Nummer tretton!

OrdOdlaren

OrdOdlarens utsända är inte att räkna med. Han är fortfarande nästan i trans efter sin starka upplevelse. De tretton rackarna tar inte kontakt med folk spontant. Åtminstone inte i nutid. Han har undanbett sig all uppmärksamhet i media.

20151223_213250_resized_1

Men här sitter rackare nummer tretton, Kertasníkir, Ljustjuven, Ljussnattaren – eller Ljustiggaren, eftersom OrdOdlaren har för sig att sníkja mera handlar om att tigga än om att stjäla. Ett ljus är en traditionell julgåva, och Kertasníkir tassar i hälarna på barn som har fått ett eller flera ljus i julklapp. Men vad som händer sen är lite höljt i dunkel.

Förr gjordes ljusen av djurfett, och Kertasníkir åt ljusen med god aptit. Stearin är knappast bra för matsmältningen (hepp! OO:s biologilärare i gymnasiet sade med skärpa att det heter matspjälkning! Maten spjälks upp för att kroppen skall kunna tillgodogöra sig ämnena däri!) inte ens för varelser av troll-tomte-alv-huldresläkte, så han…

Visa originalinlägg 277 fler ord

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Dec 24, 2020 @ 11:23:03

  Han ser i varje fall glad ut, Ljustjuven. Undrar om hela Norden har julafton som julens stora dag och juldagen som en ”ta-igen-sig-dag”. Någon julottekör blir det väl i varje fall inte för din make? Vi vaknade till en gnistrande vacker morgon med 6 minusgrader. Det blev en extra lång morgonpromenad och vi såg hur det ljusnade mer och mer på himlen. Nu är himlen klarblå och det känns väldigt skönt efter allt gråväder.

  Önskar dig en riktigt God Jul!

  Gilla

  • Märtha
   Dec 24, 2020 @ 11:48:47

   God Jul, Anita! Jag har endast en tradition med mig sen barndomen: Höra julfreden utlysas från Åbo. Först i radio, numera i TV. Sen börjar julen. Vi tar det lugnt. Har sett på TV4 från Sverige, där meteorologen med förtjusning berättade om kontrasten mellan lågtrycket i Finland och kölden som kommer från norr, ”det kan bli en snökanon”, sa hon, med tindrande ögon! Här har vi ”ingetväder” allt fortfarande, just nu +1,6, och dessutom började det komma ner ”mittemellannederbörd” precis nu… Och, jovisst, skönt att det inte blir ”julottekör” i morgon! Ta det lugnt!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 67 429 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: