Tavlor på en utställning. Del 2.

OrdOdlaren ”gör tio tavlor till” från novemberutställningen på Näse gård i Borgå. Gården skall hon läsa på lite mera om (haha för formuleringen), det torde finnas en och annan rolig och intressant historia i väggarna. Men nu: ytterligare tio tavlor på utställning:

”Våren kommer”. Roligt med huvudet där, hade lust att vända det lite, lite mer mot tavlan… Jovisst, det kommer en vår nästa år. En vacker, ren, doftande, luftig vår – oberoende av virus och vaccin. Det vårskirgröna får alltid OO på gott humör, där stod hon vid tavlan och drog i sig. Konstnären är en fd elev, Annette Wilenius-Lampinen.

”Landskap” (Keijo Tukiainen). OO kommer här mycket nära Per-Erik Moraeus ”Koppången”. Och den ”låten” skall vara instrumentell, utan sång. Förlåt, Py Bäckman – men hon läser knappast det här. Inte Moraeus heller. OO:s huvud är ändå fullt av ”Koppången”, även om morgondimman inte är så tydlig. (Kan en dimma vara tydlig?)

”Ladan vid mormors torp” (Riitta Harjukari-Laine). NÄ. Ladan i hembyn med en spontan installation bestående av en gammal rostig obehövlig enhästs slåttermaskin. Patinerade stockar och bräder, högsommar… Klasskamraten N har åstadkommit en liknande målning, doftar minst lika mycket högsommar som den här.

Nu blev det andra bullar. ”Helppoa kuin heinänteko” (Tapio Suvanto). ”Lika lätt som höbärgning” motsvarar kanske ”lätt som en plätt”. Det kliar i OO:s kropp. Det luktar ren svett, det är bråttom, tungt… OO var i ungdomen en baddare på att ösa halvfärdigt hö på störar. Men mannen/pojken på bilden… Fem cent för hans tankar!

”Efter festen” (Kristina Pressler). Ett och annat blir kvar… Nån har slocknat till höger, men städpatrullen har ju skottkärran till hands, ån i närheten. Lätt att väcka honom (?) och få honom nykter igen…

”Vildvinet rodnar” (Virva Zanon). Sen en vidvinsgren genom betraktelseköksfönstret från denna skrivplats. En (?) talgmes brukar ta sig små gungstunder på den och kolla in TV-programmet, tror vi. Och lianen växer mer och mer uppe vid takåsen. Färgen förför.

”Äppelkvist”, samma konstnär som ovan. De här två tavlorna ställde till med en hel del bekymmer för fotografen, ett ljusinsläppande felplacerat fönster. Men de måste bara få komma med. Ögonfägring. Ni får gärna gissa och fråga hur många äppelblomsbilder OO har i sitt fotoarkiv, men svar kan inte ges. Bara för njutningsfullt och hoppingivande.

”Min okända syster” i två utföranden (Seija Lahtela). Vackra, snygga – och väcker systerlängtan i OO. Smart att undvika anletsdragen, alla betraktare kan se sin syster.

”Earth Control” (Marlene Antell). Ger betraktaren många associationer, kanske konstnären vill ha det så? OO gillar runda former, klara ”genomskinliga färger. Kanske bakgrunden ändå är för blå för OO:s smak.

”Tomater” (Tuula Katajamaa). Rolig, något naivistisk. Fanns mellan två fönster i farstun, och OO måste bara låta lite av fönsterutsikten komma med i bilden! OO har odlat tomater i över 40 år och skulle ha en del synpunkter, men en konstnär skall skapa sin bild på sitt sätt. Av det röda huset att döma kunde man tro att konstnären suttit och målat i just denna farstu!

Sitter och funderar på ”tavlor på hemmaväggarna”. Kommer kanske nån gång. Väntar på andra liknande inlägg: tavlor i hemmet, tavlor på jobbet, tavlor på utställning, tavlor i garderoben, tavlor i ett museum… Och bilder i ett album.

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Dec 05, 2020 @ 08:50:02

  Roligt med fortsättning på utställningen.
  Fastnad på den näst sista. Surrealistisk, för mina tankar till Dalí.
  Trevlig helg!

  Gilla

  • Märtha
   Dec 05, 2020 @ 10:21:39

   Tack, Lena! Jo, man fastnar på den, men den skulle jag inte vilja ha på min vägg! Vet inte varför. Den mörkblå bakgrunden är för dominerande, kanske. Däremot kunde jag gott tänka mig ”systertavlorna” på väggen… Nu står vi inför ”vår” helg, självständighetsdagen! Fira lite blåvitt du med!

   Gilla

 2. Thalassa
  Dec 05, 2020 @ 09:00:45

  Godmorgon och tack för fin konstrunda som gav bra början på denna kolsvarta, fortfarande helt snöfria, decemberlördag!
  Ladan blev för mig ”Ladan vid farmors sommarladugård” i Tornedalen. Där flyttades korna från vinterladugården vid bostadshuset till en sommardito, dit vi gick över en blomstrande äng.
  Äppelblomsfoton i mängd finns här också – ett par av de vackraste uppförstorade på canvas och upphängda på sovrumsvägg. Vi hade ett träd med de vackraste blommor jag sett – ovanligt mycket rosa. Kvar är nu – snyft – endast en stam som tjänar som stöd för en imponerande clematis.

  Gilla

  • Märtha
   Dec 05, 2020 @ 10:25:52

   Tack själv! Ladan förde ju också mig till barndomslandskapet, det fanns en och annan i byn. Äppelblom hade vi inte där, men här växer en massa äppelträd, så man kan bara stå och njuta. Dessutom två prydnadsträd med röd-rosa blommor. Här blir det blåvit helg, tänk även du på Finland, 103 år!

   Gilla

 3. Thalassa
  Dec 05, 2020 @ 09:03:08

  Trevlig helg!

  (ramlade bort fr min kommentar)

  Gilla

 4. Anita
  Dec 05, 2020 @ 12:17:00

  Härligt! Nu fick jag gå på konstrunda igen vid datorn. Min favorit är den första. Men så är jag ju älskare av träd och jag gillar det minimalistiska och den skira grönskan. Men vildvinet och äppelkvisten tilltalade mig också mycket. Min okända syster var intressant men inget jag skulle kunna tänka mig att ha. Kul med det riktiga fönstret bredvid tomatodlingen i växthuset där det röda huset går igen.
  Och så log jag glatt när jag läste om Koppången. Den har vi sjungit många gånger i kören. Men vet du, jag tänker på den som två olika sånger, den instrumentala är en och den med text är en. Den instrumentala kan jag lyssna på när som helst (älskar den) medan den med text är en julsång för mig och den älskar jag att sjunga.
  Inget har kommit med posten ännu. Men det tar väl sin tid att skicka från ett land till ett annat.
  Mulet här idag men inget regn. Igår regnade det hela dagen. Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Dec 05, 2020 @ 12:56:17

   J, postgången är som den är… Jag fick en privat försändelse från Stockholm igår, den skickades exakt en vecka tidigare. Jag torde ha postat i onsdags. Roligt att du gillade tavlorna igen! Men – jag har inte lärt mig att tycka om julsången Koppången ännu, eftersom jag står vid ett kärr i morgondiset när jag hör den! Kärleken till träd har du och jag gemensam, jag har skrivit ett halvkåseri om granar som publiceras i vår finlandssvenska trädgårdstidning i nästa vecka, och nu önskar jag att alla som planterar granar skulle sätta namnskylt! Det finns så många intressanta granar… Plus förstås vid andra träd… Fira Finland i morgon! Ha det gott!

   Gillad av 1 person

 5. Paula Merio
  Dec 11, 2020 @ 01:54:49

  Av alla fina tavlor blir nummer ett min favorit! Helt underbar!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: