Den trettonde parken

Arbetsnamnet var troligen Engelparken (arkitekten bakom 1800-talsstadsplanen). När planerna framskred blev det lantdagsparken, eftersom den skulle invigas 2009 (1809 blev vi Storhertigdöme under Ryssland, lantdag hölls i Borgå, och Sverige hade förlorat sin östra riksdel). Borgåborna protesterade angående parkens namn: Parken skall hedra August Eklöf, stormagnaten med sågar och fartyg och fabriker, mycket av detta fanns just här. Så blev det.

OO hittade en bild som utvecklingsföretaget Posintra har publicerat. Årtal hittade hon inte, men eftersom bron över ån uppe i bilden invigdes 1957 kan det ju handla om ca 1960. Här ses en hel del av den Eklöfska verksamheten, på äldre bilder finns än fler lagerbyggnadstak. Observera gården, Näse gård, uppe till vänster – har funnits länge och finns i den dag som idag är. Kävelysilta betyder gångbron. Den invigdes 1967.

En äldre kartbild. Eftersom den av Eklöf initierade järnvägen syns (uppe till vänster) handlar det nu om 1870-talet. Näse gård är den bruna plutten till höger om och lite ovanom G-et, och den stora raka långa gatan mot ån fick sin förlängning i bron som nämns ovan cirka 80 år efter att kartan ritades. Söderut fanns endast åker, skog och berg…

Nästan dagsläget. Än en gång takfyllt, bostadshus. Mera har byggts i nedre kanten av kartbilden nu. Längst uppe Näse gård, omgiven av grönt. Gång-cykelbron som ett glänsande vitt streck över ån, den övergår i Eklöfska parken i väster, som fortsättning på Runebergsparken öster om ån. Gångstigarna skall på ett modernt sätt anknyta till stigarna i den äldre parken. Och en ”staty” finns även här i mitten; Lantdagstriptyken av Ylva Holländer och Kirsti Kaulanen. OO fotade den bakfram, inifrån, för bästa tydlighet. Sverige mot väster,

Ryssland mot öster,

och Finland norrut:

Douglasgranar finns nära triptyken, de blir åtminstone 40 meter höga i våra förhållanden, den som lever får se…

Kottarna ser roliga ut. Orsaken är en indianhövding som satt och mediterade under en gran, han stördes av möss. Han röt till, mössen blev rädda och ilade in i grankottarna så att endast svansen och bakbenen förblev synliga. Sant!

Parken i sin helhet, fotad mot öster. Genom hela dess längd rinner en konstgjord bäck. 15 augusti började sensommarsedumen visa sig. Staden presenterar en växtlista på nätet, i alfabetisk ordning, över 70 olika växter. Först på våren kommer purpuräppelträden, sen blommar vita syrener…

Första oktober fotograferade OO parken från gångbron. Höstfärgerna dominerar, husen verkar ju också höstfärgade!

Egentligen fortsätter parken norrut, mellan ån och Näse-Juttes gata, men det tar vi en annan gång. Den heta dagen i augusti var uteserveringarna på åns östra sida fullbefolkade. Segelbåten Gluckauf är också restaurang. Och alltihop ingår i nationalstadsparken.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anita
  Okt 07, 2020 @ 09:46:39

  Det är så praktiskt att sittande i en stol kunna promenera i parker och dessutom ha en alldeles fantastisk guide med sig. Statyn såg elegant ut. Och Douglasgranens kottar blev jag så nyfiken på att jag var tvungen att googla för att få se en närbild. Och visst stämmer det, så klart det är sant med den mediterande indianhövdingen. Jag såg tydligt både svans och bakben.
  Kunde inte klicka upp bilderna men kom på ett knep. Högerklickade och då kunde jag öppna bilden i en egen flik och då blev dom stora.

  Idag har vi vaknat till en vacker dag, än så länge. Skulle behöva ut och städa undan tomatplantor och annat. Snart kommer väl frosten. Ha det gott!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 07, 2020 @ 10:18:44

   Jag glömde i hastigheten det där med att försöka få bilderna klickbara, det var fart på eftersom klockan närmade sig avfärdsdags till skrattkursen i italienska… Bara att experimentera vidare, tack att du serverade ytterligare ett knep! Och tack för att du gillar mina små ”guidningar”. Här är också en fin dag idag, har plockat jordgubbar! Vi har en tokig sort som först ger skörd i juni, sen vilar den och återkommer med blommor och bär från och med augusti! Skörden blev visst sju stora gubbar idag… Här skall härjas med lite tomatplantor idag! Ha det gott!

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Okt 07, 2020 @ 12:36:07

  Fantastiskt med alla era parker.
  Alltid roligt med lite finsk historia också. Jag lär mig mer och mer vid varje inlägg och mer kunskap om Finland behöver jag.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 07, 2020 @ 16:27:37

   Tja, ibland funderar jag över om Borgå har fler parker än ”normalt”, men jag vet inte. Tänker traska genom många av dem, har ännu bilder på några kvar i ”arkivet”. Jag tycker ju, precis som du, om historia och vill gärna förmedla litet utöver det som vanligtvis berättas. Jag är ju en kunskapssnokare av stora mått… Ha det bra själv!

   Gilla

 3. Karin Eklund
  Okt 11, 2020 @ 08:45:00

  Jag har ju av och an varit till Borgå med jämna mellanrum tidigare före år 2015. Det hörde till att vi kvistade iväg dit när vi var i Box hos svärföräldrarna. De ville gärna åka till Borgå, handla och gå på café eller bar. Ibland någon Borgåmarknad också. Den här delen, parken har jag aldrig varit med om och det är ju synd att jag missade den, så desto bättre nu när jag får information, bilder och så vidare hur mycket som helst från ditt håll. Lantdagstripyken gör stort intryck, vilket konstverk ! Jag bugar mig i vördnad. Mössen som rymde in i Douglasgranens kottar är en härlig skröna. Den köper jag på direkten.
  Ha en skön söndag Märtha!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 11, 2020 @ 10:45:12

   Skön söndag, grått och småregn. Det doftar chili i hela huset, ugnen fylld med starka chinense som skall malas till pulver idag, ugnen fylls på nytt… Atjoo! De här parkerna grundades 2005, men ”syntes” inte så värst förrän fem år senare. Och nu när de har vuxit till sig ordentligt märker man dem bättre. Men – för de flesta innebär ”åka till Borgå” inte ett besök just här, eftersom bostadshusen dominerar. Man måste avsiktligt ta sig en promenad! Lantdagstriptyken är verkligt lyckad! Ha det gott själva, båda två!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 52 907 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: