Björken och stenen

OrdOdlaren säsongavslutar nu sin serie om större eller mindre planterade områden i Borgå. Det här ämnet har så starkt propsat på att knackas ner, så trots att det är november måste denna björk och denna sten få komma med. Varför denna rubrik? Tja, Topelius kom i tankarna när OO blev medveten om den här platsen för en knapp månad sedan…

Björken nämndes i inlägget om Albert Edelfelt, som den som skymde gamla rådhusets/muséets torn. Björken är vald med avsikt, symboliskt perfekt. Höga poäng till stadens parkavdelning! Och på en guidad promenad i mitten av oktober pekades på en sten där under. En minnessten.

Prästen, notarien, folklivsforskaren, m.m. Adolf Alarik Neovius (1858-1913) hamnade efter sin examen som pastorsadjunkt i Sakkola på Karelska näset 1885. Men, ja… han var verkligen mera intresserad av folkliv och folkdiktning än av sitt prästerliga kall. Han hade tur. Där, på det lilla torpet Larila, bodde Paraskovia, en cirka 50-årig kvinna, stor, stark och senig – och hon försökte klara av sin utkomst med att ta hand om föräldralösa barn, dra skutor på älven och bära ved. Troligtvis på olika sätt sjungande. Hennes man var 18 år äldre, sjuk och svag, avled 1888. OO inbillar sig att hon sjöng gråtkväden när den unga prästen kom på besök – och han återkom. Paraskovia sjöng och berättade på Kalevalamått (8 stavelser), serverade ordstäv, gåtor. OO ser hur Neovius skriver så pennan glöder, sitter i ett lyckorus, är imponerad, har svårt att hänga med…

Neovius gav ut sin första skrift med upptecknade sånger cirka 1890 och inledde sin anställning i Borgå vid samma tider som en berömd man. Han fungerade som biskop Alopaeus privatsekreterare, ”med rätt att bedriva historisk forskning”, verkar det som. Han samlade, ordnade och hade sig. Och han bjöd in denna märkliga kvinna från Karelska näset som gått till historien som Larin Paraske till Borgå, hon bodde hos honom 1891 – 94. OO har inte förrän nu begripit sig på hennes namn!

Albert Edelfelt målade porträtt av henne på ort och ställe, förstås. Den här tavlan återges i sin helhet – men Larin Paraske spelade inte kantele. Men händerna, blicken, tåren… Inte heller har hon sina vanliga kläder. Neovius hade köpt dem, med den traditionella karelska huvudbonaden, sorokka.

Edelfelts andra tavla är större än så här, och det lodräta strecket är bokens mitt… OO är helt tagen av blicken!

Likaså var Natalia Linsén framme med sin kamera. Nio år tidigare hade hon plåtat den 20 år gamla studenten Jean Sibelius (det var smalt byxmode då också…)

Sibelius besökte också runosångerskan, han höll på med sitt första storverk, Kullervo-symfonin. Han lade säkert melodier och betoningar på minnet.

Larin Paraske åkte tillbaka till sitt hem, men trots ett litet understöd från Storfurstendömet lyckades hon inte behålla sitt torp, hon avled i armod 1904.

Neovius fortsatte sin historiker-prästkarriär. Han var en av grundarna av Borgå museiförening, han kämpade för – och lyckades – få det gamla förfallna rådhuset som museum, han arbetade emot den nya stadsplanen som hotade utplåna de gamla stadsdelarna – och så flyttade han till Lojo.

Björken, här med den eminenta guiden Birgitta i mitten, är en tårbjörk, här har alltså stadens parkavdelning verkligen tänkt till, en tårbjörk vid minnesstenen över den mest kända gråtkvädesångaren i Finland. Ett verkligt minnesfenomen: 32 000 versrader, 3000 ordstäv och gåtor, 25 gråtkväden och några tiotal folksånger på nyare versmått serverade hon upptecknaren Neovius. Allt hade hon i sitt huvud, de första lär hon ha lärt sig som fyraåring…

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin Eklund
  Nov 05, 2020 @ 07:05:31

  Tack för detta morgonkväde som det blev för min del, dock inte särskilt gråtmilt utan mera uppiggande att få läsa. Vilka målningar denne Edelfelt gjorde. Wow. Och björken och stenen känner jag till förstås från tidigare. Tack Märtha för ett fint inlägg här av dig igen! God fortsättning på dagen och veckan!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 05, 2020 @ 09:51:41

   Tack, Karin! Jag hade lite svårt att få ihop det här, vet inte riktigt vad jag hade för intentioner. Det blir en guidad vandring idag igen, då kan jag upplysa vandrargruppen om att det verkligen är en tårbjörk som växer där – har kollat med parkavdelningen. ”Alla” känner till Larin Paraske, men få vet mer om henne…

   Gilla

 2. Anita
  Nov 06, 2020 @ 14:41:50

  Så intressant läsning. Och vilka porträtt! Speciellt den ur boken. Håller med om blicken, Och när jag ser fotot så inser jag att Edelfelts porträtt verkligen är porträttlika .. om man säger så. Och tänk så fyndigt med just en tårbjörk.

  Sol här idag och riktigt varmt. Hoppas solen skiner hos dig också!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 06, 2020 @ 15:15:43

   Tack! Jag har alltid beundrat Edelfelts målningar, även om jag ingalunda som liten förstod vad jag fascinerades av. Parkavdelningen i Borgå verkar vara stólt över min iakttagelse, och guiden Birgitta har meddelat alla guider i Borgå om att det är en tårbjörk. Någon ”nytta” gör man… Här går det mot kväll nu, fint väder har det varit. Och jag sitter inne med översättningar… Ha det gott!

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Nov 07, 2020 @ 12:40:15

  Mer historie- och människobeskrivning. Så intressant.
  Namn jag inte hört, men vilka levnadsöden.´och intressant att Edelfeldt har varit inblandad.
  Fin sten.
  Trevlig helg!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 07, 2020 @ 13:37:40

   Nej, Larin Paraske är ingalunda alltför känd utomlands – och Neovius är inte precis känd i Finland, ens. Vi har en fin helg på gång, solen skiner, plus tio grader…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 75 685 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: