Dag ett av sju

Prolog i morgon, lördag 13 mars! Förbered er! Greta har namnsdag, nämligen. I Norge. I Finland och i Sverige är det karlfolk som firas, Ernst, Ernesti och Greger, men dem sätter vi åt sidan. Vädret erbjuder tyvärr inte möjligheter att fira på altanen,

men man kan ju se högen som en stor pärla. Färsk bild, avfyrad i skrivande stund, fredag förmiddag 12 mars.

OrdOdlarens mamma hette Helmi. Storasyster fick det uttänkta namnet Marita, och när mamma drygt tre år senare befanns vara gravid på nytt var arbetsnamnet Martin. Tills lillasyster till en viss besvikelse dök fram. Fel kön.

Vad skall flickungen heta? Mamma föreslog Margareta. Nej, farmor protesterade. Hon kände en kvinna med det namnet, och hon ansågs vara en trollpacka. Så blev det Märta, ingen har förklarat hur det namnet diskuterades fram. En ”tant” som gillade ungen sände ett födelsedagskort när denna just hade lärt sig läsa. Hon skrev ”Märtha”, och det såg så vackert ut så ungen anammade det direkt. OO har aldrig skrivit sitt namn utan h, myndigheterna får säga vad de vill.

Vad föräldrarna inte visste var att Märtha är en nordisk kortform av Margareta, som i sin tur är av persiskt ursprung och betyder pärla, juvel. Helmi är det finska ordet för pärla. Vi hade alltså samma namn, men det tog inte OO reda på förrän för några tiotal år sedan. Och, OO ber er: skriv inte eller säg inte Marta. Det ordet är arameiskt till ursprunget och betyder matmor, hustru. En omedveten orsak till att OO inte har haft lust att se på ‘Atlantic crossing’, crown princess Martha… Two missing small dots betyder mycket.

Hur många flickor, födda på 2000-talet, har namnet Margareta eller någon form av det: Margit, Marit, Märit, Margot, Märtha, Greta, Merete, Marketta, Reetta (estniska Reet)? Räck upp handen och ropa ”pärla” om ni känner någon ung människa som heter så! – – – Oj, så tyst det blev… OO ser oftast namnet Märtha i dödsannonser. En utdöende art?

Det är tydligen dags för en uppryckning, och nu skall vi börja fira sju årliga dagar för alla dessa pärlor! Gräv fram pärlhalsbandet, pärlörhängena och annat som liknar pärlor, bär dem i morgon, lördag! Tag dig gärna ”en pärla” också. Skål! Följande dag kommer 7 maj.

Och tänk på Greta. Greta Gunhild Lovisa Molander, född Ohlson i Ystad 23.8 1908, dog i Sandefjord, Norge 20.3 2002. Bekant? Nähä? Lite plock: rallyförare, reseskildrare, illustratör, kåsör, stuntkvinna, översättare. En äventyrlig kvinna med en underfundig humor och modig livsstil. Älskade äventyr. Premiärkörde Saabs nya bilmodell 92 i Monte Carlo-rallyt 1950.

Hon körde den vita, förstås (pärlan, säger OO). Karlarna är visst Saabs egna testförare, OO har tappat bort anteckningen om namnen. OO är svag för kvinnor som gjort något ovanligt, något nytt (”gått sin egen väg” är uttjatat). Gretas föräldrar, hotellägare, avled 1930, och Greta sålde det mesta, men höll kvar bilen, en LaSalle (kolla märket på nätet!). Hon hade lärt sig köra i tonåren, och gasfoten var bevisligt tung. Hon ställde upp i rallytävlingar med penningpris, var verkligt framgångsrik. Hon reste runt i Europa med sin väninna eller ensam. Jobbade en tid som stuntkvinna i Hollywood, blev vän med Clark Gable, var ute och fiskade med Ernest Hemingway… Förälskade sig i den norska författaren Kaare John ”Petrus” Barth och levde med Norge som bas från 1938. Det ordnas ett veteranbilsrally för kvinnor till hennes ära årligen, i augusti.

Tänk på Greta, ta på dig pärlsmyckena, ta en pärla och fira PärlPrologDagen 13 mars! Sätt gärna upp en bild på ditt firande som kommentar på Facebook – eller här, om det går!

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Mar 12, 2021 @ 12:15:13

  Jag hade en moster som hette Greta och min bästa vän under ungdomsåren hette Margareta. Margareta blev flygvärdinna och åkte till USA och vi tappade kontakten. Det sista jag hörde från henne var när vi fick en (en) kökshanduk som lysningspresent. Hon måste ha ärvt sin mammas sparsamma, för att inte säga snåla, sinnelag. Det var en kvinna som kunde konsten att koka soppa på en spik Jag har förgäves försökt leta reda på Margareta via sociala medier, men misslyckats.
  Ha en skön helg! /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Mar 12, 2021 @ 14:05:17

   I min åldersgrupp vimlar det av Margareta, Greta, någon Margit – men få som heter Märta. Har känt endast två nästan jämnåriga. Vet om två ganska unga, i 30-års åldern, kanske. Det är dags nu!

   Gillad av 1 person

 2. Lena i Wales
  Mar 12, 2021 @ 12:18:57

  Intressant hur du fick ditt namn och varför du stavar et som du gör.
  Kände inte till Greta Molander, men mycket intressant kvinna. Måste googla lite mer om henne.
  Ska försöka komma ihåg pärlorna i morgon, bra idé!
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 12, 2021 @ 14:07:52

   Trevligt, Lena! Tänk om det skulle bli en folkrörelse med foton på sociala medier! Två dagar i maj, en i juni, en i juli, en i augusti och avslutning i oktober! Satte tid på att googla fram intressanta Gretor, ville inte ta till de mest kända två svenska… Det finns en norsk sida med hennes namn!

   Gilla

 3. Thalassa
  Mar 12, 2021 @ 12:46:03

  Trevligt, humoristiskt inlägg som vanligt! Jag kan väl få räcka upp handen fast jag är född något tidigare än på 2000-talet?! Alltså: här en pärla till – i originalformen (namnet alltså). Som du säkert vet hamnar vi i fruntimmersveckan i svenska almanackan (även kallad pissveckan, antagligen p g a många regniga julidagar).
  Trevlig helg!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 12, 2021 @ 14:11:02

   Hej på dig, pärla! Jag känner förresten en filippinska (tror jag hon är) som bott i Finland i cirka 30 år som heter Pearl, förresten. Vi har ju samma fruntimmersvecka i Finland, då blir det också ett inlägg! Jag har ganska så klara planer… Borde kolla lite i skogen idag eller i morgon – då får jag ta på mig snöskorna! Sjutton också. Det räcker nu.

   Gilla

 4. Anita
  Mar 12, 2021 @ 15:45:37

  Ett av de vanligaste andranamnen i Sverige på oss kvinnor födda på 50-talet är just Margareta. Och naturligtvis fick jag det som andranamn så jag är en pärla jag också. Och jag känner dessutom många andra som har det som andranamn. Känner ett par som har det som förstanamn också. Märta känner jag bara till en, det är du. Hm, tror det fanns en svensk långfilm som hette ”fram för lilla Märta”. Och så har jag för mig att Britta Borg och Martin Ljung stod och skrek tvärs över en sjö …. ”Märta” … ”Ture”.
  Greta hade jag en moster som hette. Och i Sverige finns ju ett par kända Gretor … varav en är riktigt ung.
  Intressant att läsa om hur du fick ditt namn … och hur ”h:et” kom med i stavningen.
  Snöstorm igår, idag är snön i rinnande form.
  Ha en bra helg … har fortfarande lite blogg och datoruppehåll men var tvungen att skriva en kommentar när Margareta var på tapeten …

  Gilla

  • Märtha
   Mar 12, 2021 @ 22:30:22

   Du har förekommit mig… Både sånger och film kommer jag till, det finns ju sex inlägg till på temat… Jag vill sällan ta upp någon som ännu lever eller som har varit alltför berömd, har googlat på all världens namn… Glad att jag hittade denna äventyrliga Greta! Jag skulle vilja att fler små flickor skulle få något av dessa namn. Minns när en liten flicka i byn fick namnet Johanna, i slutet av 1960-talet. Sånt hette ju bara gamla gummor! Skulle inte vilja att Märtha och Margareta, Margit etc. inte skulle gå ett sådant till mötes… Det är bara gamla kärringar som heter Märtha… Det finns en ung journalist på vår finlandssvenska ungdomsradiokanal som heter nästan som jag, Märta Westerlund, så jag hoppas att det finns hopp, så att säga. På med pärlhalsbandet, hela lördagen!

   Gilla

   • Anita
    Mar 13, 2021 @ 11:07:01

    Aj då, det var inte meningen att förekomma dig. Ber om ursäkt. Kom förresten på att jag hade en ung kollega (tippar att hon är närmare 40 nu) som heter Märta.
    Gråmulet här idag och runt nollan … våren låter vänta på sig.
    Ha det gott!

    Gilla

   • Märtha
    Mar 13, 2021 @ 14:59:58

    Anita, det gör ingenting! Jag har ju min egen vinkling på det mesta… De två sångerna om Märta har roat mig länge… Roligt med någon så unge som heter Märta! Minns vår vaktmästare som hette Ruth och tyckte att hennes namn var alltför sällynt. När jag för ca 30 år sedan hade varit på ett dop och berättade att den lilla fått namnet Ruth började hon nästan gråta…

    Gilla

Bloggstatistik

 • 62 658 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: