Munkitteleminen

OrdOdlaren tvärnitade halvvägs till postlådan. Svängde om och gick in en sväng. Kom ut på nytt, beväpnad med kamera och telefon – bilder, bilder! Gårdslamporna hade fått munkar, blivit munkar!

Snygg tonsur på lampan, den har alltså avgivit sin munklöften enligt medeltida praxis! Snösnyggt! Munkar – feta och runda eller tonsurformade bakverk med fyllning i eller på – endast socker, tack. Andra garneringar passar inte OO mera. Doughnut som har blivit donut och som i ”fabriksform” blir donitsi på finska. För övrigt Toscas och hans mattes gemensamma favoritgodis när det begav sig. Han fick ett paket med sig när han flyttade (hans nya husse smaskade av paketets innehåll också…)

Hembakade ska de va… (lånad bild). OO:s tankar flög ändå till munkar hon mött. Många helt hopplöst roliga. Här har ni en:

Till vänster på bilden. Platsen är cisterciensklostret Casamari söder om Rom, 2007. Vår finska guide (till höger) skrattade hjärtligt många gånger, utan att översätta… Han guidade två grupper – unga mexikanska blivande munkar och finländska religionslärare på samma gång, för ”de här pojkarna får inte se så många kvinnor under resten av sitt liv”.

Han utsåg en av de yngre kvinnorna till sin hjälpreda, hon fick tända och släcka belysningar, sätta sig i olika stolar – här på klosterföreståndarens plats. OO roades, han märkte och kommenterade: ”Är hon inte söt?” Då skrattade OO, och hans kommentar var given: ”Visst får vi tycka att kvinnor är söta”, sa han, ”se men inte röra gäller!” Följt av gapskratt.

Den polska franciskanmunken i rätt närbelägna Fossanova var inte lika social, snarare blyg. Detta gamla ärevördiga kloster hade åtminstone då brist på munkar. De förvaltar ett viktigt minne. 1247, i det här klostret, dog Thomas av Aquino. Vi såg förstås det lilla rummet med den smala dörren – levande kom denna stora skolastiker inte ut genom dörröppningen! Klostrets namn anspelar på att munkarna under århundraden har arbetat med att dika ut vattensjuka marker till bördig odlingsjord.

Roligaste munken ”orkade” OO inte söka fram bland frusna (i garaget) diabilder från 1986. Från Jasna Góra i staden Czestochova i södra Polen, där denna madonnabild, Svarta Madonnan, finns. Platsen är en stor vallfartsort, Madonnan kan anses vara Polens skyddshelgon, att redan se henne är något att minnas för livet. Denna munk tog oss mycket nära henne, så nära kommer inte många fromma polacker. Sen stänkte han rikligt med vigvatten på oss för att resten av vår resa skulle bli lika välsignad och lyckad. Däremellan skämtade han och skroderade om det stora landet i öster och tekniken där, som ”strålar över hela världen”. Han hämtade sin bil för att samla ihop de gåvor vi hade med oss till hans barnhem. Han kom med en Lada. Då var det vår tur att gapskratta, han gömde sig en stund bakom ett hörn och låtsades skämmas…

På tal om bilar. De här tre munkarna (Nej, fyra, klosterbroder Timoteus bakom kameran) från Nya Valamo i östra Finland kom till byn för att tanka sin bil. De måste bara ta en bild och sätta upp den på sin Facebook-sida med cirka 300 följare. Succé! Året var 2014, över 900 gillanden och minst 30 delningar! OO har varit på teparty till personen i mitten, ärkemandriten Sergei (en äretitel som beviljas klosterföreståndare). Ett 30-tal religionslärare samlades till kurs i klostret, men när? Det minns OO inte… I varje fall, klosterledaren Sergei visade sig vara både social, spirituell, mångkunnig och pratsam. Klosterbroder Pietari till vänster, prästmunk Mikael till höger. I intervjuer efteråt påpekade de att det alltid finns munkar i deras café…

Skylten, ja. Kaféets reklam. ”Kaffepaus. Ett utmärkt skäl att smaska på munkar”. Det finska kreativa språket kan bilda ord mycket elegantare än andra språk OO känner till. Munkitella = äta munkar…. Sen kan man bilda substantiv av ordet, som rubriken på det här inlägget. Ett klumpigt svenskt substantiv skulle bli ”munksmaskande”. OrdOdlaren må vara tillåten att använda ordet i överförd bemärkelse.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Feb 19, 2021 @ 19:50:21

  Men … vilket roligt inlägg att läsa. Munkar, ja dom man kan äta, dom tycker jag är goda. Utsökta. Förr helt ofyllda men nu är äppelmunkar favoriten. För övrigt har jag inte så mycket ”munkerfarenhet”. Men visst är gårdslamporna munkar. En gång besökte vi Lerin-öarna. Minns munkarna och köpte en likör. Som vi aldrig drack upp, likör är liksom inte vår melodi, för söt för vår smak. Men har ett minne om att flaskan var vacker.
  Nu är det dags för kvällspromenad innan det är dags att bänka sig vid tv:n och finalen i ”På spåret”. Mildväder och det droppar och rinner från taken.
  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 19, 2021 @ 22:49:14

   Du, Anita, det var roligt att skriva det här också! Alla roliga minnen… Jag har också köpt örtalkohol-drycker, bl.a. på Rom-resan – bra att ta till när det känns som om förkylningen vill ta makten över en. Förresten har jag träffat roliga nunnor också – men de passade inte riktigt in i det här inlägget… Hoppas du hålls på benen när det nu verkar bli frys-på och smält-upp-väder!

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Feb 20, 2021 @ 12:41:33

  Häftig munklampa utomhus!
  Det du kallar munkar, kallar jag flotyrringar. Munkar för mig är vispad äggvita med choklad eller choklad och kokos på. Detta beror på att jag är från Västkusten av Sverige. Annars kallas de nog chokladbollar i övriga landet.
  Härliga munkar vid Rom, med mycket humor. Se, men inte röra.
  Alla munkar har inte humor, men de i Polen verkade kul också.
  Roligt foto med skylten och munkarna.
  Trevlig lördag!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 20, 2021 @ 14:14:16

   Jo, jag läste – och du har nämnt det förut – att ni i Göteborg avviker från resten av världen. Ni talar om munkar när många andra länder säger kyssar. Jag är glad åt att jag fått se många kloster och kyrkor inifrån tack vare religionslärarresorna. Mycket givande att ha i bagaget. Minns fortfarande testunden i klostret nya Valamo, likaså att jag envisades att sova med öppet fönster i 32 graders köld där, men blev upptäckt av gårdskarlen som noterat en värmeläcka… Ha det gott!

   Gilla

  • Märtha
   Feb 20, 2021 @ 14:14:16

   Jo, jag läste – och du har nämnt det förut – att ni i Göteborg avviker från resten av världen. Ni talar om munkar när många andra länder säger kyssar. Jag är glad åt att jag fått se många kloster och kyrkor inifrån tack vare religionslärarresorna. Mycket givande att ha i bagaget. Minns fortfarande testunden i klostret nya Valamo, likaså att jag envisades att sova med öppet fönster i 32 graders köld där, men blev upptäckt av gårdskarlen som noterat en värmeläcka… Ha det gott!

   Gilla

 3. Thalassa
  Feb 21, 2021 @ 13:22:33

  Mycket trevligt inlägg – och fina foton – om munkar av olika slag. Flottyrringar kallade även vi dem, och jag förknippar dem med min gamla farmor. Har ett minne av att hon hade anis i dem. Jag var galen i dem, men stoppade i mig så många en gång att jag blev illamående. Efter det kunde jag inte ens känna doften av dem på massor av år.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 21, 2021 @ 17:14:40

   Tack för det! Jag tror att ”flottyrringar” aldrig använts i finlandssvenskan… Visst gillar jag dem, men inte så där att jag kunde föräta mig på dem. Han jag bor med är däremot en mästare på att äta sådana, men han har lugnat sig lite med åldern. Tack och lov.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 60 818 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: