Genom vinterfönster och skärm

Sugen på glass! Tittar ut genom fönstret över datorkanten på den snö som inte vill ge sig, -5 till -4 idag, tisdag. Bakom väggen under tak står Lilla Mhy, sommarens rosor och klematis skyddas nu från nedfallande snö med i år synnerligen nödvändiga skivor. Blöt snö rasade ner från garagetaket vid senaste töväder och visar att skivorna är livsviktiga.

Den blå glasstruten är en vinterskyddad fontän, bucklan vid lyktstolpen är lejonet Leo, en tung cirka halvmeterhög skulptur. Sysselsättningen är inskannande av gamla diabilder, lämplig sysselsättning eftersom småspiknederbörden ute inte alls lockar.

Det kom facebookrapporter från en trakt 30 kilometer västerut, 20 kilometer söderom denna plats, mera havsnära: sand. Saharasand på snön. Inte här på fastlandet. Småspik är det enda som bjuds.

Var helt koncentrerad på att de bilder som var under behandling handlade om en resa i forna Jugoslavien sommaren 2005. Såg bilder från Dubrovnik, Mostar, Sarajevo, Kotor och kom ihåg hetta i luften och värme från trevliga människor. Men så – – stirrade som bara den: det här är ju ett brudfölje i Indien! Hur i alla dagar… Det har tydligen skett någon fall- och beblandningsolycka någon gång, bildernas numrering var lite hipp som happ i kassetten, bildernas dessutom svängda lite hur som helst.

Den här nygifta bruden som visar sina hennafärgade händer vandrade till sitt nya hem, åtföljd av familj och vänner. Hon fick flera finska markslantar som gåva (så länge sen är det) eftersom någon upptäckte att många bar smycken gjorda av slantar. Annat smått och spännande vi hade med oss i bussen bytte också ägare. Och hett var det.

Så blev det ett hopp till och hopp i Mostar, från den berömda bron Stari most. Bron demolerades under kriget 9 november 1993 (byggd under det osmanska rikets tid). Några år senare började man plocka upp stenarna från Neretva-flodens botten, sen lade man pussel och bron kunde invigas nästan exakt (13 juli 2004)ett år innan ett gäng finländska religionslärare besökte platsen.

Modiga killar/karlar hoppar ett speciellt hopp från bron ner i floden, som inte är precis djup. De är på gång på bilden! Hoppade då endast mot betalning. När, var och hur de övar in hoppet förblev osagt.

Vi bodde en liten bit utanför gamla Dubrovnik, byggd på en ö ut i vattnet (som så många andra städer i trakten). Sundet mellan ön och fastlandet är numera huvudgatan som mynnar ut vid tornet framför hamnen. Det sägs ju att digerdöden på 1300-talet spreds med råttor som kom i land i just den här hamnen, därom kommer de lärde säkert att tvista ännu i århundraden. Känns liksom lite aktuellt idag. Vi gick runt staden på murarna, några kilometer och över 400 trappsteg upp och ner… Roligt!

Hoppsan! Mitt i allt en bild från Indien igen, en detalj från Taj Mahal. Så kan det gå. Verkligt eleganta arbeten!

Men ibland måste man röra på sig. Kollade altanläget genom dörren ut:

Nehej, ingen tepaus där ännu på en tid. Även om snömassorna som ramlat ner från taket torde vara lätta att skära ut sittplats i. Väntar på tövädret som utlovas under de kommande dagarna.

Jo kung Bore (grannen heter Bore!) får minsann släppa sitt grepp innan dörrarna till paviljongen går att öppna. Lite väl mycket snö på det relativt sköra taket, men det har hållit för mera. Hoppas det krymper under den kommande veckan! Nu skall här börja göras fröbeställningar!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Feb 24, 2021 @ 11:26:43

  Oj, vad mycket snö ni har kvar.
  Trevliga resebilder från skilda mål. Du har rest och sett mycket.
  Trevlig onsdag!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 24, 2021 @ 12:20:41

   Hej, jo jag beslöt mig för att visa våra snömängder när det kommer så många tecken på ”vårens framfart” från andra håll… Dessutom blev jag otroligt fnittrig av min tydligen snabbt ihopplockade diabildskassett! Verkligt roligt med gamla bilder, även om en del är totalt konstiga och oigenkännbara. Jag har inte rest mycket, men de resor som arrangerades av föreningen Religionslärarna i Finland (helt finska) var verkligen innehållsrika, givande och bra. Inga plusgrader ännu…

   Gilla

 2. Anita
  Feb 24, 2021 @ 17:12:55

  Nej men vad är nu detta! Har du så mycket snö hos dig … och här är det plus 8 grader idag. Vilken tur att du satt upp skydd mot rasande snömassor. Dom kan vara förrädiska. Minns när vi fick ett tidigt snöfall ett år, i början av november. Jag hade ställt två drivbänkar intill väggen i väntan på att förvaringsplats skulle frigöras i garaget. Trots att snömassorna var långt ifrån dom hos dig så lyckades dom göra kaffeved av drivbänkarna som efter det var ett minne blott.
  Trevligt då att titta på gamla minnen. Den berömda bron i Mostar såg jag 2019 då jag besökte Kroatien. Och det hoppades då också mot betalning. Och så var det trevligt att få se en bild på Dubrovnik. Har flera sådan översiktsbilder.
  Nehej, nu ska det strax bli presskonferens här med nya restriktioner. Kl 16:15 börjar den så nu får jag avsluta.
  Ha det så bra som det går i snön … håller tummarna för att plusgraderna kommer till dig också snart!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 24, 2021 @ 18:33:39

   Joho, det är precis ”dagens läge” det här! NU har vi lite, lite plusgrader, men översta skorpan på snön är hård, så… Man får bara vänta och se. Skivorna längs med garageväggen har hängt med i många år, två rosbuskar modell något större skulle ha brutits sönder varje år annars. Likaså några andra. Hade ”bättre” bilder på Dubrovnik, dock inte kvalitetsmässigt! Ha det gott med vårkänslorna!

   Gilla

 3. Thalassa
  Feb 24, 2021 @ 22:32:33

  Härliga, varierade bilder. Kul! Tog mig för en stund tillbaka till underbara Dubrovnik. Även jag har promenerat på muren och tittat ned på folks uteplatser. Bodde bara ett par minuter från gamla sta’n.
  Det är så roligt med gamla bilder! När sonen gifte sig efterlyste bestmannen barnbilder till festen. Vi hade massor – i diabildsformat. Så vi satte igång projekt digitalisering och ägnade massor av tid åt att digitalisera ALLT från ”tidernas begynnelse” – ca 2000….
  Ha det så bra!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 25, 2021 @ 00:50:34

   Tack för feedbacken! jag fotade alltid dia på resor, behövde ju för mina elever. Så ligger de där i en massa lådor. Och den långa digitaliseringsprocessen ger mig massor av roliga uppslag! Jag har aldrig vågat uppskatta diabildernas antal… Finns också minnesrika helt privata bilder i lådorna. Först vil ljag dock jobba med resorna, i sakta mak. ha det gott!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 60 109 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: