Målsättning i en kappsäck

Planera, ställ upp mål, fyll kalendern – och vill en vän träffa dig så kan du hitta en lucka på fredag eftermiddag om två månader, mellan barnbarn ett och barnbarn två… Och nu suckar folk över att kalendern är tom. Men den är ju fylld med tillfälliga stunder! Kom att tänka på den glada dalmasen, som sålde sina egentillverkade knivar. OO uttryckte sin beundran, varpå han sa: ”Serdu, jag har kommit till den åldern att jag har framtiden bakom mig och fritiden framför mig, så jag gör bara det som faller mig in varje dag!”

Inte hans kniv, men en av OO:s käraste när fisk skall angripas. Har hängt med i minst 40 år. Finsk produktion. Bäst som det var drabbades pennfäktaren av en utmaning: Hur många knivar (förutom bordsknivar) finns det i det här hushållet, i köket? Av hur många nationaliteter? ”Uteknivar” räknas ej. Där fick ni alla en novemberutmaning! OO ger sitt svar i ett kommande inlägg. Först skriva, sen räkna… (alla ni som ser Sveriges TV känner kanske igen reklamen: först schamp…)

Halkade iväg bort från ämnet? Jo, men allt det där med planer, mål, målsättning, drömmar är tråkigt. I slutet av OO:s arbetskarriär dök ett nytt ord upp i psykologin: elämänhallinta. Även finska kolleger rasade mot ordet: att vara sitt livs härskare, styra sitt liv. OO pratade för ”livskonst” i stället, konsten att hantera livet, och struntade i vad diverse viktigpettrar ansåg.

En av de slöaste illustrationerna. En mahoniabärsfärgad hand på en åländsk sten. Fundera ut associationerna själv…

I studiehandledningen skulle man göra en livsplan med eleverna. Gör lagom, när det egna livet styrdes och styrs av tillfälligheter. OO skulle bo i östra Nyland i två år. Nu är hon inne på sitt fyrtiofemte (va tycks: neljättäkymmenettäviidennettä; i partitiv, på finska…). För tolv år sedan var inte planen att krypa i en hektarstor trädgård, det fanns inga planer alls! Som barn drabbades hon av drömmen att se Gamla Valamo i Ladoga. Uppfylldes av en tillfällighet cirka 30 år senare, liksom drömmen om Taj Mahal ytterligare tio år efteråt. Ingick ingalunda i någon livsplan, handlade endast om att se ett tillfälle, fånga det i flykten – och ha möjlighet därtill, förstås.

Därför fångade OO en helsikes tung kappsäck i veckan som gick:

Bilden på Facebook pockade på åtgärd, OO agerade och kom snart hem med hela härligheten. Böckerna är senast sedda och lästa på 1970-talet. OO kände sig som ett snällt barn med en godispåse, sorterade och satte i högar, sen i honungsburkslådor:

För en dryg månad sedan lånade OO en biblioteksbok skriven av Agatha Christie (miss Marple), läste och gillade. Av en händelse kom en filmatisering av boken i TV något senare. Sjutton också! Många intressanta helheter och detaljer fanns inte med, förstås. Även om miss Marples gestalt kompenserar för det mesta var det ändå roligare att läsa. Filmerna har ju gjort att OO har tydliga bilder av Hercule Poirot, kapten Hastings och söta tanten Marple och andra figurer i huvudet.

Därför fångades kappsäcken, och den befanns innehålla 29 Agatha Christie, främst Poirot. Därutöver cirka 50 andra, främst lätta deckare. Nu fick november (och december, januari…) en ny målsättning: läs och njut och gräv ner dig i bokens miljö, och de blekgrå novemberdagarna flyter snabbt förbi.

Soffan, läslampan, kuddarna, pläden, temuggen är redo. Läsaren bakom kameran tillsvidare. Men läsningen är påbörjad och vad bättre är: böckerna går sen vidare till följande läsare. Tack, alla inblandade, ingen nämnd, ingen glömd!

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Morayah
  Nov 17, 2020 @ 03:55:16

  Underbara fynd att resa med in i dom välkända (för mej också) damerna o herrarnas hjärnutflykter …. har en förkärlek för dom engelska, highlander, och outlander … från 1700-till nutid … something about the hats and the fashion and the ginger hair dos lol

  Gilla

  • Märtha
   Nov 17, 2020 @ 10:31:26

   Ja, det är verkligen intressant med de miljöer som Agatha Christie skapat, dessutom väl återskapade på film som stöd för de egna bilderna i huvudet! Tyvärr finns det annat som måste göras också…

   Gilla

 2. Ann-Lis Udd
  Nov 17, 2020 @ 08:00:51

  Läsa är verkligen ”rätt” nu i mörka och blåsiga november! Läsbart finns i bokhyllan hur mycket som helst men just nu har jag Johanna Holmströms nyaste bok om Märta Tikkanen på gång! Mycket läsvärd!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 17, 2020 @ 10:34:57

   Tack för det, Ann-Lis! Jag har alltid varit dålig med nyutkomna böcker, även om jag gillar att läsa dokumentärt. Den första boken om Poirot som ingår i samlingen skrev AC 1924 – men det svenska språket är moderniserat. Nu har jag annat att läsa – läxan i italienska…

   Gilla

 3. Ingrid
  Nov 17, 2020 @ 10:53:35

  Jag kommer nog sist i en eventuell knivtävling, för jag har inte många alls och slöa och eländiga är de också. Ditt ex ser ut som ett perfekt mordvapen tycker jag. Otäck spetsig och vass!
  Agatha Christie har jag läst mycket av och faktiskt en hel del på italienska. Av någon konstig anledning var hennes böcker nästan de enda jag lyckades ta mig igenom på det språket.
  Ha en skön tisdag1
  /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Nov 17, 2020 @ 13:56:23

   Någon knivtävling blir det inte, jag vet bara inte varför det finns så många knivar här… Och nu har rätt, fiskfileringskniven är ett perfekt mordvapen, passar ju bra ihop med min läsning nuförtiden. Men den är oumbärlig för tunna fiskskivor – och används endast till sådana. Jag har vuxit ihop med den! Böcker på italienska – nej, sådant är jag inte på hugget för. Jag läser så snabbt och är så nyfiken så jag skulle bli galen på att vara tvungen att fundera, då och då söka i ordbok… Ha det gott! Hälsningar från grått, fuktigt och +4,4!

   Gillad av 1 person

 4. Nancy Lökfors
  Nov 17, 2020 @ 15:44:20

  Borde kanske gå ner i källaren och plocka upp kassen med i stort sett alla Agatha Christies deckare. På engelska förstås. Den första jag läste på engelska var Murder in Retrospect och mycket svår att förstå. De andra var lättare, innehöll inte en massa arkeologiska termer.
  När du nu läser dem på svenska, berätta för mig hur översättaren gjorde, när någon, minns inte vem, i alla fall inte flintisen Poirat, kom på lösningen. Dates and dates. Med två betydelser på engelska. Ska inte avslöja mer här.

  Gilla

  • Märtha
   Nov 17, 2020 @ 16:18:18

   Som jag skrev här tidigare, jag läser så snabbt att jag helst vill läsa på mitt modersmål, för att inte fastna på ord jag inte förstår. I den här samlingen finns ingalunda alla AC:s böcker, jag undrar om det är morden i Mesopotamien som du tänker på. Hennes andra man var visst arkeolog, och hon var med på hans utgrävningar. Få se om jag kommer på det… Ha det gott!

   Gilla

 5. Paula Merio
  Nov 17, 2020 @ 23:58:03

  Hur många puukko har OO? Nej, inte bara puukko, men kniven på bild var verkligen vacker, själv har jag aldrig lärt mig att filea fisk, kanske beror det på att jag aldrig fiskat? Antal knivar, tja, själv har jag kanske 8 stycken, alltså modell större.
  Deckare, inte min genre, gillar eländeseländeromaner från långtuppinorrglesbygd, och historiska romaner. Men din bokhörna såg jättemysig ut!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 18, 2020 @ 00:14:43

   Här inne finns inte en enda puukko! Men ute finns några moraknivar och kanske någon kauhavakniv och lite ”fuskknivar” i samma stil… Inte kan jag filea fisk heller, men t.ex. gravad sik och gravad lax skall skäras i tunna skivor, fungerar bra med denna Marttiini-kniv. Jag har blivit hopplös på deckare, sådär lite lagom spännande och kluriga. Har du läst Marianne Cedervall? Hennes böcker som alla har titel som börjar på S är både roliga och – ja – nästan spännande! I morgon kväll kryper jag upp i soffhörnan! Ha det gott!

   Gilla

 6. Lena i Wales
  Nov 18, 2020 @ 10:27:19

  Så bra uttryckt av ”knivmannen”.
  Livskonst är nog bland de svåraste konsterna, men så viktig.
  En bok och en kopp te, det är livet det. Eller en bra pod i örat och en kopp te, det är inte dumt det heller.
  Njut av livet!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 18, 2020 @ 10:36:22

   Jo, det uttrycket har jag bevarat i minnet i nästan 30 år! Hade också många diskussioner om ordet livskonst, tror till och med att jag fick in det i en lärobok i psykologi, kommer inte ihåg hur det blev till slut.###Här har blåst och regnat ordentligt i natt, och nu skiner solen, +9 grader! På fredag utlovas kallare väder. Få se… Och ja, ja njuter av livet varje dag, oberoende av vad som skall utföras! Chilisåskokning idag…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 71 214 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: