Tavlor på en utställning

Modest Musorgskij (1839-81) ordnade tillsammans med sina vänner en konstutställning med den nyligen bortgångne vännens Viktor Hartmanns verk 1874. Dessutom skrev han pianosviten ”Tavlor på en utställning”, tio tavlor. ”Gå nu och se på Zelda”, sa amatörkonstnären i november 2020. Sagt och gjort, och idén var född! Borgå bildkonstamatörer höll sin första utställning 1980. Har sett en, förutom den senaste. Skäms. Lite.

OrdOdlaren kan inte skriva musik. Hon gör sina egna associationer, och de går både hit och dit. Har 30 sneda bilder på lager, efter besöket i lördags.

”Nattens drottning blommar”. OO har aldrig upplevt en sådan ennattsblomning. Förstås associerar hon i stället till Trollflöjten och koloraturarian där den kallsinniga drottningen uppmanar till hämnd med sin knivskarpa röst. Och det är vackert, det också!

Mera natt. ”Nattugglor”. Det är precis vad OO och BJR är. Varför rinner energi och idéer till efter midnatt? I ett huj är klockan två och OO sitter och söker upplysningar till något skriveri…

Mera djur. ”Ellis bergspredikan”. Mamma förklarar havet för de halvvuxna barnen, har svårt att göra sig hörd när vågorna brusar. OO befinner sig i sina tankar, utan hundar, vid Atlanten i västra Sydafrika och hör knappt sina egna tankar…

De här två är tysta. ”Första träffen”. Antingen blir det fräsande och användande av klor och tänder – eller så kurrkurr. Svansföringen är svårtolkad, men även om den ena är positiv så kan hårtussarna yra om en stund. OO är full av minnen av katterna i hennes liv…

”I trädgården”. Men OO tänker på en film hon sett, där en agent lärde upp en efterträdare och påpekade: Det finns speglar överallt. Stolpar, skyltar, bilar, skyltfönster… Och tavlor med glas. Ser ni fotografen? Ben, handväska, jacka… Så blev bilden som skall föreställa Marits vackra tavla.

”Zelda, the corgie”, vars matte och avbildare gav OO den avgörande sparken så att hon fick ändan ur vagnen och tog sig till utställningen. Men, Janica, OO har avbildat sig själv också, tavlan fanns i ett fönster! Effektiv, med både telefon och kamera. Coronaorsak. Lista på ”vem och vad” fanns endast fastlimmad på väggen, och i stället för att springa av och an och trängas med andra besökare fotade OO listan med telefonen och hade upplysningarna till hands i handen. Kände sig coronasmart och fotofiffig! Janicas gebit är minsann hundar, på flera sätt!

”Jag, student”. F.d. studiehandledaren OO tänker direkt på alla splittrade ungdomar som vill och inte vill det ena och det andra och det mesta men inte får ihop det. Nej, gå inte sönder, ge bitarna tid att falla på plats. Inte alltid så lätt, men…

”Orange”. Det knastrar och brakar i OO:s öron, gnistorna yr, rök- och eldlukten sticker i näsan. Har sett spår av skogsbrand på många ställen. Tack och lov ingen i full fart.

Från fara och hot till lugn och snöknarr. ”Vinterkväll”. OO minns tiderna när hon hölls på skidorna, hade bättre kondition och kunde susa (nåja…) fram i uppskidade spår. Maskinuppkörda, isiga spår och nutida skidor är inte något som OO föredrar.

”Mielenmaisema”. Ett inre landskap. Kommer nära en av Musorgskijs ”tavlor”, Huset på kycklingben, där den slaviska onda häxan Baba-Jaga bor. I OO:s tankar finns den häxans ”kusin”, tjeckiska Jezibaba, som bl.a. förekommer i Dvoraks opera Rusalka. Hon kokar där sin trolldryck som hjälper sjöjungfrun Rusalka att bli människa, men… Hur som helst, en härlig figur i operan. Lämpligt hus för henne.

OO gör kanske en dubbel. Många tavlor på utställningen. En god idé att skingra novembermörkret med att gå på utställning och associera fritt! Sista novemberinlägget, utlottning på tisdag bland alla som kommenterat!

December ger andra små lustigheter… Vi ses!

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Nov 30, 2020 @ 08:36:51

  Jag saknar konstnärernas namn? Amatörutställning betyder väl inte anonymutställning?

  Gilla

  • Märtha
   Nov 30, 2020 @ 10:16:49

   Jag funderade en hel del, kom till att namnen inte betyder så mycket, eftersom de flesta av mina läsare oftast finns utanför de här trakterna. Nämnde endast de två (förnamn) som jag själv känner. Ha en bra dag!

   Gilla

 2. Thalassa
  Nov 30, 2020 @ 10:02:47

  Härligt att i coronaisolering få besöka konstutställning från soffhörnan. Dessutom med trevlig, humoristisk guidning. Tack för bra början på grådisig morgon!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 30, 2020 @ 10:19:46

   Tack! Jag besökte dessutom utställningen när där var rätt lite folk, åtminstone enligt dagens utställningsvärd. Vi var cirka 10 personer som rörde oss där då. På en amatörutställning är dessutom variationen stor, man blir inte trött på stilen, så att säga. Ha en bra dag!

   Gilla

 3. Anita
  Nov 30, 2020 @ 16:09:02

  Trevligt att få gå på konstutställning denna grå sista novemberdag 2020. Tack för det. Naturligtvis tittade jag lite extra på hundtavlorna och kattavlan. Hundarna vid havet tyckte jag var riktigt fin. Och den på skogsbranden … jag tyckte också jag hörde knaster och brak och såg gnistor. Ja jag kunde till och med förnimma lukten av rök och eld.
  Idag har det inte ens blivit ljust. En riktigt grå dag. Idag har Anders namnsdag. Det sägs att ”när Anders braskar så slaskar jul” … eller ”när Anders slaskar då braskar jul”. Det har legat kring nollan så jag vet inte vad Anders egentligen har gjort. Men det är ju ingen ordning på vädret ändå. Det blir som det blir.

  Ha en trevlig avslutning på sista november!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 30, 2020 @ 16:25:33

   Jag skickade en namnsdagshälsning till en Anders och frågade vad han anser om julvädret, fick endast en skratt-smiley som svar… Kattavlan var lite naivistisk, men alla som har haft katt förstår det som antyddes: vad händer när två främmande katter träffar varandra? Det finns fler tavlor att bjuda på, men det skall komma något annat emellan. Jag tycker att jag bara hann hämta in dagens post och lite ved, så började mörkret igen. Trots att vi har lite pudersnö på marken idag. Just nu +0,9. Har lust till mycket roligt idag, men läxan i italienska måste göras först, vi har lektioner via datorn i morgon. Vi skall hitta på något tokigt i våra utseenden, sista gången före jul… Måste alltså söka min tomteluva. Satte den på ett säkert ställe för ett knappt år sedan, men var det stället är, det är en annan fråga… Trevlig kväll!

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Dec 02, 2020 @ 11:56:35

  Tack för konstvandringen. En härlig blandning.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Dec 02, 2020 @ 12:23:53

   Jo, det är det som är det sköna med amatörkonstutställningar. Många konstnärer, många stilar, många motiv… Man tröttnar inte på stilen! Det kommer mera… Ha det gott!

   Gilla

 5. Karin Eklund
  Dec 04, 2020 @ 08:36:36

  En fin konstrunda! Tack igen för trevligt inlägg! Ser att du har valt att inte skriva konstnärernas namn. Tycker om flera av tavlorna, märkligt nog den med skogsbrand riktigt bra.

  Gilla

  • Märtha
   Dec 04, 2020 @ 11:00:18

   Lämnade bort konstnärernas namn eftersom inte ens jag vet vem de flesta av dessa östnylänningar är! De två jag kände i den här ”konstrundan” nämnde jag med förnamn. Jag förvånade mig också över att ”skogsbranden” inte alls kändes skrämmande! Nu tror jag att jag skall ta itu med tio tavlor till…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 84 216 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: