Nytt år, nya vägar

Utegymmet stänger i oktober-november. Då säckar OrdOdlaren ihop. De naturliga varierande rörelsemöjligheterna minskar. Vädret och mörkret gör sitt till. Festligheterna i december ökar ytterligare på slöheten – även om det ingalunda frossas i överflöd – men det sitts, skrivs, löses korsord, liggs, läses, glos på TV…

Ett lyft i kragen görs alltid i början av året. Utåt verkar det som nyårslöfte, men en historisk tillbakablick ger vid handen att det är en väl inrotad vana. Även om höger vrist sätter käpp i hjulet då och då.

Starten sker vid postlådorna och den ”egna” vägstumpen är 40 meter. Vanligtvis har OO styrt åt diametralt motsatt håll, men ett stalltips från grannen innebar riktning ungefär söderut. Ett lätt snöfall och nästan ingen temperatur alls (+-0,0).

Först skall ”stora vägen” forceras. Och så kommer en bil från höger, sen kom två från vänster, direkt efter ytterligare en från höger… OO trampar som en ivrig dressyrhäst. Dessutom är det ganska så halt på asfalten. Försiktigt övertassande!

Några hundra meter in på den lugna vägen konstateras ett vinteride. Bikupor, ett dussintal. OO känner inte till ägaren, i varje fall handlar det inte om de bin som hjälper oss i trädgårdsarbetet. De övervintrar närmare sin ägare.

En bit in på skogsbilvägen, helt outforskad av OO. Kartan är kollad, men av fot-orsaker bör hon vända efter 15 – 20 minuter. Ser riktigt idylliskt och skönt ut…

Grannen varnade för blöta. Fotspår i nysnön visade att det inte är fråga om alltför stora skonedblötningsrisker. Vatten rinner över vägen, dock tillräckligt hårt underlag. Mera snö och minusgrader kan göra det här stället förrädiskt. Ett dygn senare, i skrivande stund, har det hänt. -2,4 och cirka tio centimeter fluffig snö har landat, mera av den varan finns fortfarande i luften.

Den nedfallande snön skapar konstverk. De här vinterståndarna ser riktigt läckra ut.

Men va e dehär då? Det är ju en av Påsköns människoskulpturer som håller på och växer upp! Borde man börja gräva runt den? Tänk om… Hähähä.

Den här installationen har fascinerat tidigare. En vanlig björk, en ovanligt cylinderformad gran och en knotigare björk. En prispall med vinnaren i mitten? OO har övergett den nya skogsvägen, vänt om och är på väg hemåt för att glo på följande tävling i Tour de ski. Vem hamnar på prispallen…

Blott blått… Den blå skymningen fascinerar, här fångades den bra! OO känner inte invånarna, men deras hund är känslig och skäller ordentligt varje gång hon gått förbi, och ändå ligger huset rejält hundra meter från vägen. Tydligen något mystiskt i hennes rörelser?

Hemma, en dryg halvtimme senare. De inledande postlådorna finns utanför bilden till vänster. Rabatterna verkar få sova åtminstone en vecka under snötäcke. OO satte sig vid TV och kunde konstatera att de manliga atleterna i skidtävlingen avverkade 15 kilometer på skidor på ungefär samma tid som OO strosat drygt två likadana måttenheter. Dock utan skidor, utan spår, utan toppkondition – men hon såg mycket mer än ett spår och rakt fram!

Och – ja – 2021 verkar förbereda utegym. Det blir skottår i år. Lite, åtminstone.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Jan 03, 2021 @ 12:32:32

  Jag fick dagens motion när jag skottade runt bilen för att komma fram till den, borsta av den en massa, lyckligtvis torr, snö. Och sedan skotta bort snön jag borstat ner från bilen. Vid det laget var vantarna genomblöta och jag svettig, så det blev bara en kort promenad in tillbaks. Ungefär som din till postlådan.

  Gilla

 2. Ingrid
  Jan 03, 2021 @ 12:38:08

  Jag har också varit ute på en skogspromenad, för på asfalten kunde man inte gå, inte ens med broddar kändes det säkert på isen, men skogen är ett säkert kort. Vi har ingen snö, men det har varit minusgrader i natt, så det var lite fruset i backen och lätt att gå.
  Ha en god fortsättning på söndagen och på 2021 givetvis!
  Kram, Ingrid

  Gilla

 3. Lena i Wales
  Jan 05, 2021 @ 21:22:16

  Så vackra bilder av snö på din promenad. Ser härligt ut, men du får vara försiktig när du går. Här är det leran som gör det halt i skogen, men okej på asfalterade vägar, vi har inte grusvägar här.
  Vi har väldigt höga coronasiffror här, men såg att Finland låg lågt, hoppas ni klarar er.
  Det är lockdown här, så inte mycket att göra.
  Sköt om dig!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 05, 2021 @ 22:00:34

   Njaa… i skogen känner jag mig trygg, på alla sätt! Vi har något mera snö nu, men skogstraskandet fungerar! Förresten, har din dator flyttat? Du har läst mina två senaste inlägg, men statistiken visar ingen visning i UK… Egentligen spelar det ju ingen roll, men det är ändå intressant att se var i världen mina inlägg läses. Alla meddelar ju ingalunda inte med en kommentar. ### Jovisst, våra coronasiffror är relativt låga, vi finländare är vana vid att hålla avstånd och ”lyda” myndigheter. Få se var det slutar. Just nu är ju UK väldigt illa till, har jag förstått. -3,8 just nu.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 463 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: