Datum och dagar i november…

OrdOdlaren har uppenbara svårigheter med att få datum och veckodagar att stämma överens. Ända tills skrivande stund trodde hon att det är 23 november idag tisdag. Tur att hon inte levde i såna illusioner under jobbtiden – 23 november är sista anmälningsdagen till vårens studentskrivningar. Men också internationella hattdagen. Även om ingen vet varför.

Ännu roligare blir det när en engelsk webbsida berättar om National Hat Day, 15 januari. Men ingen vet varför…

OO halvlyssnade på radio, där en reporter aviserade ett samtal med två kvinnor som doktorerat efter avslutad arbetskarriär, samtidigt som han nämnde ”tortyrredskap”. Va? Vad har de doktorerat på?

Det här sätts på doktorandens huvud i god tid före disputationen, för att få exakt passform på doktorshatten. Så enkelt var det. Heter conformateur, patenterad på 1850-talet. Doktorshatten skall bäras så att man kan ha ett till brädden fyllt glas med vatten ovanpå. Rakt, alltså. Och alla huvudformer är olika. Då måste ju OO kolla doktorshattbilder – hoppsan!

Svarta, jo, men olika brätten. I Finland platt, i Sverige ”regnvattensamlande”, OO:s egenpåhittade term. Det här blev lite lustig layout, men…

En teknologiedoktor, även i Finland, har en hatt som den till höger. Kullen är 13 centimeter hög.

En hatt, speciellt en doktorssådan, symboliserar frihet och makt, med anor sen 1500-talet. Framtill finns ett guldspänne med fakultetens symboler. OO gillar den här ”stegen”. När man har disputerat för doktorsgrad i musik i Finland har man en sån här glad hatt. Medicine doktorer har djupmörk mossgrön hatt. Roligt med olika färger här i landet, det hade OO ingen aaaning om för en vecka sedan…

Den som doktorerar har också en värja vid disputationen. I Finland är den designad av Axel Gallen Kallela. Förklaringen är att en doktor försvarar sanningen, det rätta och det goda. Man får låna en sådan för högtidligheten, om man inte vill lägga ut några hundra euro på den. Tror inte att någon lånar hatt, men…

Den här kvinnans hatt sitter också bra, utan snören, klämmor eller kardborrband eller andra konstigheter. Håret är slätkammat, flätan på ryggen. Hon demonstrerade. La Paz, Bolivia, hösten 2014. Knappast används konformatör där…

Traditionellt hattmode hos en grupp troligtvis inhemska turister i det stora templet i Cusco, Peru. Hålls på plats av ett stadigt band, men torde inte rekommenderas i regn och snö…

Traditionell hatt i Finland, hör till många folkdräkter – för karlfolk. Bilden är 46 år gammal, hatten är ”lånad”. Folkdanslaget Otakts (vid Åbo Akademis studentkår) ettårsdag.

En hatt är en modegrej, hör till vissa ceremonier, ger skydd för sol och regn, visar social status och rang (militär). Hatt på huvudet vid ett vanligt butiksbesök? Hm. OO använder sommarhatt, också i butiken ibland. Se till exempel på trädkramarbilderna från i somras.

Den här lilla prydnadshatten bar OO på sin egen lilla tebjudning för fem år sedan. Nuförtiden ”pryder” den en lampskärm. Runda Rabattkryparen går omkring i en keps – men vilken lippis som helst passar inte på den här skulten. Den nuvarande slyarbetaren knyter en duk på huvudet, som en traditionell skurgumma. Värmer bra.

Hatt under vinterhalvåret? Tveksamt. Skulle gärna ha. Den här hatten har väntat på hyllan alltför länge, skaffades för ett bestämt ändamål. Funderade på att äntligen låta den debutera på nån konsert i en kyrka, men sådana får man allt vänta på just nu. Den är skön att bära, den nuvarande kortklippta frisyren klarar den, men… Tröskeln är något för hög. Ännu.

Foto via lindrigt ren badrumsspegel.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Nov 24, 2020 @ 15:12:14

  Hatt har jag inte haft sedan jag var barn. Jo, förresten! När svärfar dog 1966 hade jag svart hatt med sorgflor i flera veckor efter dödsfallet. Efter begravningen togs floret bort, men hatten hängde med ett bra tag innan den lades undan för gott.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Nov 24, 2020 @ 15:32:57

   Tycker hatt är en snygg huvudbonad, men man får konstiga blickar, det märkte jag med sommarhatten i somras. Tycker dessutom att den fungerar bättre än en stickad luva – eller ”pipo”, som det sägs här i Finland…

   Gillad av 1 person

 2. Anita
  Nov 24, 2020 @ 22:08:10

  Här kommer ett erkännande. Jag har aldrig ägt en hatt. Jo förresten, solhattar förstås, men det räknas väl kanske inte … fast ändå, en var riktigt tjusig. Ljusrosa med svart band. Om jag inte var så feg skulle jag ta en bild på mig i den hatten … i badrummet. Tycker din hatt är snygg. Och den som nu är lampskärm skulle ju vara som klippt och skuren för drottning Elisabeth. Men hattar … jag har alltid tyckt det är snyggt men inte på mig. Men min mamma hade hatt. Och jag har ett par foton med henne när hon var ung där hon har hatt och jag tycker hon är väldigt tjusig.
  Nu närmar det sig sängdags här. Har en bok som ska läsas klar. Ha det så bra!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 24, 2020 @ 22:45:52

   Inte har jag ägt andra hattar än ”blomman” och den gröna heller, även om jag alltid har tyckt att det har varit roligt att prova hattar. Tycker också därför att det är roligt att se på bilder av kungligheter och deras huvudbonader. Min mamma hade några hattar, men hennes huvudform var inte gjord för att bära hatt – däremot passade de bra på mig när jag var ung, och det gillade hon inte riktigt. Och inte ville jag ju bära hatt offentligt då, inte… Om det blir tillåtet att gå på nån konsert i vinter, då skall jag tamme sjusingen… Ha det gott!

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Nov 25, 2020 @ 09:24:28

  Jag älskar hattar !
  Typiskt att UK har en annan dag för firandet. Vi gör det mesta annorlunda här 😉

  Gilla

 4. Lena i Wales
  Nov 25, 2020 @ 09:28:43

  Hoppsan tryckte på fel knapp, hade inte avslutat kommentaren.
  När jag tänker på hattar, tänker jag närmast på damhattar, som finns i så många variationer och färger. Så kul att du tog upp herrhattar också. Gillar den blå bäst.
  Den där grejen såg verkligen ut som ett tortyrredskap.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 25, 2020 @ 10:13:22

   Det var dessutom en fd studiekamrat som doktorerat – och vi studerade ju psykologi, så det där med tortyrredskap lät intressant. En annan studiekamrat har disputerat på kvinnor som begår våldshandlingar, så…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: