Marsrosen

Rubriken ser ju nästan ut som en felstavning. Roskalenderns ros för mars månad, ‘Stanwell Perpetual’. Kalenderbilden (ungefär):

Tror att kalenderbilden är mera beskuren. På den syns inget blått. Den drygt meterhöga busken är placerad så i rosariet vid Borgå sjukhus att så gott som alla besökare kan se den och samtidigt förundras. Den bara står där sen den planterades 13 maj 1997, den bjuder på sina doftande blommor hela sommaren och lite till. Den väcker verkligen uppmärksamhet. Blommorna är rosa som färska, sen bleknar de till vitt. En helt otrolig blommare!

23 juni 2020, i sin fulla prakt. Många som OO träffat på när hon vandrat runt med kameran stannar upp och frågar om busken, de förundras över dess flitighet. Det är garanterat ingen tillfällighet att den har namnet perpetual = ständig, oavbruten, evig.

3 oktober 2020 visade den sig så här. Bruna gamla blommor plockas förstås bort i hemmaförhållanden, men vi tappra rosskötare som träffas en kväll per månad får ägna oss åt större ogräs och torra grenar. Oroligheten i bildens bakgrund har att göra med att det gjordes dräneringsarbeten runt sjukhuset hela sommaren och till långt in på hösten.

Rosens taggar går man inte gärna i närkamp med utan tillräcklig skyddsutrustning. Den räknas till gruppen Spinosissima, som precis betyder ”mycket taggig”. Linné tyckte att rosgruppen ifråga skulle heta Pimpinellifolia, eftersom bladen likar pimpinellans blad – vi känner ju alla till den växten, eller hur? I dagens läge används bägge gruppnamnen lika flitigt. Alla i gruppen härstammar från pimpinellrosen, men få har sett en sådan.

Vi är bra på den här rosgruppen i Finland, den finns i var och varannan trädgård och vi har troligen också fler förädlingar än i andra länder. För en tid sedan gav Finska Rosensällskapet ut en liten tvåspråkig bok om gruppen, cirka 50 sorter nämns och beskrivs där. Och fler finns. Det tråkiga är att de flesta har en blomningstid på några veckor och av nån anledning tycks folk anse att en ros skall blomma från vår till höst. OO har fyra andra finska favoriter i gruppen i nämnda rosarium: förstås Midsommarrosen (Rosa spinosissima ‘Plena‘, ingalunda det namn som används i Sverige, som är namnet på en orden), men också ‘Papula’, ‘Poppius’ och ‘Juhannusmorsian’ (på svenska Midsommarbrud, men officiellt existerar inte det namnet…)

Ännu en blombild från 3 oktober. ”Stanwell” låter ju också spännande. Det är en by som nuförtiden till en del är begravd under flygfältet Heathrow. Rosförädlaren James Lee (1754 – 1824) lanserade rosen 1838, enligt de flesta källor. Alltså liksom 12 år efter sin död… Antingen handlar det om långsamt malande kvarnar eller så är året 1822, som nämns i en engelsk källa, mera rätt. Spelar ingen roll, rosen fyller alltså 200 år, snart eller något senare. Vi har ju ofta en feluppfattning om att växter inte har så många år på nacken, men en av de största rosförädlingsexplosionerna var just vid den tiden. Om sen Lee har hittat den här rosen eller om han har experimenterat fram den, det vet ingen. Den har garanterat också gener från någon annan rosgrupp, just på grund av blomningstiden.

OO fick Rosenbladet från Sverige igår. Där efterlyser en rosvän mera fokus på den här härdiga rosgruppen. Den är betydligt mera sällan förekommande i Sverige än i Finland. Men OO har faktiskt två fyndrosor från Sverige som är spinosissimor: ‘Valdemarsvik’ som verkar som en miniversion av midsommarrosen, och söta rödskimrande ‘Hällestorp’. Den sistnämnda är ännu att jämföra med en baby, dess få blommor kom och gick så snabbt att OO knappt hann få fram kameran. Något att vänta på!

Och Finlands skidarflickor vann brons! Med glada kämpande ”Ritu” i laget, 42 år – vilken höjdare!

Hälsningar från korrekturläsaren: hoppas de flesta skrivfelen är rättade nu. En finländsk bronsmedalj i kvinnornas längdskidåkning kan kollra bort de flesta…

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Mar 05, 2021 @ 10:11:43

  Grattis till bronset … jag gladdes så med dig och de finska tjejerna nu när de svenska inte lyckades.
  Och marsrosen … ja du vet ju säkert att det är min favoritros. Och jag har redan förut lärt mig hos dig bakgrunden till namnet Stanwell. Om jag någonsin kommer att landa på Heathrow igen ska jag tänka på denna ljuvliga ros. Jag har ju ytterligare en ros som jag tror är en spinosissima, ‘Aïcha’. Vacker men inte alls i samma klass som Stanwell perpetual enligt mig. Stanwell blommar ju från försommaren till hösten medan ‘Aïcha’ bara blommar en gång. Men taggig, det är den …
  För övrigt känns rosblomningen långt borta. Nu har det blivit väderomslag här med kalla nordvindar och soliga dagar. Sämst tänkbara läge för många växter.
  Har också lite datoruppehåll. Har fått lite ögonirritation och känner att det blir ännu värre när jag sitter vi datorn. Så nu ska jag istället gå ut i uterummet och försöka ta upp drivorna med blad som fallit från kameliorna. Men nya blad är på väg så jag är inte så oroad över bladfallet.
  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 05, 2021 @ 16:26:30

   Nu har jag loggat in på min nya dator! Alltid spännande något nytt – även om det svider på bankkontot och i samvetet (över att på något sätt ha söndrat den ”gamla”). Jo, jag vet att även du har ‘Stanwell Perpetual’ som en favorit. ‘Aicha’ är en intressant ros, en korsning mellan en tehybrid och en spinosissimaros som ändå torde ha något annat i sig… Och egentligen tycker jag att en ros inte är ”riktigt riktig” om den inte har taggar!### En stafett avklarad, följande på gång! Med ”byssan” på ryggen har Finland ingen chans, mycket lugnare att se på! Låt ögonen vila! Så får jag också göra emellanåt. -3,6 och klockan är halv fem på eftermiddagen…

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Mar 05, 2021 @ 11:37:32

  Oh, vad härligt med lite rosor nu! Ger ett hopp inför framtiden.
  Beundrar din kunskap i ämnet och alltid roligt med lite historia.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 05, 2021 @ 16:28:24

   Jovisst, blott snön skulle smälta så man får se hur rosorna klarat vintern! Jag blev intresserad av rosor 2015, och sen dess har det bara ångat på… Men ”rosexpert” blir jag aldrig! Ha det gott!

   Gilla

 3. Paula Merio
  Mar 07, 2021 @ 01:19:14

  Man är aldrig så patriotisk som när man har flyttat från sitt fäderneland! *Den devisen stämmer bra på mig. Jag håller ALLTID på Finland oavsett sport. Basta. Och, jag håller alltid på Sverige före Norge. Basta där med.
  Rosor och blommor får jag hoppa över att kommentera, ingår inte i min kunskapsbank alls. Fråga hellre om svampar…
  Sista dagen på Skid-VM imorgon,. en lång och jobbig femmil väntar är du redo?

  Gilla

  • Märtha
   Mar 07, 2021 @ 10:39:12

   Jovisst är jag redo – värmer upp med Vasaloppet och så blir det skidskytte som mellanmål. Förväntningarna är inte stora, förhållandena är inte alltför lätta, har jag förstått. I Vasaloppet flyger ju åkarna fram! Har en bekant som är tränare i finländska damernas landslag och får lite inside information om förhållandena, som alla hans vänner på Facebook. Hans son skidar Vasaloppet som bäst, har inte sett hans position. Det blir många skidkilometrar idag! Via TV…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 60 109 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: