Tretton, tjugo och vilken knut (Knut)?

Den lilla flickan förstod inte det där med julens slut. ”Tjugondedag knut, då kastas julen ut”. Men vart? I någon knut? Eller knöt man något? I varje fall den trettonde januari, och det var ju inte den tjugonde, och trettondagen var den sjätte. Svårt för en ung och ännu inte fylld hjärna!

Alla sex sjuarmade el-ljusstakar skall ut. Snömassorna från 12 januari kan anas.

Allt löste sig med stigande ålder och mer information. Hon lärde sig att räkna 20 dagar från jul, likaså tretton. Knut har namnsdag. Allt fortfarande vill OO hålla kvar mysigheten så länge som möjligt, även om många anser att trettondagen är den rätta julbortstädningsdagen.

Det ser ju nästan mysigt ut. Saknar det mjuka stjärnljuset varje år.

Och så finns det ju folk som slänger ut julgranen direkt efter julannandag (julandradag? Annandag jul? Det där ordet är fortfarande vacklande i vokabulären). Det tycker OO är lite väl grymt. Här i huset barras det inte, en ädelgran inköps varje år. Den pryds med traditionella spelande tomtar och sjungande änglar, flaggor och en hel del pinglande gamla små metallklockor. Plus lite nyinköpta prydnader. Lite tomtar omkring hör också till.

Knut, ja. Vi får ta oss till Danmark, slutet av 1000-talet. Knut Lavard (”tillnamnet”, äronamnet, är starkt besläktat med nuvarande engelska Lord, men lär ursprungligen ha betytt husbonde, brödherre – vad det nu sen är) föddes 1096 och blev föräldralös 1102. Hans farbror Nils blev kung i Danmark och Knut fick en god uppfostran. 1112 skickades han till Tyskland för att få politisk och militär utbildning.

Han hade ärvt stora rikedomar, kom tillbaks efter två år, gifte sig med Ingeborg som inte heller var någon fattiglapp. Han började ordna upp i det kaotiska landet, konung Nils var först nöjd, men sen blev det annat ljud i skällan, Knut mördades av kungafamiljen.

Knut var en stjärna på många sätt. Han var lång, vacker, förde sig ståtligt och ridderligt, delade med sig av sitt överflöd, hade goda ledaregenskaper, var vältalig, var beundrad – suck, tänk så mycket man vet om honom… Man har ju haft nästan 900 år på sig att förbättra historierna. Han utvecklade också landets försvarsverk. Inte att undra på att han utgjorde ett stort hot för kungen med son. Han mördades 7 januari 1131. Och på platsen sprang det fram en källa, där byggdes ett kapell, och runt den byggnaden var gräset grönt året om. Och så blev det inbördeskrig som varade i 25 år. Då var sonen Valdemar, som föddes en vecka efter mordet, redo att ta över. Och så började man fira knutsgillen på dödsdagen.

Men, kära traditionsuppbärare! 13 januari, inte sjunde, är det frågan om! Hur i alla dagar… Han fick sitt namn efter sin farbror Knut IV den helige, vars minnesdag är 13 januari. Han dödades 1086, usch så man slog ihjäl varandra. Det finns alltså alternativ till julgransplundring och knutsgille – i år i snöskottandets tecken. Bara att välja efter behag.

Sen pituinen se – så avslutas berättelser på finska. Motsvaras kanske av det svenska ”de va dé de”.

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Thalassa
  Jan 13, 2021 @ 10:20:06

  Trevlig läsning som vanligt och julkortsmysiga foton. Av bilden på den röda stjärnan skulle jag låta göra nästa års julkort.
  Här åkte julen ut i förrgår. Vi har en kamp som blivit tradition här hemma. Maken vill kasta ut granen genast efter nyår, men trädkramande hustru, d v s jag, vägrar (och vinner). Oftast står den kvar till den 13, för våra granar brukar inte heller barra. Det gjorde dock denna (pandemin?) så den fick respass ett par dagar tidigare.
  De va dé de!
  Ha det bra – och virusfritt!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 13, 2021 @ 10:48:35

   Tack för det! Här ska vi ta oss an 30 centimeter snö idag, julen kastas ut i den takt vi orkar – i varje fall släcks alla belysningar. Virusfritt har vi, mina språkkurser går via Teams på datorn. Även om det inte är så roligt och nätkontakterna haltar så är det ju ändå något. Träffar otroligt få människor. Ha det gott!!!

   Gilla

 2. Anita
  Jan 13, 2021 @ 11:10:58

  Det ser inte bara nästan mysigt ut, det ser väldigt mysigt ut! Här är julen kvar tills kommande helg. Börjar väl så smått i slutet av veckan och plocka undan och i helgen åker granen ut. Vår barrar inte det minsta heller utan dricker mängder med vatten varje dag. Trevligt med flaggor i granen. Det minns jag sedan barndomen. Nu har jag inte sett att det går att få tag på längre.
  Och som vanligt tackar jag för intressant och trevlig läsning om Knut.
  Moln på väg in och i eftermiddag blir det snöslask och runt nollan. Inte mycket till vinter här!
  Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 13, 2021 @ 11:20:49

   Tack, Anita! Såg just väderrapport från er TV4, ni skall få någon minusgrad, i varje fall! Här är nu -7,5 och 30 centimeter snö väntar på gårdsplanen… Hinner vi inte plocka bort pyntet idag så släcks i varje fall alla stjärnor och granens belysning. Nu gäller spotta i nävarna och kraft i armarna… ha det gott!

   Gilla

 3. Ingrid
  Jan 13, 2021 @ 11:41:14

  Jag hade en älskad Knut och trodde alltid att den här dagen var till hans ära. Min farbror Knut som var folkskollärare och en god vän. Jag var mycket hos honom och faster Nanny. De hade inte egna barn och begrep sig inte på barn alls egentligen. Där blev man behandlad som en vuxen person. Fick ta vilka böcker i bokhyllan som man ville och fick dricka kaffe.
  Jag hade farbror Knut som lärare i klass 5. Han var så gullig, speciellt mot flickorna som han alltid kallade för ”lilla hjärtat”
  Minnen, minnen…..
  Ha en skön onsdag!
  Kram,, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Jan 13, 2021 @ 13:49:48

   Jag har aldrig haft någon nära bekant med namnet Knut. Därför var det kanske extra besvärligt att få ihop det hela när jag var liten. Barn mår bra av att behandlas som vuxna emellanåt! Skön onsdag har jag, med 45 centimeter snö på gårdsplanen, minus 8 grader och kallare på kommande… Vinter! Kölden skall hålla i i två veckor, åtminstone. Vinter!

   Gillad av 1 person

 4. Lena i Wales
  Jan 13, 2021 @ 12:02:50

  Tack för intressant historielektion.
  När jag var liten, tänkte jag som du, knut, knyta, knöt, tjugo. Fick inte ihop det.
  Jag har tagit bort lite av julen, men belysningen har jag svårt för att ta bort, antingen man ska eller inte, älskar detta speciella med detta ljus, adventsstakar och ljusgirlanger. Vill inte skiljas från dessa.
  Plus 5 grader och grön gräsmatta här.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 13, 2021 @ 13:45:28

   Hej! Här är nu -8 grader, vi har jobbat med 45 centimeter snö i två timmar. Kollade väderrapporten, nu skall det inte komma så mycket snö på en vecka. Håller nu paus, Bernt tyckte att vi städar undan julen resten av dagen, jag skall tamme sjutton ut lite till! Mina armar får säga vad de vill i morgon… Ha det gott!

   Gilla

 5. Paula Merio
  Jan 17, 2021 @ 00:55:39

  Hej, hade jag ett så stort och vackert rum så kanske jag också skulle bli något mer inspirerad att pynta, men som en anti-jultant som bor trångt med tre djur som river och klöser ner det mesta, nä då låter jag bli. Lat är jag också, av naturen.
  angående Heiman, positiv var nog inte rätta ordet för hur jag heller upplevde boken, snarare ärlig, och uppriktig. Det rörde en sträng i mig. Lite speciellt säkert att läsa en bok som utspelar sig i de trakter man känner till så väl,
  Trevlig söndag, tack för din kommentar

  Gilla

  • Märtha
   Jan 17, 2021 @ 10:56:38

   Hej! Man kan fotografera lite ur olika vinklar, ”gömma” sådant man inte vill visa… 🙂 Men nej, jag är ingen pyntare heller. I mitt förra liv skippade jag julgranen, eftersom den lätta och uppfinningsrika katten såg den som sitt klätterträd. Mina isländska filurer plockar jag fram, och mjukt stjärnljus gillar jag. Vad gäller läsning är jag allätare, men ”feelgood-deckare” passar mig bäst, avkopplande. Här nu endast -10,9 grader, stiger snabbt. Snart shortsväder! 🙂

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 187 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: