Och så blev det andra bullar. Bullor.

Bulla, något som påven skickar ut, pluralis bullor (så tjatade Tschombe och alla andra modersmålslärare). Javisst, men bulla är bulle, och dessutom i bredare perspektiv. Pluralis bullar. Säg nu det på nån finlandssvensk dialekt: ”Nåmen ta no in bulle å!” Nej. Går int. ”Ta no in bullo til, höödo! Elo mang bullor”. Så blir det. Förstås spelar finskans pulla in lite, men bullo är genuint. ”Pullakahvit” sägs inte rakt översatt ”bullkaffe”. Snarare ”kaffe med dopp”. Munkkikahvit = kaffe med munk. Fram för ordet fika! (OO är ju dessutom TE-olog…).

Dallasbulle. Varför – ingen aning, men en helt god snurrbulle med lite fyllning, här i genomskärning.

Sen har vi ju grisar! Possu, munkkipossu eller posso, som denna sockrade munkdegs”bulle” kallas i trakterna kring Kotka där den är utnämnd till landskapsgodis. En fyrkant av munkdeg fylls med äppelmos, viks dubbel och så ”skruvar man till” fötter/öron, och så heter det gris. Svar på frågorna när, hur och varför det här bakningssystemet har uppkommit har OO inte hittat.

Efter några köpförsök fick OO tag i en gris med nästan perfekt innandöme. I ungdomen sa vi ”Den som inte tycker om rödlemonad och grisar, han låtsas”. Och bäst i trakten var bageriet Lillkungs grisar. De finns ännu. Åk till Oravais och köp!

En annan oförklarlig bulle. Örfil. Samma på finska, korvapuusti. Någon källa påstår om att den påminner ett öra (eller två ihopväxta). Degen kavlas ut, smör, socker och kanel breds på, sen rullas det hela ihop som en rulltårta och skärs i sneda bitar, med topp och bas. Bitarna ställs på plåten med toppen uppåt, och så trycker man till med ett lämpligt redskap i mitten av toppen. Pärlsockret är kronan på verket. Om OO har bakat? Näädå. Örfilar var ett av Storasysters bravurnummer, och lillasyster beundrade hantverket. Och åt.

OO tycker att det nästan är en skymf att säga kanelbulle om en örfil. Formskillnaden är påtaglig. Smaken kanske densamma, men man äter ju också med ögonen!

OO är ingen bullabakare (bullebakare?). En och annan kaka kan hon dock svänga ihop emellanåt. Ett säkert kort är en kryddkaka som hon hade bakat när svågerpretendenten kom på sitt första besök. Den dög i hans mun. Det är över 50 år sedan. Ovanstående är nutida favorit, en amerikansk romkaka (receptet står svågersonens/systersonens hustru för). Den dränks ordentligt i en blandning av rom, socker och smör och smakar därefter. Det finns folk som bara behöver ett sms om att den är nygräddad så hittas tid för en testund. Väntar dock denna vår tills snöberget på altanen har smultit. I april! Då, VASJS!

6 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Anita
    Mar 02, 2021 @ 07:43:26

    Oj, verkligen andra bullar än dom jag är van vid. Ska villigt erkänna att jag inte hört talas om en enda av dom. Men skulle gärna prova dom, allihopa. Kanske inte gilla alla men prova skulle vara kul. Örfilarna känns i varje fall som om dom ska smaka som det jag kallar kanelbullar.
    Den sista kakan ser läcker ut. Fast den där indränkningen … undrar om jag skulle klara den. Är egentligen inte så mycket för om det blir sött och det lät sött.
    Nu är det dags för morgonpromenad. Plus två och bara några långdragna randiga moln längs himlen som säkert snart kommer att skingras!
    Ha en bra dag!

    Gilla

    • Märtha
      Mar 02, 2021 @ 11:11:54

      Grisar och örfilar är mina favoriter, det kan jag gott säga. Bör ätas färska, så det blir lite svårt att transportera till Sverige… Kakan är inte alls söt, den innehåller vaniljpulver och mycket lite socker, dessutom tar rommen (skriver man så?) bort det mesta av sötman. En mycket speciell smak, jag föll för den direkt! Här har vi nu haft plusgrader i några dagar, snön krymper, men ännu finns en hel del kvar här på landsbygden. Min blå glasstrut här utanför fönstret har krympt till en liten plutt! Nu utlovas köldgrader i en vecka, ungefär. Ha det gott!

      Gilla

  2. Lena i Wales
    Mar 02, 2021 @ 14:59:41

    Oh, vad många goda bakverk och lite roliga namn.
    Jag har bakat massor här det senaste halvåret, coronabak. Många verkar äta kaffebröd som tröst nu för tiden, så även jag.
    Ha det bra!

    Gilla

    • Märtha
      Mar 02, 2021 @ 17:21:56

      Erik i bybutiken på 1950-talet frågade alltid: ”Med naglar eller med socker på?” när vi kom för att köpa örfilar. Men man kan säga att jag har vuxit upp med ”grisar och örfilar”, så namnen är helt ”vardagliga2 för mig. Ibland kallade vi grisarna ”släktingar” – och blev förstådda i butiken, konstigt nog… Nu ”åker” jag in på kurs i italienska, via datorn… Ciao!

      Gilla

  3. Doris Hägg
    Apr 04, 2021 @ 12:37:43

    Håller med dig om att Lillkungs grisar smakar böst. Jag kan få köpa dem i grannkommunen Kronoby på tisdagar.

    Gilla

Bloggstatistik

  • 85 930 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: