Gamla glimtar från världen – Haridwar

Nyårsafton 1995. De finska religionslärarna hade anlänt till Rishikesh sent i mörka kvällen, OO hade tillbringat en god stund i receptionen med att förklara att två kvinnor som känt varandra i en knapp vecka vill ha var sin filt i dubbelsängen. De första svaren hon fick var ”Why?” Till slut ordnade det sig.

Solen sken från en klar himmel på morgonen, vi såg början av det som sen utvecklar sig till bergskedjan Himalaya från rumsfönstret. Årets sista dag skulle tillbringas i Haridwar, en av de sju heliga städerna i Indien. Reseledaren Harsh hade klätt sig i mer traditionella kläder, kastmärket – brahmin – var målat i pannan. Nej, nej, inte präst. Han var ”miljöingenjör” och frilansade för oss genom sonens resebyrå.

Han demonstrerade för oss hur en ”rättrogen indier” gör när han kommer till Ganges: tar vatten i den kupade handen och häller ner i strupen – renande och helande, sa han. Obs hans högklassiga kamera!

Vi besökte en plats där man bränner avlidna och några karlar reagerade på OO:s nyfikenhet, berättade och frågade sen vad vi gör med våra döda. De stod länge och gapade. ”Gräver ner i jorden???”

Vi träffade också heliga män av olika kategorier. Den här killen oljade in sin kropp varje morgon, hällde sen aska över sig och ägnade dagen åt att offra till Shiva genom att hälla vatten över denna lingam, en symbol för just den guden. En sympatisk ung man. Det fanns andra sorter.

”Allmoseönskare” fanns överallt, invalidiserade på olika sätt. De anföll inte oss. Helt plötsligt förstod vi varför Harsh så strängt krävde att vi skulle hålla oss nära honom de första två timmarna i staden. ”De där västerlänningarna är i sällskap med en brahmin…”

Sen fick vi fritid när Harsh bedömt att vi var igenkända i affärskvarteren. OO hittade sjalar, inhandlade denna färggranna (flitigt använd under åren) plus en åt Storasyster och lite mera i tygväg. Den glada manliga försäljaren tyckte att OO borde köpa fler sjalar. ”Nej, jag behöver inte fler”. ”Har du ingen man?”. ”Jovisst”. ”Men köp åt honom!” ”Karlar i Finland använder inte sjalar”. Tyst. Tyst… ”Men vad har de då på sig när det är kallt????”

OO:s rumskamrat ville köpa rött ”färgpulver” som såldes av en kvinna. hon hade en prydlig hög på marken, vi gick ner på hyklorna (på huk) och OO skötte förhandlingarna, eftersom kompisens engelska inte var så bra. Plötsligt hördes en röst från ovan: ”Tänker ni köpa det där? Vet ni vad det används till?” OO svarade jakande och tittade upp

Oj, ett så vänligt och harmoniskt ansikte! OO steg upp, kvinnan sjönk, huvudet kortare ön OO:s 1.58. Jaswinder Kaur från Punjab. Sikh. Hon reste med sin och sin svågers familj, åtta personer. OO berättade att vi var lärare på studieresa, med mera. Jaswinder sade sig också vara lärare. I psykologi. Nu var det OO:s tur att bli stum i några sekunder, Jaswinder började förklara vad psykologi är, tills OO fick mål i mun: ”Jag är också lärare i psykologi!” Stort jubel och pladder i familjegruppen. Vi bytte adresser. Vi skrev flera brev till varandra, sen meddelade hon att familjen skall emigrera till Kanada, och så kom det inga fler brev.

På kvällen, efter vår festliga nyårsmiddag, ville Harsh att vi skulle berätta om våra största upplevelser under dagen. OO berättade om Jaswinder. Harsh hoppade nästan jämfota – han var annars en mycket behärskad man. ”Det är någon mening med det här mötet! Du måste absolut hålla kontakten!” Ja, OO gjorde sitt bästa, men…

OO har inte gjort sitt bästa när hon har skannat in diabilderna. Kort tagna på höjden skall skannas in liggande. Men först nu har hon insett det.

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Mar 18, 2021 @ 20:56:54

  På den tiden då man kunde resa 🙂
  Har du fått behålla din gamla WP eller är redigeraren ny? Har du många möjligheter då det gäller att lägga ut bilder t.ex. i rutform m.m.?

  Gilla

  • Märtha
   Mar 18, 2021 @ 21:05:37

   Jo, jag har hållit på med den här nya sen nån gång i höstas, men jag är så pass ointresserad och otålig att jag inte brytt mig om att utforska mera än att jag kan skriva och sätta in bilder. Det räcker för mig. Oj, så tråkig jag är…

   Gillad av 1 person

 2. Ingrid
  Mar 18, 2021 @ 23:31:41

  Det måste ha varit en fantastisk resa. Så långt borta har jag aldrig varit och lär inte komma dit heller.
  Ha en fin fortsättning på veckan!

  Gilla

 3. Thalassa
  Mar 19, 2021 @ 10:18:25

  Vilket trevligt och intressant inlägg! Det är så roligt att läsa även om personliga möten. Dina bilder är också så bra och träffsäkra.
  Ja, man får många kontakter när man reser. Tyvärr rinner väl de flesta ut i sanden, men en del kan bestå hela livet. Vi träffade ett engelskt par på Ibiza 1971, och de har blivit ett par av våra allra närmaste vänner! Vi har mycket tät kontakt och träffas minst en gång per år – i normala virusfria tider…
  Trevlig helg!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 19, 2021 @ 11:18:56

   Tack att du gillade inlägget! Och du skall veta att mina bilder oftast är av typen ”sätt opp, sikta och skjut”, alltså sällan planerade. Jag träffade min närmaste väninna när vi deltog i en kurs i skollagstiftning (tråkigt ämne, ingen av oss var ”gjord” för det) 1983 (tror jag), och vi har telefonkontakt minst en gång per vecka – det är alltid minst 80 kilometer mellan oss. De korta mötena utomlands får ofta förbli korta, men de kan vara nog så intressanta ändå. Det finns fler, från samma resa! Ha det gott!

   m

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Mar 20, 2021 @ 12:09:18

  Vilken intressant resa och vilka upplevelser.
  Flera kulturkrockar, alltid intressant.
  Vad synd att ni tappade kontakten.

  Gilla

  • Märtha
   Mar 20, 2021 @ 18:14:50

   Jag har haft turen/lyckan/glädjen att uppleva några verkligt givande resor med religionslärarna i Finland. Sen har jag också rest med Bernt lite längre bort, få se vad man ännu kan få uppleva. Eftersom jag börjat ogilla längre flygresor tror jag inte att det blir så långt i framtiden – om det alls blir något. Jaswinder var inte så ”stor” brevskrivare, så kanske det är bra så…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 67 383 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: