Många gratuleras idag

Först och främst: Mia i Lovisa, Nancy i Söderkulla, Sibbo, Regina i Pargas och Ulla-Britt i Borgå! Ni fyra hade tur i OrdOdlarens sexårsutlottning. Roligt är också att två av er är mina fd elever. Skål för er på teets, tedryckens dag idag!

Runebergstårta från favoritbageriet i Borgå, ”dubbel” temugg med muminfigurer, ett träfat ihopsvarvat av en bekant för länge sedan – allt på en trasmattelöpare som min syster vävt för lite på tio år sedan. Utsikt genom ett lågt köksfönster – om ni upptäcker en triangellik snötunga så har ni sett en del av snön på OO:s övertäckta sommarsäng!

Teets vänner i Finland utsåg den här dagen till teets dag i Finland år 2015. Med andra ord är den dagen lika gammal som OrdOdlaren – nästan. Och varför idag? Idag har nämligen Tea namnsdag i Finland. Grattis Tea, om du läser! Annars också.

Plåtade eftermiddagsteet också på ett annat bord, med belysning från två fönster, därför den intressanta ljusglimten i drycken. Allt är lite snett och vint: fatet är både snett och med en liten rundning, därför lutar också temuggen och tårtan behagligt emot varandra. Och den unga kvinnan på tavlan på väggen, det är OO långt, långt innan hon ens visste att man kan vara ordOdlare… Ja, det verkar som om kameran hölls aningen snett också!

Just nu kommer dagarna ovanpå varandra, det blir svårt att fira allt. Tedag firas här i huset varje dag, i morgon söndag är det Tankens Dag, och vi tänker så det blänker då, antagligen. Clean Out Your Computer Day kommer, Äggahalvans Dag, snart kommer 112-dagen, MEN:

Idag är det också Samernas Nationaldag. OO får bara konstatera att hon inte vet alltför mycket om denna ursprungsbefolkning, fotograferade därför en halvsida i dagens Hufvudstadsbladet:

Rap är inte något som OO satt sig in i, artisten är för henne helt okänd. Rubriken betyder ”Glad samiska nationaldagen till alla”, översättningen bjöd tidningen på. En viss språksläktskap (”språksmitta”?) med finskan finns, raplåtens rubrik på finska torde vara ”Souda, souda”.

För övrigt pratas tre samiska språk i Finland. Det har OO vetat länge, ända sen tiderna som studiehandledare. Studentexamensnämndens generalsekreterare upplyste vid ett informationstillfälle att det rådde en viss kris: det fanns endast en person i Finland som kunde åstadkomma ett prov på studentexamensnivå i ett av språken, och han var redan då rätt så gammal. Hur läget har utvecklats känner OO inte till. Nordsamiska, enaresamiska och skoltsamiska är språken, men vilket av de två sistnämnda som var i farozonen kommer OO inte ihåg.

Tidningen tipsade också om en intressant sida: http://sagdetpasamiska.yle.fi. Där finns en hel del intressant om både språk, kultur och historia. Så pass mycket att det här inlägget försenades en hel del på grund av intressant läsning. Prova på!

Grattis än en gång, máistte i dea (samiska för Skål! och te, hur man säger ”i” är oklart i detta nu för OO), i alfabetisk ordning, Mia, Nancy, Regina och Ulla-Britt – enligt efternamnen blir ordningsföljden på er tvärtom: Heikkilä, Lindman-Korpi, Lökfors och Uski! En skål för Tea i Borgå också!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Feb 06, 2021 @ 18:45:10

  Grattis till vinnarna!
  Te är något som jag aldrig dricker numera. Förr hade vi ofta te och smörgås som kvällsmat, men teet försvann på något konstigt sätt. Det är bara när syster Kerstin och hennes man är här som det måste vara te till frukost. Här är det annars kaffet som gäller.
  Ha en skön helg!
  /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Feb 06, 2021 @ 20:32:48

   Kaffet lämnade jag på 1980-talet, sen dess har det inte blivit mycket av den varan. Doften är god, men smaken – nej. Sist och slutligen drack jag kaffe endast i knappt 20 år. Som liten tyckte jag det var äckligt! Nu har vi minus 16 grader här!

   Gillad av 1 person

 2. Nancy Lökfors
  Feb 07, 2021 @ 11:18:00

  Tack! Ovanligt att jag vinner något. För övrigt har jag tedag varje dag. Just nu på gång är Lilla Chokladfabrikens chokladte. Helt underbart, gjort på svart te och krossade kakaobönor. Finns i fabriksbutiken i Borgå.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 07, 2021 @ 11:28:24

   Det teet måste jag prova! Jag som tycker om te med lite mörk (minst 47%) som tilltugg! Och roligt att du blev glad över din tur i utlottningen – hoppas du hittar något intressant att läsa i det tidningsexemplar du får. Om inte annat kan du ju roa dig med att kolla översättningarna… 🙂

   Gilla

 3. Anita
  Feb 08, 2021 @ 10:23:41

  Hm, det här inlägget har inte dykt upp hos mig förrän idag. WordPress hade kanske tagit semester 😦 Men jag får utbringa ett stort Grattis till vinnarna! Teet såg gott ut och jag tycker om Muminkoppen …
  Fortfarande kallt här, -9,2 imorse. Men morgonpromenaden var skön.
  Ha en bra måndag!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 08, 2021 @ 10:39:26

   Förstå sig på eterns kurvor och krumelurer… Jag gillar också muminmuggen, den blir aldrig het på utsidan, och jag vill se vad jag dricker! Har inte en enda av de berömda muminmuggarna från Arabia. Kölden håller i sig här också, igår var det nästan varmt, -4.7 som högst. Nu är det ca -11. Idag postas vinsterna, en överlämnar jag personligen. Ha det gott!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 517 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: