Novembermatematik på olika sätt

Dags för hjärngymnastik! Räkna. Nej, nej, sluta inte läsa nu! Kan du räkna till tio på japanska? Det är verkligen lätt som en plätt – om man engagerar sina sinnen och sin kropp.

OrdOdlaren fick en gång träffa en ung finsk flicka som vuxit upp i Japan och bad henne räkna till tio. Genast när hon slutat upprepade OO räknandet på japanska. Flickan såg ”något” förvånad ut. ”Så är det när man är specialist i inlärningspsykologi och i pedagogik, så…”. Ichi – ni – san – shi – go – roku – scichi – hachi – kyu (ku) – ju (det borde vara ett uppochnervänt v på bokstaven u, men…). Lugn, lugn, hon fick veta sanningen. Tillägnad roliga Ingemar Svantesson, som berättade följande på en kurs en gång:

Jag, en karl, berättar: Jag (Ich, ichi – lägg handen på bröstet) är blyg, går oftast och tittar på mina knän (gör det – knee, ni). En dag sken solen (titta upp, ansiktet mot solen – sun, san) jag tittade upp, och då såg jag Henne (le, glittra – she, shi). Hon gick (gå på stället – go, go) längs vägen, skulle tydligen på dans (ta små danssteg – rock, roku). Det blev för mycket för mig, jag kunde inte hjälpa det (lägg dina händer på din bak, knäa litet – shichi, det förstår du…). Hon stannade, tittade, jag försökte dölja ljudet med ett annat (nys, med handen i ”nysställning” – hachi), hon såg ännu mer konstig ut. Jag såg några kreatur på en äng, pekade (gör det – ko, ku). Hon tittade dit jag pekade, nickade (gör det – jo, ju), hon kunde ju bara se att där var en ko. Ch uttalas som tj.

De kära japanska redskapen, alltid med i trädgården, som av arbetsspåren synes

Såå – nu kan du! Dags att kolla sig själv, med story, kroppsrörelser och ljud!

Italien, italienska. Vi fortsätter från tio till tjugo på det språket. Italienskan vänder lite upp och ner på de äldre tonåringarna, så måste OO tänka för att mala in räkneorden: dieci – undici – dodici – tredici – quattordici – quindici – sedici – diciasette (17) – diciotto – diciannove – venti (skönt att vara i mål med 20!) Roligt, men kräver lite krokar, minnesregler och tokigheter. 6, 7 och 8 är sei (obehagligt nära sju, men…), sette (ligger närmare 8) och otto (nästan som åtta). Hängde ni med?

En ”lånad” bild som skall föra tankarna till – Danmark. OO har besökt landet flera gånger under 1970- och 80-talet, och presterat dåliga bilder, få bilder – och diabilder. Och under en tid behärskade hon de högre tiotalen också! Hon visste direkt vad dansken menade när han/hon rullade fram tre og halvtreds. Nu får hon tänka till: ”Upp till hälften av det tredje när grundenheten är 20, både fingrar och tår…”, det blir 50. Halvfjerds är följaktligen 70, halvfems 90. Nä, automatiken i hjärnan fungerar inte så bra. Behövs kanske inte heller mera.

På väg in till en lummig trädgård på alvaret på Ösel, Estland

OO träffade en gång en kvinna från Norge på Island. Hon hälsade ”tere, tere” på kvinnan från Finland som svarade ”terve!” Född i Estland, och hon frågade: ”Vet du vad det är för skillnad mellan ester och finnar?” OO hade kunnat skrivas ”??” då. ”Jo”, sade hon, ”vi ester har alltid så mycket att berätta att vi hugger av orden, medan finnar har mindre att berätta, tänker, och drar ut på orden!” Den svensktalande finländskan blev först nästan sur, men sen… Vi tar räkneorden 15 – 18 som exempel. Estniska: viisteist, kuusteist, seitseteist, kaheksateist – – och på finska: viisitoista, kuusitoista, seitsemäntoista, kahdeksantoista – det ligger något i det!

Kommer osökt att tänka på killen som ombads att räkna upp de tio buden, i valfri ordning. Svaret: 7, 10, 2, 5, 1, 6, 4, 8, 3, 9. Smart och rätt!

Som tidigare: En kommentar här eller på Facebook ger en lott i den kommande utlottningen av en roskalender mot slutet av månaden. Det kommer åtminstone två inlägg till i ”serien”…

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Nov 12, 2020 @ 18:06:19

  Åh kära nån Märtha! Jag gav upp efter tre … på alla språk. Men jösses vilket trivsamt inlägg. Och killen som räknade upp de tio buden i valfri ordning … så bra och så smart. En lott till roskalendern säger jag inte nej till. Och på tal om rosor. Nu har jag bara en enda ros som är utslagen i trädgården. En tapper ‘Stanwell Perpetual’. Men jag anar att ‘New Dawn’ kan producera en och annan blomma fortfarande.

  Gråväder här idag men fortfarande milt och vindstilla. Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 12, 2020 @ 19:21:30

   ‘Stanwell Perpetual’ ingår i kalendern… En hel del av mina elever har minsann fått lära sig att räkna till tio på japanska… Och vad glad jag blev över att du tycker inlägget var trivsamt! Blev först lite besviken då statistiken visade att få hade läst, men nu har antalet visningar ökat. Här har idag varit riktigt skönt uteväder. Skulle först bara göra lite därute, sen blev det mer… mer… och nästan tre timmar! Hoppas på lika behagligt väder i morgon… Jag ger mig inte för all världens ”elände-elände”-prat!

   Gilla

 2. Paula Merio
  Nov 13, 2020 @ 23:19:48

  Haha, den hjärngymnastiken, den japanska, den hoppar jag över! Gillar språk, absolut, älskar korsord, gillar dialekter fast jag är usel på att förstå dem. Begriper inte när folk pratar skånska eller danska. Estländska går faktiskt lättare…
  Finska räkneord är en styggelse, än värre när de ska böjas och uttalas högt…
  Läser högläsning på engelska och finska, ibland svenska, för mina djur, de kommer alla för att lyssna, tro´t eller ej! Trevlig helg från finnkäringen i pörtet

  Gilla

  • Märtha
   Nov 14, 2020 @ 09:23:55

   Att räkna till tio på japanska är faktiskt riktigt lätt, med story, rörelser och med lite, lite hjälp av andra språk. Det är bara att ”våga” göra rörelserna. Fick höra att flera elever som blivit utsatta för ”japanskan” undervisade sin familj sen… De finska räkneorden, speciellt ordningstalen kan ju bli rena rama tungvrickningen, dessutom med olika kasusformer… Intressant är det ändå att komma underfund med hur olika språk tagit sig an räkningen… Jag fortsätter galenskapa…

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Nov 14, 2020 @ 12:36:04

  Vilken trevlig språklektion.
  Älskar språk.
  Så viktigt hur man tänker för att lära ett språk, vad man hänger upp ord på. Vissa metoder passar en person och vissa en annan person.
  Jag har faktiskt räkna på finska, lärde det mig när jag var liten och hade en finsk lekkamrat och kommer fortfarande ihåg det.
  Bra ramsa på japanska.
  Italienska förstår jag någorlunda genom att jag pratar franska och spanska.
  I danska räknar man i tjog. Treds = tre tjog, 60. Halvtreds = tre tjog minus ett halv tjog, 50. o s v. Så tänker jag. Sedan gör man som i tyskan, entalet först och sedan tiotalet. Som kommen från Göteborgstrakten har jag ju alltid haft närkontakt med Danmark.
  Trevlig helg!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 14, 2020 @ 12:54:22

   Tack för det, Lena! Ju äldre man blir, desto mer måste man hitta associationer. Du lärde dig tydligen räkna på finska när du ännu hade starkt mekaniskt minne – det brukar avta i 12 års-åldern. Bra att du kan! Skulle vara roligt att veta hur man räknar på kymriska, från ett till tio – orden ”rätt” skrivna och dessutom hur de uttalas… Hälsningar från mulet, +4,7 och skidskytte från Idre i TV (Sveriges TV).

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: