Från skogen

Sylvester, Silvia, Sylvia, Silvio, Silva, Silvo, Sylvi, da Silva, Silvana. Det latinska silva betyder skog, följaktligen blir Sylvester (Silvester, Silvestro) ”man från skogen”. Namnsdag på nyårsafton. Sylvia, Silva och Sylvi har ändå en egen dag, 8 augusti, i Sverige förstås också Silvia, på samma dag.

Det skall glittra på nyårsafton. Granens skottämnen ser också ut som en stjärna.

Silvestro I var påve 314 – 335, under den tid när kristendomen gick från förföljd tro till mest gynnad religion i Romarriket. Allt som hände då var knappeligen initierat av honom. En del källor berättar att han var fysiskt tuff. Hur som helst, helgonförklarad, hans dödsdag, eventuellt begravningsdag, är idag, 31 december. Passar ju bra att ”fira Sylvester” i skogen, Sylvesterbal bland tallarna, hur låter det? Allt firande skall ju ske utomhus i dessa tider, så… Balen kan få effekter av både Rambo och Rocky Balboa – men snällt. Sylvester Stallone.

Tre andra påvar har haft samma namn. Nummer två, 999-1003 var en skicklig matematiker och gynnade vetenskap, nummer tre var påve i tre månader 1045, tillsattes, avsattes, blev av med sina prästerliga rättigheter, fick dem tillbaka, blev biskop… Nummer fyra (1105-1111) nämns knappt, klassificeras som en motpåve under en turbulent tid. Det om dem.

Mera nyårsglitter i julgranen

Sylvia Vrethammar, Silvio Berlusconi, drottning Silvia, Satu Silvo (finsk skådespelare), Sylvi Kekkonen (1900-74), Carin da Silva (ett av de vanligaste efternamnen i Portugal) – visst finns det kända personer att fira idag och 8.8. OrdOdlaren känner en Silvio också, men han kallas något helt annat, fråga inte OO varför. Zacharias Topelius ”Sylvias visor” inte att förglömma, innehåller symbolik om fåglar, flyttfåglar. Jovisst, trädgårdssångaren är en sylviasångare, Sylvia borin är det latinska namnet (OO:s egen Trädgårdssångare bor inne, påpekade ordsvängaren på andra sidan köksbordet…)

Felis silvestris, europeisk vildkatt. Pinus sylvestris, vår vanliga tall. Malus sylvestris, vildapel. Exempel på sådant som finns i skogen. En asteroid heter Sylvia, upptäckt 1866. Den har två månar, gissa namnen! – – – Romulus och Remus. Rhea Silvia var mor till dessa två, så säger mytologin…

Nu räcker det. Det är nyårsafton, vi skall ta emot ett nytt år. Det där med porlande dryck och ”havets frukter” är en synnerligen ny tradition (och korsord?). Smällare och dunder är desto äldre – vi anses hjälpa asaguden Tor att hålla onda makter på avstånd. Ett skott/en smäll i vart och ett av de fyra väderstrecken räcker.

Mera att tänka på:

 • börja alltid med höger fot på nyårsdagen (gärna på aftonen också)
 • hoppa från en stol vid tolvslaget, gärna med en slant i handen
 • ät en druva vid varje klockslag när det nya året rings in (äsch, OO glömde köpa druvor – kanske det går lika bra med frysta blåbär?)
 • Gå runt kvarteret (det blir en lång runda här i obygden) med en tom resväska i handen vid tolvslaget, då får du ett år med resor (iväg på den promenaden, kanske vi får bort covid-19 då…)
OO:s traditionella 12-slagsbild
 • Välj underkläder med avsikt: röda för kärlek, gula för välfärd och framgång, blå för god hälsa, lugn och ro (sjutton, OO har inga sådana färger…)
 • Ät ”rund” mat för lycka, välstånd och rikedom, klä dig gärna i prickiga kläder också (korv, linser – gärna italienska cotechino med just linser – , ärter, runda frukter – – OO har laddat med linser, frukter…)
 • Stöp nyårslyckor – men inte i bly. Det går lika bra med flytande stearin i kallt vatten. Dessutom kan man spå det kommande året i teblad, men hur?
De isländska rackarna fick komma med än en gång, med sprakastickor (tomtebloss) och chiliproduktburkar

Spå i teblad: en tesked stora teblad i en vit kopp, slå kokande vatten över, drick tills endast några milliliter återstår. Håll koppen i vänster hand, snurra tre varv motsols. Tänk klart och tydligt på din fråga, då får du klarare svar.

Gott Nytt Virusfritt 2021 till er alla!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Dec 31, 2020 @ 11:12:31

  Du kommer med många goda råd inför den här helgen. En del känner jag igen, andra vara nya. Enligt siciliansk sed ska man äta linssoppa på nyårsafton om man vill få ordning på ekonomin.
  Jag ska i alla fall ta dig på orden och gå runt kvarteret med en tom resväska, för jag har bokat mig en resa till hösten och vill väldigt gärna komma iväg.
  Ha en fin nyårsafton och ett riktigt Gott Nytt År!
  Kram, Ingrid

  Gilla

 2. Anita
  Dec 31, 2020 @ 16:41:33

  Oj, till och med på nyårsafton får vi lära oss mycket hos dig. Vilket intressant inlägg. Sylvia Vrethammar, i min ungdom så sa många att jag såg ut som henne. Förstod aldrig varför, jag tyckte inte vi var det minsta lika. Vi hade kanske samma frisyr. Zacharias Topelius ‘Sylvias visor’ har jag blivit introducerad av här tror jag, eller också var det en annan blogg med finsk anknytning. Minns att jag tyckte texten var så sorglig när jag förstod att det handlade om en flyttfågel.
  Smäller gör det i alla väderstreck här. Hela tiden. Under tiden jag suttit och skrivit här så har det nog smällt 10 ggr, minst.
  Druvor har jag faktiskt hemma. Underkläderna är dessvärre vita. Och du, hoppa nu inte från någon stol. Det låter farligt för menisken.

  Ha nu en bra nyårsafton! Och så ser vi fram mot ett Gott Nytt 2021! Vi ses nästa år!

  Gilla

  • Märtha
   Dec 31, 2020 @ 18:02:48

   Hej, Anita! Alla lär vi oss något nytt varje dag… Vi har just badat bastu, jag känner mig ren ända in i själen. Efteråt var jag och gick barfota i den snö som finns här på gårdsplanen, oh, så skönt! Och här har vi inte hört en enda smäll, men vi bor ju minst 8 kilometer från Borgå centrum. Har du hört Sylvias visa nr 1? ”Vem är du fria och klara ton…”. Vacker. Jag tänker hoppa – från en låg pall… Javisst, vi ses nästa år!

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Jan 01, 2021 @ 14:33:32

  Så många Sil……. du fick ihop.
  Jag började nog det nya året helt fel, åt fel, hade fel underkläder o s v, men gjort är gjort. En trevlig nyårsafton hade jag i alla fall.
  God fortsättning!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 01, 2021 @ 15:17:37

   Det var riktigt trevligt att ”forska” om Sylvester och nyårsseder! Det finns ju mera, men det här var lämplig mängd. Vi åt linser, jag hoppade från en låg stol – men i morse satte jag vänster fot i golvet först… Nu sitter vi här i slask-gråvädret igen… +1,7, dimmigt…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 67 428 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: