Torget först, parken sen – eller tvärtom

”Vi hade en gång ett torg, med taxi och buss och glass, men det var…”. Planerarna tömmer Borgå torg; bussplattformar, väntutrymmen, taxi placeras hit och dit, det verkar råda olika viljor, brist i kassan – pandemi.

Kan ni tro att det här nånstans har funnits en busstation? Den var utdömd en lång tid innan rivningen, och paket som kom med buss fick man en tid riktigt på riktigt söka (i Östra Nyland söker man när man avhämtar – man söker barnen från skolan, t.ex.) nånstans i industriområdet. Problemen i lådbyggnaden var förstås inneluften, och ett skyddrum där under. Chans att planera nytt! Jo… Bilden tagen från torgets nordvästra hörn.

Tillfälliga (borde man ordna en tippningstävling om hur länge de står kvar?) väntrum/skjul/kojor/vindskydd av trä för folk som väntar på buss finns. Bussarna kommer och går som förr, men står inte stilla långa stunder. Parkering helt utesluten, verkar det.

Bussdelen och torgförsäljningsdelen avskiljs från varandra av de här snabbväxande slingrarna runt sina stöd av metall – troligen träddödare. Bilderna är tagna sent på eftermiddagen den 30 september, torgförsäljarna hade packat ihop.

OrdOdlaren som vill se så mycket som möjligt från ovan bjuder här på en ”stulen” bild från finska Yle (radion), ett reportage om torgplanerna, bilden från 24 oktober 2019, därför flera flaggor. Busstationslådan finns kvar, men taxistationen har redan skattat åt förgängelsen, platsen syns längst till vänster nedanom den gula husknuten. Stadshuset blir utanför bilden, också till vänster.

Stadshuset från marknivå. Den rostbruna byggnaden med svarta dörrar står på fd taxistationens plats, en allmän toalett. Den fyller garanterat stora behov (man lyckas bli av med sina behov), kanske arkitekturen på det förnyade torget kommer att gå i samma stil…

Det nybyggda stadshuset på en bild som torde vara knäppt 1894, nästan från samma vinkel som ovanovan. Lindarna planterades innan stadshuset byggdes, och stadshustomten var ett länge ett grönområde. Svårt att tänka sig 130 år senare. En karta från ca 1870 bekräftar, finns i ett tidigare inlägg.

Och grönområdet, det var ett ströv- och rastområde för stadsborna – och deras hundar! Följaktligen kallas lindallén mellan torget och stadshuset officiellt Hundparken i den dag som idag är, men få stadsbor lär känna till det namnet numera. Men OO vet, hon har lyssnat på Hanneles Härliga Historier…

Om lindarna är ursprungliga? Knappast alla, men visst har den närmsta härliga stambullor! Den till vänster kan inte vara lika gammal.

Stadens trädgårdspersonal bygger varje år upp en prålig blomsteruppsättning i mitten av allén, mittemot stadshuset. En ståtlig helhet, eller hur? För x antal år sedan gjordes en hel del arbeten med huset, det lutade betänkligt och det beräknades visst hur många år det skulle ta innan det rasar ner i ån… (ca 300 meter till stranden). Den dåvarande stadsdirektören demonstrerade situationen med att sätta en blyertspenna av trä på ena sidan av sitt skrivbord. Den rullade iväg av egen kraft, till skrivbordets andra ända. Nu lutar det mindre.

Utsikt åt andra hållet, med parkerade bilar, lite torghandel, bussar och obefintlig busstation. En likadan dubbelrad av lindar torde ursprungligen ha funnits på andra sidan av torget. Några träd står ju där redan/ännu, kanske allén skall återskapas? Den som lever får se.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Okt 26, 2020 @ 10:22:30

  Så roligt att se en bild av det nybyggda stadshuset och så hur det ser ut i dag. Det är ett vackert hus tycker jag och det ser nästan ut som ett litet slott. Tur att det gick att räta upp det.
  Ha en fin måndag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Okt 26, 2020 @ 12:08:50

   Hej, Ingrid! Jag tycker om att jämföra gamla miljöer med nya, jag hittade en gång gamla ritade julkort, Lovisa-miljöer, fotade samma vy och sände de gamla julkorten med en frimärksstor bild av fotot. Blev mycket populärt – man jag sparade inte korten åt mig själv! Typiskt. Och visst är det gamla fotot av stadshuset fint! Här är elva plusgrader just nu! Dock mulet. Skall putsa gräsklipparna, efteråt ser jag ut som om jag hade fläcksjuka. Använder luftkompressor och blåser. Ha den bra dag!

   Gillad av 1 person

 2. Nancy Lökfors
  Okt 26, 2020 @ 15:33:39

  Där den nu nedrivna busstationen stod fanns i tiden en bensinmack. En av försäljarna var min pappa, tills han fick nog ”att buga för herrar och drängar” och blev chaufför på post o tele. På den tiden tankade man inte själv.

  Gilla

  • Märtha
   Okt 26, 2020 @ 15:49:48

   Jo, jag såg en gammal bild på bensinstationen, men den var för råddig så jag beslöt att inte ta med den, även om det frestade. Och det var ju först på 1970-talet som ”tanka själv” började komma, belv allmänt först på 1980-talet…

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Okt 28, 2020 @ 12:05:26

  Så roligt att få vara med på dina rundvandringar i din stad.
  Gillar gamla bilder och hur man kan jämföra med hur det ser ut idag.
  Stadshuset ser pampigt ut idag, men ännu pampigare när det var nytt.
  Spännande med hur ett torg/park ändrar användningsområde genom åren.
  Sköt om dig!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 28, 2020 @ 12:37:10

   Tack, Lena! Lite svårt är det med de gamla bilderna, alla kan inte användas, får inte användas… Nu börjar mitt ”parkförråd” vara slut för den här säsongen, men ännu finns parker kvar att fotografera – i vårskrud, hoppas jag. Nu får jag ta till andra bloggidéer. Finns många, men de är svårare att illustrera. Du får se sen… Ha det gott du också, trots allt!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 62 655 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: