Tummen upp för november!

Nu har vi den här igen, den som vi hade drygt fyra av 2019-20, och när den började ändras kom covid-19 i stället. Eländes elände, säger man och trycker automatiskt på automatknappen. Surt, vått, tråkigt, mörkt, opålitligt, dystert. Disktrasevädersmånaden.

Jo, OO har spelat med. Efter avslutat arbetsliv med november fylld av studentexamensanmälningar och annat skoljobbsintressant har hon varje år förverkligat drömmar, insupit sol, värme, D-vitamin, upplevelser och ökat sina nivåer av måbrahormoner nånstans söderöver i en vecka eller två. Så inte i år, ett öde hon delar med många andra. Hur i alla dagar överleva november… ÄSCH! Man har ju överlevt förr!

Väderrapporten lovar gott för den kommande veckan, och långtidsprognosen, fram till halva månaden, lovar ju gott också:

”Nä, det vänder ändå till det sämre”, säger Dysterkvist. Men Odlaren påstår att vädret inte är avgörande nu, odlingarna vilar…

Nu har OO bestämt sig för att leka optimistpositivitetskonsult och ställa till med upp- och utmaningar här. Extra morot: ni som nappar på och kommenterar (och/eller gör) här eller på Facebook under den här månaden deltar i utlottningen av en rosväggkalender (så heter det väl…), rosfotograf OO:s Alter Ego – eller tvärtom. Blir det rusning kan det bli fler utlottningstokigheter…

Dags för det första: Ta tandborstningen till nya höjder! OO har börjat, har hållit på i en månad redan. Kärringen fick värk, sökte sig till universalhjälparen, supernaprapaten med mera MH och fick sig till livs intressant kunskap om muskler och muskelhinnor. MH tryckte och förklarade och OO låg på behandlingsbänken och hotade med att ge tryckaren stryk, så ont gjorde vissa punkter. MH är van med OO:s rejäla uttryck, hon bara skrattar och trycker…

Samma dag dök en samba-magdansvideo upp i FB-flödet. Det blev fart på de små grå i hjärnan, de plockade fram melodier och bilder – och nu borstar OO tänderna på

Copacabana! Foto från ”Sockertoppen”, november 2014. Ipanema syns inte, men kan anas bortom den fullbyggda udden. Och Cornelis Vreeswijk sjunger i huvudet: ”Dansa samba med mig, ay, ay, ay, ay… Mellan Praia de Flamengo och det fagra Ipanema finns de rikas heta stränder – men de fattiga i Rio bor högt över alla andra…”. Deirdres samba. Resesällskapet OO var med i bodde nära Ipanema…

OO gör sambasteg med höftknyck under de två minuterna som tandborstningen tar. Resultat: rörligare höfter, mindre värk – prova! Förstås gjorde MH en stor del av arbetet, men…

För att öka spänsten (?) ackompanjeras morgontandborstningen på ett något tristare sätt. Upp på tå, ner, upp… En minut. Därefter följer något fånigt snurr, något sidsteg, växelsteg, hopsasteg, knäböj. Allt med valfri melodi i huvudet.

För ett år sedan inleddes november med tummen i paket. OO hade fått för sig att göra chips av jordärtskocka. Sen blev det ”tummen upp” halva månaden… Än en gång försökte hon sig på det farliga köksredskapet mandolin, trots att hon två gånger tidigare skalat bort tumhud på samma sätt. Det blev liksom tredje gången gillt. aldrig mer.

Flera novembertokigheter är på kommande, oregelbundet, eventuellt med annat emellan. OO har några idéer i den obefintliga bakfickan…

Deirdre är en underskön, tragisk hjältinna i keltisk mytologi. Hennes öde var att vålla besvär för sitt folk i Ulster, speciellt för männen, superkort sagt. Melodin är äktbrasiliansk, men hur kom Cornelis på texten?

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin Eklund
  Nov 01, 2020 @ 20:40:43

  Jag har varit på väg hit in till dig rätt länge redan men först nu när november har dykt upp eller ner eller så är jag här.
  Optimistpositivitetskonsult, det du Märtha! 🙂 Vilken titel men så bra att tänka som en optimist och vara positiv. Det behövs i tider som dessa då dagarna är korta, vädret tråkigt och världen upp och ner.
  Mandolin ja, har vissa erfarenheter jag också av skinnflådda fingrar och värre än så men sedan jag började använda handtaget som följer med så är det helt okay igen. Inget skärsår längre.
  Ha en god kväll!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 01, 2020 @ 21:38:58

   Mandolinens handtag fungerar inte på små jordärtskockor. Jag har träffat en optimistkonsult från norra Sverige en gång på en kurs – och ståupparen Ronny Eriksson (också från norr) hakade direkt på och proklamerade sig som pessimistkonsult! Så nu är det bara att köra igång och borsta tänderna i sambatakt där i Geta! Jag har eltandborste, så dess rytm kan jag inte påverka.

   Gilla

 2. Thalassa
  Nov 02, 2020 @ 10:53:32

  Regnet piskar och vindens alla sekundmetrar får fönster och dörrar att skallra. Normala år tillbringar jag den här tiden och fram till första advent (ungefär) på Kreta – vandrar, badar, skördar oliver och granatäpplen… Så nog behövs en optimistkonsult, minst en, i min tillvaro nu! En liten, men mycket betydelsefull, optimistisk/tacksam tanke (se där!) bär jag dock med mig: ingen av mina närmaste har insjuknat i Covid-19. Jo, förresten, en svägerska, men hon räckte långnäsa åt viruseländet och fixade det, trots hög ålder, som en vanlig förkylning.

  Gilla

  • Märtha
   Nov 02, 2020 @ 11:08:12

   Tack för det! Här har vi frisk vind i byarna, med solglimtar. Smått ynkligt regn har utlovats till eftermiddagen. Jag har inte heller någon i den närmaste bekantskapskretsen som drabbats av covid-19. Ser just nu en ekstam genom fönstret (ung sådan) som lyser vackert silvergrå i solen – men det blir kanske inget utearbete idag. Ha det gott, det finns många små glädjeämnen och små fåniga saker vi kan hitta på!

   Gilla

 3. Carita Liljendahl
  Nov 02, 2020 @ 16:44:32

  Glöm inte att den 14.11 är Vuoden harmain päivä – lonkeropäivä, enligt Hartwalls reklam 🙂
  Har jag tur kan jag få en egen kalender – då den jag köpte går till mamma!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 02, 2020 @ 17:49:06

   Jag tänkte likadant – om du har tur. Tack för tipset om Hartwalls reklam, inte för att jag förstår varför den firman har hittat på det, men det ”klarnar” väl så småningom!!!

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Nov 04, 2020 @ 10:04:33

  Inte lätt att vara positiv nu, men gör mitt bästa.
  En vacker morgon här i Wales hjälper till.
  Spännande med kalendern.
  Sköt om dig!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 04, 2020 @ 10:18:49

   Hej, Lena! Jag har kanske lättare att glädja mig åt små saker, behöver inte så stora upplevelser eller människomassor. Eventuellt. Mera tokigheter på kommande, men först ett borgåmotiv som jag inte blir av med förrän det är nedskrivet! Se solen!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: