Park nummer fjorton

Träddödare, asiatiska månfröankor och gabioner. Sådant finns i den här parken i Borgå ,det börjar ju nästan låta farligt och mystiskt! Klematisparken säger de flesta om dagens park, om de säger något. Den av staden aviserade Engelparken kommer troligen att sjunka i minnenas djup. Här syns de första husen som byggdes på västra åstranden, i folkmun kallades de fågelholkar…

Här har vi parken från söder. Troligen ‘Summer Snow’, sidenklematis, till vänster. OrdOdlaren är mycket okunnig inom ämnet klematis. Började söka, och hittade två böcker på nätet, beställde direkt på sittande skinka. Den ena är skriven av – vågar OO påstå – Finlands klematisguru, Börje Fri. Han har haft ett stort finger med i planeringen av den här parken. OO har en gång hört honom guida här. De foton hon då tog är bortblåsta! Och det mesta av vad han berättade är också puts väck. Harmar.

Just den här platsen kommer hon ihåg. Den var ordentligt angripen av levermossa. Sådant slet OO med hemma också. Nu har man tydligen skalat bort den ”förorenade” myllan och planterat nya klematisar. Namnskyltar? Nejdå, sådant har man inte. ”Gå inte på planteringarna”. Endast på finska…

Här syns dessutom lite av byggmaterialet längs med hela parken, gabioner = stålkorgar, fyllda med sten. Så enkelt var det. Från italienskans gabbion = stor bur, sägs det.

I parken finns två (eller tre?) båtformade rabatter med stålkonstruktioner för klematis att klättra på. Här är ”seglet” inte ännu fullt utvecklat, men här

blåser det på för fulla segel! Och visst är båtarna på vattnet, omgivna av duvblå penséer!

Parken från norr. Här syns fler av de metallkonstruktioner som är byggda som klematisklätterställningar. Ja även andra klängväxter:

Bågen på bilden är bevuxen med något som kan vara träddödare. Märkvidunderligt namn på en växt, men kanske den verkligen dödar träd om den börjar söka sig upp längs stammen – tänker i varje fall inte plantera hemma. Celastrus orbiculatus, (cirkelrund, från subtropiker), Japanin kelasköynnös på finska. Kan växa tolv meter på en säsong…

Eventuellt kan det vara den andra klängväxten, Sinmenium acutum (=tillspetsad, från Ostasien), kilpiliaani, alltså asiatisk månfröanka – ankor som har kommit till av frön från månen? Spännande med den är att den innehåller alkaloider (”naturligt förekommande kvävehaltiga och basiska ämnen”) som i traditionell kinesisk medicin används mot reumatism och artrit. Vem har hittat på att plantera den växten, och varför? Hm.

I förbifarten läste OO att alkaloider används av växter i försvarssyfte, t.ex. använder tobaksplantan nikotin för att hämma tillväxten hos andra växter. Det där med växters kommunikation och revirhävdande är också intressant!

En bild från första oktober – de övriga är tagna 15 augusti. Med både gabioner, klematis och de andra häftiga växterna. Och promenadgänget som efter avslutad vandring tar sig tillbaks till utgångspunkten och sina bilar.

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Okt 10, 2020 @ 23:20:27

  Vilken speciell park! Gabioner har jag aldrig hört talas om förut, så googlemoster fick träda i tjänst och det finns mycket vackert man kan göra med dem. Man lär så länge man läser bloggar!
  Ha en skön helg!
  /Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Okt 10, 2020 @ 23:48:06

   De där ”stenkorgarna” har börjat dyka upp längs vägar och här och där i byggnationer, men inte visste jag att de heter gabioner heller, förrän idag. Man lär så länge man läser bloggar, skriver bloggar… Har just njutit av operan ”Regementets dotter” i Svt2 och är alldeles matt! Och före det om Faberge – hon som gjorde mosaikägget var finlandssvensk, hette Alma Pihl och levde sen som ”anonym” lärare i teckning i Kuusankoski inte sååå långt härifrån! Hon gjorde också det som jag gillar bäst, vinterägget… Helt fylld av kulturkvällen än en gång! Och nu funderar jag på följande park… Ha det gott!

   Gilla

   • Ingrid
    Okt 11, 2020 @ 10:46:12

    Jag funderade på att titta/lyssna på Regementets dotter, men jag tyckte synd om grannarna. Det är nackdelen med att inte bo i eget hus där man kan få ösa på så mycket man vlll.
    Ha en skön söndag!

    Gilla

   • Märtha
    Okt 11, 2020 @ 11:05:43

    Du kunde ha haft utbyte av den även med lågt ljud! Regin var så otroligt rolig, i den här operan ingår talade repliker – operan går på franska (för humorns skull var några repliker på engelska) så allt är textat. Se på reprisen! Kommer om en timme eller så…

    Gillad av 1 person

 2. Karin Eklund
  Okt 11, 2020 @ 18:56:07

  Så lärde jag mig något nytt igen så tack för det. Nu vet jag vad gabioner är. Undrar om jag överhuvudtaget har hört ett sådant ord tidigare?
  Så har jag förstås njutit av vandringen i parken. Hur många parker finns det i Borgå egentligen. Ser framemot nästa nu så hoppas du hittar åtminstone en till!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 11, 2020 @ 19:04:30

   Det finns en hel del parker i Borgå, klematisgurun sa i en intervju att Borgå borde utnämnas till Finlands trädgårdsstad! Jag har två – tre till på lut, den ena verkligt speciell – som park, alltså. Märkte att jag behöver besöka biblioteket och ta några foton till innan jag har materialet klart. Sen tror jag – men det är bara var jag tror – att det får bli säsongspaus… En park är visst endast någon kvadratmeter. Definitionen på ”park” är inte så lätt… Micke hade just en video, söndagstanke, där han frågar ”vad motiverar dig”. För mig är det kommentarer, vetskapen om att någon läser det jag skriver, som motiverar…

   Gilla

 3. Anita
  Okt 13, 2020 @ 10:10:44

  Ja gabioner har varit populära i många år, har sett många på olika trädgårdsresor men jag tycker inte om dom. Det känns för mig som om man satt stenar i fängelseburar. Jag vill se stenmurar i frihet. Men visst är dom praktiska. Det går ju till och med att sitta på dom.
  Summer snow som häck. Ja det kanske vore något. Jag har en Summer Snow i en båge och håller jag inte efter den så skapar den till slut en form av Törnrosasyndrom. Den klär in hela bågen så det går inte att ta sig igenom den.
  Park nummer 14. Det är fantastiskt att det finns så många. Och att jag får promenera i dom via dina inlägg. Tack för det!

  Sol här idag efter en natt med minusgrader. Första frostnatten den här hösten!
  Ha en fin dag!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 13, 2020 @ 10:24:10

   Parken är planerad så att dessa gabioner skall täckas av olika klematissorter, t.ex. ‘Summer Snow’ växer över en del av ”gabionmuren”. Men klematis styr man inte, så tiden utvisar hur bra det går. Vad jag förstått så favoriseras dessa stenburar i vissa anläggningar, eftersom de släpper genom vatten samtidigt som de förhindrar ras. Men att ni haft minusgrader! Här har vi inte varit nära, ens. Som lägst hittills ca plus fyra. Vi tycks ha lite ”ryssvärme” hos oss då. Måste åka in til lstan och ta några foton. Har inte många parker kvar på lager, resten får vänta till följande växtsäsong. Ha det gott!

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Okt 14, 2020 @ 11:53:29

  Så många olika parker ni har! Otroligt!
  Gillar att rabatterna inte bara är fyrkantiga, utan också båtformade.
  Gabioner, nytt för mig också. Genom Blogglandia lär man sig mycket.
  Take care!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 14, 2020 @ 12:05:16

   Många parker, jo. Jag är bara så van vid att de finns, har inte bott så länge i någon annan stad att jag räknat parkerna där. De nyaste är verkligen planerade med omsorg, jag har ju presenterat några av dem. Jag tycker inte heller om raka linjer och räta vinklar. När jag blev änka och inte mera hade häst planerade jag en stor rabatt i rastgården, formad som Alvar Aaltos savoy-vas (kallas visst enbart ”Aalto-vasen” ute i världen), men det blev så svårt att förstora modellen, så det blev en korv i stället. Han som köpte huset gjorde visst lekområde för sina barn där, inte intresserad av odling. Nu planerar jag ett nytt inlägg, men har lite översättningar och vedarbete och regnvattentunnearbete som hindrar mig i mina avsikter!### Här bli sakteliga något kallare, i natt som lägst ca +3, just nu vid 12-tiden +7,8… Virtuell kram!

   Gilla

 5. Carita Liljendahl
  Okt 22, 2020 @ 22:33:53

  Borgå stad borde ge dig en eloge eller ett pris för att du presenterar parkerna så bra!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 22, 2020 @ 23:21:31

   Jo, jag har tänkt förvarna både guideklubben och stan för turistinvasion från Sverige när det blir tillåtet igen, och guiderna får läsa på om parkerna! Kanske en hel del finlandssvenskar också blir nyfikna på Borgås parker… Något från Borgå stad behöver man inte förvänta sig…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 52 907 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: