Om att hindra smittan

En pestsmitta kom hotande från öster. Finland – egentligen förstås kungariket Sverige – som nyligen naggats i kanterna ytterligare en gång på kort tid ville inte ha in smittan, framför allt inte i den nygrundade staden Lovisa. Där byggdes befästningar, där fanns säkert en massa folk.

Vad gjorde man? Jo, man tog i med kraft. Starka militärposteringar sattes ut vid alla gränsövergångar, sex man med skarpladdade gevär. Ordern var: be ekipaget vända. Om uppmaningen inte åtlyddes gällde plan B: skjut hästen! Plan C: skjut karln som envist försöker. Om flera personer, ”skjut dem för huvudet” – vad det nu sen betydde.

Endast vid huvudvägen (som nu kallas Kungsvägen i den mån den finns kvar), i Abborfors, cirka 20 kilometer öster om den nya staden tillät överfart, efter granskning och eventuell karantän. Lovisa stads historia: ”Den stränga bevakningen vid gränsen visade sig vara effektiv: pesten nådde inte vårt land, och efter några år kunde man upplösa den karantänanstalt som anordnades i Abborfors”. Ingen statistik över hur många skott som avlossades och mot vad finns tillgänglig.

Hade politikerna det i tankarna när Nylands gränser stängdes i mars 2020? Inga skarpa laddningar, men nog polis, militär och bommar. Mellan 27.3 och 19.4 2020 skulle man kunna motivera varför man ville överskrida gränsen. OO hade inga sådana behov, inga erfarenheter. Torde ha hjälpt i viss mån, smittan hölls kanske bättre i storstadsregionen på det sättet. En av gränsposteringarna fanns på samma ställe som för 250 år sedan. Men ändå inte riktigt.

Den här bron byggdes över Kymmene älvs västra arm på 1920-talet. En betongbro i ett stycke, 49 meter. Byggdes med hjälp av bl.a. linbana, en av de första broarna i sitt slag i Finland, blev museibro på 1980-talet. Gränsbron från 1700-talet fanns drygt 100 meter norrut och gick över till en ö i älven, Germundsö. Ryssland hade bro till ön från sin sida, de brofästena kan ännu skönjas, sägs det.

Den gränsövergången gällde från 1743 till 1808-09, och blev mycket berömd och besökt. Sveriges drottning Fredrika och den ryska kejsarinnan Elisabet möttes där 1802 – de var systrar. Där fanns lättare försvarsanläggningar, ett posthus, bl.a. Tyvärr är det ”år och dag” sen OO senast besökte platsen. På 1960-talet byggdes en ny bro en god bit söderut, och för ungefär tio år sedan byggdes präktiga broar lite söder om den, i samband med motorvägsbygget. Där stod gränsvakterna för ett knappt år sedan.

Nu diskuteras tuffare tag vid riksgränser, men nu är det väl bara ”testtanter och -gubbar” som kommer att tvinga alla till provtagning. Men om man smiter? OO undrar.

Andra sjukdomar har inte kunnat hejdas lika effektivt. Ryska snuvan drabbade världen 1889-91. Den bredde ut sig över Finland på en månad. Sen kom spanska sjukan. Förr kunde man se bra hur spridningen gick: längs järnvägen, älvar, vägar…

För hundra år sedan försökte man förbjuda större massmöten, marknader, torgdagar, danstillställningar, biografteatrar – landshövdingarna skulle verkställa förbuden i sitt område. Det gick som det gick, en del förhöll sig passiva och menade att det var lönlöst att kämpa emot. Folk protesterade: då kan man också förbjuda tåg och spårvagnar! Skolor? Jo, några stängdes. Men mest på grund av att så många lärare och elever hade insjuknat.

Botemedel? Vila och grundvård, nya provisoriska sjukhus togs i bruk, men det rådde ofta personalbrist. Brännvin som botemedel satt envist kvar – och i Finland rådde förbudslagen från första juni 1919, totalförbud mot försäljning och nyttjande av rusdrycker. Men läkare kunde skriva ut recept, apoteken hade av varan.

Maria sjukhus i Helsingfors fick en donation på 20 liter konjak som delades ut till patienter. ”Behandlingen fick till stånd bara en tillfällig, inbillad förbättring, men någon verklig effekt hade den inte”, konstaterade en läkare.

OO har under sin livstid inte drabbats av ”Asiaten” 1957-58, inte av ”Hongkongen” 1968-69 heller. ”Moskoviten” 1977 visste hon knappt om, senare fågel- och svininfluensor gick också obemärkt förbi. Få se. Konjaksflaskan finns i beredskap…

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Jan 18, 2021 @ 10:14:49

  Hennessy … jo jag tackar jag. Ibland är det nästan skrämmande hur allt går igen, trots att det kan vara 100-tals år emellan. Här har du en som har drabbats av både ”Asiaten” och ”Hongkong”. Den förstnämnda blev jag väldigt sjuk av trots att jag bara var ett litet barn. Hongkong likaså men då var jag ju tonåring! Men ”Moskoviten”, hm, den har jag inte det minsta minne av. Det märkliga är att det var bara jag i familjen som drabbades, övriga klarade sig.
  Som vanligt är det en fröjd att titta in här hos dig och läsa. Måste säga att du är en mästare på att hitta intressanta ämnen.
  För övrigt ska jag nog gå och kolla in barskåpet nu. Måste ju se om det finns någon konjak hemma.
  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 18, 2021 @ 10:26:43

   Hahaha, tack! ”Mästare på att hitta intressanta ämnen…”: De bara ploppar upp, jag har en livlig associationsförmåga som bara skapar ett och annat i min hjärna! Dessutom försöker jag anteckna för kommande behov. Men nu skriver ja gom liljor till vår finlandssvenska trädgårdstidning, och det är minsann att ta sig vatten över huvudet… Ha det gott! (spara konjaken tills den verkligen behövs…)

   Gilla

 2. Ingrid
  Jan 18, 2021 @ 11:32:24

  Finland är duktiga på försvar. Se bara på den nuvarande pandemin.Enligt senaste statistiken har vi I Sverige 1027 döda per miljon innevånare , medan ni bara har 114. Det är ju en ofattbart stor skillnad.
  Heja Finland!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 18, 2021 @ 12:03:56

   Ja, skillnaden är stor. Jag spekulerar inte i orsaker i Sverige, men vi här i Finland är ganska bra på att lyda myndigheter och vara aktsamma när en reell fara hotar. Orsaken till kriget 1741-43 var partiet hattarna, som ville hämnas på Ryssland för förlusterna 1721 – men de var inte så starka som de trodde sig vara… I Finland kallas perioden Lilla Ofreden, Stora Ofreden var 1709 – 21. Båda gångerna invaderades Finland av rysk militär som härjade och stal och förstörde…

   Gillad av 1 person

 3. Lena i Wales
  Jan 19, 2021 @ 11:44:09

  Ja, detta är inte första pandemin för mänskligheten.
  Lite skillnad är att vi reser så mycket numera och det går fort att förflytta sig, både inom landet och till andra länder.
  Intressant vilka åtgärder man hade förr och vilka man har idag, så olika i olika länder.
  Ni verkar ha klarat er relativt bra i Finland. Bra gjort!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 19, 2021 @ 13:19:33

   Nej, ingalunda – men information och siffror finns inte. Det går heller inte att jämföra på något sätt. Jag tycker att de tidigare pande-epidemierna har tystats ned i världen just nu. Kollade just Finlands siffror för det senaste dygnet: 217 nya fall, sammanlagt 40722 konstaterade fall sen pandemins början. Här i Borgå har vi 240 smittade totalt. Uppgifter om hur många som tillfrisknat vet jag inte om finns. Vi torde ha 620 avlidna i hela landet. ### Nu har vi -0,2 grader, ytterligare 10 centimeter snö att skotta bort, det snöar lätt…

   Gilla

 4. Paula Merio
  Jan 19, 2021 @ 21:47:59

  Mycket intressant iakttagelser från ett långt perspektiv. Befästningen i Lovisa känner jag ju väl till, under min barndom också festplats. Jag kan inte minnas att jag heller drabbats av någon av dessa utrikiska förkylningarna, med corona är det väl för tidigt att uttala sig. Den grasserar även här på vår lilla ort så ingen går säker. Någon konjak har jag dessvärre inte men däremot en whisky, duger den tro?

  Gilla

  • Märtha
   Jan 19, 2021 @ 23:40:42

   Jovisst har det ordnats fester i bastionerna senare också! Och Svartholm är uppsnyggad och där finns ”skattsökning” för barn, restaurang… Och jo, whisky går precis lika bra – men flaskan här hade bara en skvätt kvar, så den ratades från bilden… Ha det gott!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 71 213 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: