plats, omgiven av flera rosor i rödrosa nyanser, två vita och ytterligare en gul, betydligt ljusare.

På dess gamla plats växer nu en tåligare ros, men inte heller den mår riktigt så bra som vi vill. Grävande och en stor mängd näringsrik mylla skulle kunna hjälpa, men nordanvinden är en värre fråga. Sjukhusdistriktets yttersta ledning finns på avstånd på alla sätt, ett tungrott ämbetsverk. Snart ser vi vinterns följder.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Apr 07, 2021 @ 10:19:31

  Intressant med alla rosor du beskriver.
  Morerna gjorde mycket nytta i Spanien, så inte otroligt att de hade denna ros, även om det känns som väldigt längesedan.
  Ibland är det bra att man ser lite bestämt och arg ut och visar vad man tycker.
  Trevlig bekantskap du knöt.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Apr 07, 2021 @ 12:11:43

   Trevligt att du gillar mina personliga rosberättelser! Tack för det! Det här året blir det en per månad, enligt den sista roskalendern, sen kan det hända att jag fortsätter med en per månad i två år till… Jag har dessutom en förmåga att se arg ut när jag är koncentrerad… Vår sjukhusdirektör är en behaglig person – hon köpte flera kalendrar för sjukhusets del i december! Nu skall jag ge mig ut i blåsigt väder, plus 6,2 grader… Inte en blomma att tala om utomhus…

   Gilla

 2. Anita
  Apr 07, 2021 @ 14:53:05

  I mitt växtrum njuter jag nu dagligen, sedan en vecka tillbaka av din översta bild. När jag bläddrade fram den trodde jag först att det var den gula ‘Aïcha’ men insåg direkt att så var inte fallet. Där stannade det och jag insåg att den sorten hade jag aldrig hört talas om. Men då är det ju så förnämligt att det bara är att vänta ett tag så kommer ett inlägg från dig med bakgrunden till rossorten och även dina erfarenheter som var extra spännande att följa den här gången. Log glatt när jag läste om konsultens skräck inför en ”argsint kärring med näbbar och klor”.
  Än så länge är det långt kvar tills dess att rosorna blommar. Hoppas snön snart är borta hos dig!
  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Apr 07, 2021 @ 15:42:02

   Tack för det! Jag tycker det är roligt att ”krydda” växtpresentationer med egna upplevelser, och här på bloggen – min lekstuga – får jag skriva precis som jag vill! Jag var helarg på planeraren, när jag visade på hans konstigheter för en annan som höll i jobbet, sa hon bara ”han vet nog vad han gör” – och det visade sig att hans erfarenhet av rosor i princip var +-0, han hade dessutom inte ens besökt platsen innan han gjorde sin plan! Efteråt var jag synnerligen road. Och den unga arbetsledaren, som tog på sig ansvaret med att hålla rosorna kvar… Han var för underbar. ”JAG vet hur det kan gå om man flyttar rosor”, sa han, ”och jag förbjöd all onödig förflyttning!” Sådana unga gossar skall man lyfta på hatten för! Mina instruktioner för arbetet satte han upp på väggen i ”arbetsledarbaracken”…

   Gillad av 1 person

Bloggstatistik

 • 68 189 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: