Jovisst, en park till!

”Jag gungar i högsta grenen, av Harjulas högsta ås, vitt skina de…” Hur många av er nynnade melodin, åtminstone inne i huvudet? Räck upp handen! Oj, så många? En verkligt känd sång, som handlar om Kangasala nära Tammerfors, skriven av Nykarleby-bördiga Zacharias Topelius i Helsingfors, tonsatt av en ung man i samma stad som nästan stod i beråd att flytta till Borgå då. Och han har en egen park i Borgå!

1959 såg samfundet Pro Borgoa till att Gabriel Linsén (1838 – 1914) fick en byst och en park i staden där han bodde i över 40 år. Parken finns mellan Berggatan och Kyrkogatan – se kartan i föregående inlägg. Kyrkogatan har där det fantasifulla namnet 1601, och parken täcks av bokstäverna a, B och halva o i ”Gamla Borgå”.

Parken är ursprungligen anlagd av långvariga stadsingenjören Georg Christiernin (1887 – 1980), en färgstark figur, kanske på 1940-talet. Han samlade kvarnstenar från olika gårdar i trakten, placerade dem i parken, och det blev alltså Kvarnstensparken. Han var en av de ledande figurerna när samfundet Pro Borgoa skapades, hade troligen inget emot namnförändringen. I Berggatans ända finns den här kvarnstenspicknickplatsen.

En höstbild från en guidad vandring första oktober i år. Vi har en hel del kullersten i Borgå!

I andra ändan, där Prästgatan slutar/börjar mot Kyrkogatan finns en kvarnstensspringbrunn och syrenerna stod i full blom 22 maj 2018.

I kvarnstenarna på gräsmattan planterar man blommor och lökväxter. Hur många kvarnstenar som finns där? OO har inte räknat, det får ni läsare göra vid ett besök! Meddela sen…

Gabriel Linsén var en skicklig violinist, hade studerat i Leipzig 1856-60. En kort tid därefter fungerade han som musiker i Helsingfors och fick 1865 jobb i Borgå gymnasium som sånglärare. Han ledde olika musikgrupper i staden, komponerade, arrangerade, spelade – han var entusiastisk, hade scenutstrålning, idéer. Men han splittrade sig, lönemässigt var det inte så väl ställt. Och han var blyg på det privata planet, speciellt för det täcka könet. I granngården till hans hyreslya bodde Hon, satt ofta i syrenbersån nära tomtgränsen. Men hur få kontakt?

Natalia Borenius (1844 – 1919), hon som köpte den första symaskinen i staden. Till slut kom sig Gabriel för att sticka in ett papper i syrenhäcken ”Vill du komma med mig till den grönskande skog…” (J.J Wecksell) och hon ville!! 1872 stod bröllopet, och de flyttade in i hennes gröna barndomshem, som fortfarande finns lite uppför backen på Berggatan, och som är grönt ännu.

Hur många barn som föddes i äktenskapet har OO inte reda på, men det skrivs om ”sjukliga barn” och ekonomiska bekymmer. Då bestämde sig den begåvade och entusiastiska och positiva Natalia för följande drag: Hon skulle bli fotograf! Hon behövde makens tillstånd för utbildning och näringsidkande, det fixade sig. Ett års utbildning i Viborg, och sen satte hon upp sin ateljé i hemmet 1888. Hon fotograferade otaliga vyer i Borgå och i Lovisa, värdefulla tidsdokument.

Här har Natalia fotograferat hemmet, med sin skylt till höger. Hon placerade ofta ut folk på sina bilder, men modellerna skulle stå stilla rätt så länge, och det var synbarligen något svårt för den lilla till vänster. Hoppas på att få in fler bilder i det här forumet med Natalia bakom kameran…

Gabriel Linsén startade en tradition i Borgå som fortfarande lever kvar, att uppvakta J.L Runeberg med frivilliga brandkårens fackeltåg, musik och sång 5 februari. En fin tradition.

En bild av fackeltåget för några år sedan. Fotograf: Kristoffer Åberg, eminent plåtare på lokaltidningen. Nu har OO publicerat bilder av tre stora borgåfotografer: Natalia, Kristoffer och unga skickliga Nico (en bild av fullmånen en gång). Det var den parken…

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Okt 23, 2020 @ 12:19:39

  Vilken driftig kvinna, den där Natalia Borenius var.
  Ha en skön helg!
  /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Okt 23, 2020 @ 12:35:35

   Jag har fått det intrycket att mannen var idérik men lite oföretagsam, hon var motorn. Hon är verkligt känd för att ha fotograferat hus och landskap. Tror att folk i allmänhet vet precis vad hon gjorde när de hör namnet Natalia Linsén, medan färre vet vem hennes man var…

   Gillad av 1 person

 2. Lena i Wales
  Okt 24, 2020 @ 14:44:44

  Intressant historia kring Gabriel och Natalia.
  Inte så längesedan som en kvinna inte var fri på minsta vis, antingen bestämde fadern eller mannen över henne. Viktigt att ha i minnet.
  Härligt med en blandning av gamla och nya bilder.
  Gillar parken med sina runda former och kullersten.
  Trevlig helg önskar Lena från ett regnigt och blåsigt Wales och 12 grdader!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 24, 2020 @ 16:25:04

   Ja, lokala ”kändisar” är de två, hon faktiskt mer än han nuförtiden, verkar det som… Parken är lite av en ”genomfartspark”, men kvarnstenarna och springbrunnen gör att jag flera gånger, redan för länge sedan, bara suttit där och njutit! Här är nu 5,2 grader, har jobbat ute, skönt!

   Gilla

 3. Anita
  Okt 24, 2020 @ 15:03:30

  Vilket trevligt inlägg. Och jag måste säga att jag gillar Natalia Linsén. Men jag måste också erkänna att jag inte nynnade på någon melodi. Jag kände inte till sången men kanske den inte alls är känd i Sverige även om Zacharias Topelius är en av mina favoriter. Trevligt också med blommor i kvarnstenarna. Och så tycker jag om bilden på den guidade vandringen. Bra avstånd mellan deltagarna. Och vackra kullerstenar. Men oj så jobbigt det är att gå på kullersten.

  Mulet och gråtrist väder här idag. Hoppas det är bättre hos dig!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 24, 2020 @ 16:28:50

   Dikten/sången heter ”Sommardag i Kangasala”. Tror att körer i Sverige också brukar sjunga den. Vi som går på de här guidade promenaderna är annars utrustade med ordentliga skor! Inga nippertippor här, inte! Och som jag skrivit nånstans tidigare, vi ”skogsfinnar” är bra på att hålla avstånd, snart återgår vi till det normala fem meter… Skönt uteväder här idag, förresten, har snyggat upp i örtlandet, bl.a…

   Gillad av 1 person

Bloggstatistik

 • 68 187 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: