En liten park för en berömd man

”Min största sorg är att jag inte vet om mina tavlor kommer att leva ens femtio år efter min död. Skall det bli deras öde att glömmas bort?” Sagt omkring år 1900 till Elli Tompuri, kanske när hon var ställföreträdande modell för honom. Hördu, Albert Edelfelt, om någon om tio år kommer ihåg något som OrdOdlaren, Runda Rabattkryparen eller Självutnämnda Växtologen skrivit, då är hon megastolt! Om hon har sitt eget minne kvar då…

Albert Edelfelt (1854 – 1905) har en egen liten ”park” i Borgå, på berget nära kyrkan, där inte mycket kan växa. Där finns bland annat mossflox, fetknopp och taklök. Ville Vallgren, jämnårig borgåbo, har skulpterat och bysten restes 1934.

Han tittar ungefär mot norr, mot Kiala gård där han tillbringade sin barndoms somrar. Fadern, arkitekten, avled när sonen var femton, medan modern, köpmansdottern från Borgå, amatörpoeten i kretsarna kring Runeberg, den viktigaste kvinnan i hans liv, levde till 1901. Från ungefär 1880 blev sommarvistet söder om Borgå, Haiko, där Albert lät uppföra sin lilla ateljé

1883, som fortfarande kan besökas.

Handen på hjärtat, hur många verk av Edelfelt kan du läsare dra dig till minnes? Hur känd är han i Sverige? OO tog sig en ordentlig funderare. Hon är ingen konstkännare, hon kan inte tavlors namn, men hon kom fram till sexton bildminnen, den här väl använda boken undantagen:

Illustrationerna till Fänrik Ståls sägner kom i tre häften, 1898, 1899 och 1900, långt över 100 bilder. Måste bara visa underbara Lotta Svärd i närbild:

Det är lätt att uttrycka känslor – när man kan… Förresten, 1894 kom illustrationerna till Carl Snoilskys ”Svenska bilder”. OO har aldrig sett. Hur är det med er i Sverige? Bekant?

”Drottning Blanka” (Rida, rida ranka…) och ”Hertig Karl skymfar Klaus Flemings lik” blev bekanta från historieböckerna i skolan. Edelfelt började sin karriär som historiemålare, ytterst noggrann sådan. Det tog honom tid att få fram riktiga, historiska detaljer och modeller som kunde ge riktigt uttryck. ”Gudstjänst i den nyländska skärgården” gjorde honom etablerad på Salongen i Paris, 1881. ”Vanligt folk” i Haiko ställde gärna upp som modeller, han betalade, han var trevlig och vänlig och pratade medan han målade. Motiven från Haiko med omnejd är många, uttrycksfulla, känslosamma…

Edelfelt var också porträttmålare. Han, som var så stor och berömd och samtidigt uppfattades som så vanlig, målade det officiella porträttet av kejsar Nikolai II för universitetet i Helsingfors. Då förundrades han i sin tur över att denna unga, vänliga och städade officer, som satt med honom och pratade och rökte – att han var härskare över 80 miljoner ryssar, storfurste till Finland, världens då mäktigaste person… Nä, inga paralleller till nutiden…

Sök fram porträttet av Louis Pasteur (1885). Denne var väldigt noggrann med att alla föremål på bordet skulle vara ”väsentliga ur ett vetenskapligt pespektiv”. För den tavlan belönades Edelfelt med Franska Hederslegionens riddartecken; den ägs av franska staten.

Tillbaka till Borgå, där många vyer har avbildats av AE. Här har fotografen OO plåtat AE-bystens utsikt mod sydsydväst, det numera röda diktarhemmet och gatan Flensborgsbrinken. Kolla in staketet till höger, där finns en ”fläck”:

Just det! AE:s målning av samma vy. Han fick med tornet på gamla rådhuset, numera museum, men på OO:s bild är en björk i vägen. Björken återkommer…

2004 – 05 hedrades Albert Edelfelt i Borgå av flera sådana här tavlor, Edelfelts vyer på ”sin rätta plats”. Väder, vind, klottrare (läs en svordom här) har gjort sitt, men den här

på Näsebacken är fortfarande fin, låt vara att tallarna stör utsikten över kyrkan (det vita till vänster om tallstammen) och de berömda strandbodarna. Läs gärna mera, titta på hans tavlor!

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Okt 29, 2020 @ 14:56:56

  Visst känner jag till Albert Edelfelt. Jag har Fänrik Ståls sägner med hans illustrationer som jag tittat på många gånger även om jag ska erkänna att det är många år sedan nu. Men jag hittade den direkt i bokhyllan. Däremot känner jag inte till ”Svenska minnen”. Och jag var väldigt dåligt uppdaterad på hans andra målningar så ditt inlägg fick mig att googla och upptäcka mer. Bland annat porträtt. Var förvånad när jag såg att han dog så pass ung, bara fyra år efter sin mor.
  Nyss inkommen från promenad. Bra väder här idag utan regn och blåst. Det gäller att ta tillvara på.

  Ha det gott och tack för ett inlägg som återigen fick mig att bli lite aktiv och ”gräva vidare” i ämnet.

  Gilla

  • Märtha
   Okt 29, 2020 @ 16:55:34

   Roligt när du tar mina ”uppmaningar” på allvar! Under jubileumsåren 1004-50 måste jag bara köpa en av de böcker som gavs ut om honom, så mycket har jag beundrat många av hans målningar. Dödsorsaken var angina pectoris, som han inte konsulterat läkare för, han visste knappast att det var just det. Han hade haft flera ”andnöds-hjärtanfall”. Han hade en son som tyvärr dog ung.

   Gilla

 2. Ingrid
  Okt 29, 2020 @ 17:30:27

  Nu får jag väl dra skämskudden över huvudet, men namnet Albert Edelfelt sa mig just ingenting. Fänrik Ståhls sägner fick man ju läsa i skolan, både boken och illustratören har försvunnit någonstans i hjärnvindlingarna.
  Ha en fin Allhelgonahelg!
  /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Okt 29, 2020 @ 18:22:45

   Skämmas skall du inte, jag är nästan mera förvånad när det visar sig att folk i Sverige känner till sker och ting och händelser i Finland – det sägs ju att det är Sverige som skäms, för att landet så lättvindigt lät östra riksdelen gå förlorad 1809. Och därför vill man tiga ihjäl hela Finland, att Finland varit en likställd del av Sverige i cirka 600 år. Albert Edelfelt rörde sig tydligen hemtamt i både Sverige och Ryssland, förutom att han ju var ”delvisboende” i Paris. Hans produktion är så stor att jag bara inte fattar hur han hann… En del modeller sa att han målade långsamt, andra sa att penseln dansade på duken. Nu har du något att googla på! Vi tar Allhelgonhelgen som vad den är, men underligt när Bernt inte är och sjunger i kyrkan nu… H det gott!

   Gillad av 1 person

 3. Lena i Wales
  Okt 31, 2020 @ 13:37:52

  Namnet Edelfelt känner jag igen. Kan jag har läst om honom hos dig tidigare?
  Däremot visste jag inte, eller kom inte ihåg, något om honom.
  Däremot berättelserna han illustrerat är väl bekanta.
  Intressant inlägg!
  Trevlig helg!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 31, 2020 @ 17:44:11

   Nää-ä, Edelfelt har jag inte skrivit om tidigare, så något har du snappat upp nånstans… Är du bekant med Snoilskys verk också? Det är helt obekant för mig. Trevligt att du gillade inlägget! Och jag njuter fortfarande av Edelfelts konst… Ha det gott!

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Okt 31, 2020 @ 14:10:49

  Nu kom jag på det!
  Edelfelt har tavlor på konstmuseet i Göteborg, bl a en med maritimt motiv.

  Gilla

  • Märtha
   Okt 31, 2020 @ 17:45:45

   Bra, serdu hjärnan jobbar bara den får en liten vink! Undrar om man via nätet kan få reda på vilka tavlor det handlar om, skall försöka… Tack för den kommentaren! – – – Hittade ”På havet” i Göteborgs konstmuseum, en bekant tavla som förr fanns som bild på väggen i vart och vartannat hem. En fiskare och en ung flicka från Haiko var modellerna, de förekommer på flera av Edelfelts tavlor. Intressant!

   Gillad av 1 person

 5. Karin Eklund
  Nov 01, 2020 @ 20:48:51

  Edelfelt hör till en av mina finländska favoritkonstnärer alltsedan Fänrik Stål. Sedan blev det Björneborgarnas marsch, Ett barns likfärd och Kvinnlig modell(studie?) men allra mest fastnade Lekande pojkar på stranden och flera andra som jag inte minns namnen på längre. Tack för ett härligt inlägg!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 01, 2020 @ 21:35:47

   Tack! Du nämner de målningar som jag också på rak arm (snarare på sittande skinka) kunde räkna upp! ”Ett barns likfärd” målades två gånger, det ansågs för dystert med likfärd, så den tavlan har ett annat nämn – men jag kommer inte exakt ihåg historien. Måste fråga när jag nästa gång träffar museifolk i Borgå.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 88 763 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Znogges hörna, filialen

Där en glad hundägare håller hov men ingen blir utskälld...

Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

%d bloggare gillar detta: