Gamla glimtar från världen – sikhismen

Sikher bär turban, men alla som har turban är inte sikher. Och alla vuxna manliga sikher bär inte heller turban. Enkelt!

Men. Om du besöker ett sikh-tempel, en gurdwara, då bör du ha huvudet täckt på något sätt. Gurdwaran Bangla Sahib i Delhi har en uppsättning med huvudtäckningsmaterial att låna ut åt turister.

Stora och små, ”heltäckt hår” gäller tydligen inte. Det blev en hel del fnitter, och en manlig resenär ville verkligen inte vara ”skurgumma”, men övertalades. När vi sen såg två män med typiska kökshanddukar hängande på huvudet, då – då brast fnittret ut igen. Vi besökte faktiskt den här gurdwaran två gånger. Första gången rådde smogväder

Bangla Sahib var ursprungligen ett palats, men omvandlades till gurdwara kanske på 1600-talet, eftersom den sista gurun varit gäst där. Entrén i mitten av bilden är verkligt pampig. Visst var vi inne också, men bilderna därifrån, med boken Adi Granth i centrum, är helt opublicerbara. I varje tempel finns också sovsalar för pilgrimer, matsal och kök – vem som helst får komma dit och få mat. Gratis. Studiesalar finns också, samt vatten.

Sikhismen är en religion som uppkom på 15- 1600 talet, nästan som en blandning av islam och indiska trossystem. Hyllar monoteism och återfödelseprincipen, men motsätter sig kastsystemet och betonar jämlikhet.

OO har inte blivit på det klara med om vattnet är till av enbart estetiska skäl, om det är till för heliga bad, om det är speciellt helande, men den här bassängen med byggnationerna runt omkring är en verkligt harmonisk helhet. Skulle säkert ha konkurrerat med solen i strålglans, om det inte varit för den obehagliga smoggen.

Jo, jo, karln (turbanen) är kapad i skanningen, OO fattade inte skanningsgaloppen, och diabilden har åkt i råskis (soporna). En vuxen sikh följer de fem K-na: Kesh, att inte klippa hår eller skägg (andlighet), Kangha, alltid ha en kam av stål (disciplin, hygien) – jo, en sådan behövs garanterat morgon och kväll, vid på- och avsnurrning av tre meter underturban och sisådär sju meter överturban… Kirpan, en liten dolk (värdighet, självrespekt). Kaccha, korta byxor (nu fnittrar OO, men klädesplagget lär symbolisera sexualmoral), samt till slut Kara, en armring av järn (evighet, monoteism, gemenskap vågrätt och lodrätt).

Karln på bilden, ja. Han poserar. Han fattade tydligen tycke för OO, hängde i hasorna (vid vårt andra besök, med klarare väder), tog kontakt om och om igen, trots att OO gjorde allt för att försöka skaka honom av sig. Han frågade om religionen tilltalar, bjöd in till Gyllene templet i Amritsar där han sade sig bo… Ni kan precis ana hur mycket de andra resenärerna fnittrade och småretades… ”Märtha, nu är din beundrare här igen…”

Kameran är OO:s vapen. Bad honom ställa upp på ett foto och bad om betänketid. ”Sänd fotot till mig, här är min adress”, sa han (jo, Amritsar ingick i adressen). OO gjorde så, men sin egen adress berättade hon inte. Slut på den ”romantiska” historien!

Folk utanför gurdwaran, variationerna i klädsel och utseende kan betraktas länge…

OO nämnde av någon anledning om sina möten med sikher för N, som bodde en tid i byn. Hon berättade att hon i sitt andra nordiska hemland hade haft en sikh inneboende hos sig i några veckor på 1970-talet. Hennes söner, då i den ärligt vetgiriga och nyfikna åldern cirka fem frågade mycket om turbanen. Sista kvällen beslöt han visa vad som döljer sig där under. En sikh lär annars inte visa sig utan turban för andra än för sin hustru, har OO förstått. Han virade och virade, pojkarnas ögon blev större och större, deras munnar likaså. När hans hår, som ”nådde till knäna” enligt N, föll ut blev det tyst. Till slut utbrast den ena av pojkarna: ”Är du en kvinna?”

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Mar 27, 2021 @ 14:05:21

  Vilka äventyr du varit ute på. Tur att du inte hamnade i Amritsar tillsammans med den där skäggiga uppenbarelsen.
  Ha en skön helg!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 27, 2021 @ 16:01:59

   Nej, det fanns inte på kartan att jag skulle ha övergivit mitt dåvarande förhållande hör mannen på bilden! Men roligt var det, så här i efterhand. Höll på att be karln dra åt skogen på bästa österbottniska svenska – finska hade kanske varit ännu mera effektivt.

   Gillad av 1 person

 2. Lena i Wales
  Mar 27, 2021 @ 14:14:51

  Trevligt, roande och intressant!
  Gillar barnens reaktioner, de säjer det vin inte vågar säja som vuxna.
  Det blev en kort romans, i dubbel bemärkelse. Tänker på ordet kort.
  Jag har väldigt svårt för kastsystemet.
  Önskar dig en trevlig lördag!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 27, 2021 @ 16:05:38

   Tack för feedbacken! Kastsystemet hör en svunnen värld till, då behövdes det på något sätt, så säger alla indier jag pratat med. Förstås torde det finnas sådana som vill upprätthålla det ”med våld”, alltså överbetona skillnaderna. Visst finns det liknande i den västliga världen, det fanns sådana som ansåg att vår förra president Tarja Halonen med sin arbetarbakgrund och som ensamstående mamma inte var god nog för att vara president – för att inte tala om vad vår nuvarande statsminister får stå ut med…

   Gilla

 3. Thalassa
  Mar 28, 2021 @ 13:39:24

  Så roligt att få följa med på denna resa! Mycket intressant. Klart det hade varit mest effektivt att be någon dra åt skogen på finska! När jag blir riktigt arg svär jag på mustig finska – med rätt uttal. DET kallar jag att svära :-).

  Gilla

  • Märtha
   Mar 28, 2021 @ 14:11:39

   Tack för feedbacken! En tvåspråkig hästägare ringde en gång till den finska tränaren som bott några år i Sverige och öppnade på svenska, eftersom de hade kommit överens om att prata svenska. Tränaren sa: ”Puhutaan suomea, sillä kielellä on helpompi haukkua ja kehua!” Är nästan beredd att hålla med. Åtminstone känns det starkare när man är arg på finska… Nu är det kanske bäst att gå ut och prata mustig finska – till snön!

   Gilla

 4. Anita
  Mar 29, 2021 @ 17:16:53

  Intressant inlägg igen. Förstår fnisset när kökshanddukarna åkte på. Och här fnissades det faktiskt en hel del när jag läste den ”romantiska” historien. Hoppas han blev glad åt bilden även om han inte fick adressen. Och så roligt att läsa om turbanavtagandet och framför allt pojkens replik … ”Är du en kvinna?”
  Lite gråmulet här idag men rätt många plusgrader. Ha en bra måndag kväll!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 29, 2021 @ 18:00:57

   Tack, Anita! Idag har jag fått min första covid-19-spruta, så jag är på väg mot ”ett öppnare samhälle”, men spruta två kommer först om tre månader… Jag har ännu två inlägg att tråckla ihop från Indien-resan, om det inte blir fler…

   Gilla

 5. Doris Hägg
  Apr 04, 2021 @ 12:15:30

  2004 när vi var på semester till Thailand kom det en dag en stor grupp med sikher tror att det var en stor familj. Alla män och barn gick ner i poolen vacklade ut sitt långa hår , minns inte om kvinnorna fick vara med men flickor i tonåren fick bara doppa tårna från vassängkanten. Mycket skratt och glädje hela dagen i poolen. När de åkte blev poolen väl rengjord. Trevligt folk. Kallade dem lite respektlöst för sikar😉

  Gilla

  • Märtha
   Apr 04, 2021 @ 12:33:12

   Tack för kommentaren! Du maratonläser idag, märker jag… Har aldrig sett kvinnor bada ”på riktigt” i Indien, de tog sina heliga bad iklädda sari, gick sen in i en badhytt och kom ut i en ny sari. Sikherna har kanske samma system. Kvinnor klär inte av sig på ett officiellt badställe. Roligt att du läser!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 67 383 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: